用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科結果分享
樓主: Mandy2002
go

選科結果分享 [複製鏈接]

我個女間中學F.3 冇econ, 連science都係IS~~~
冇錯, 選科真係好睇埋今年D成績~~~
原帖由 lk362 於 09-7-25 09:48 發表

你個女只係9月先讀F.3
不如F.3盡力讀好每一科,
然後再根據成績+興趣選科.
依家你幫佢諗都冇用,
到F.3佢可能又有其他選擇.
好多中學中三都有Econ,
你個女冇? ...

原帖由 lk362 於 09-7-25 09:48 發表

你個女只係9月先讀F.3
不如F.3盡力讀好每一科,
然後再根據成績+興趣選科.
依家你幫佢諗都冇用,
到F.3佢可能又有其他選擇.
好多中學中三都有Econ,
你個女冇? ...

完全同意,我覺得樓主是過早擔心了,還有整整一年時間,孩子在這階段的變化很大,再者,怎麼可能自己去判斷 F.3 沒有涉獵過的科目,女兒就肯定不會選呢 ? 言之尚早 。。。。

我係講緊佢學校F.3 冇ECON讀, 唔係我, 你誤會咗啦~~~
另外, 選科呢D野係我囡囡既意思, 我係樓上已經回過帖話佢都幾自我, 佢唔係完全聽哂我點; 由於佢有時都會問我選科意見, 我係因為驚我講錯/教錯佢, 我先至周圍問下人, 正如係呢個討論區回帖, 都係想問下D有經驗同有知識見地既人~~~
我係樓上都講過, 我明白今年F.3成績係贛科關鍵的一年, 我都係希望佢好好準備同把握啫~~~
原帖由 2bzmummy 於 09-7-25 10:43 發表

完全同意,我覺得樓主是過早擔心了,還有整整一年時間,孩子在這階段的變化很大,再者,怎麼可能自己去判斷 F.3 沒有涉獵過的科目,女兒就肯定不會選呢 ? 言之尚早 。。。。 ...

原帖由 emilyfmmak 於 09-7-25 18:34 發表
我係講緊佢學校F.3 冇ECON讀, 唔係我, 你誤會咗啦~~~
另外, 選科呢D野係我囡囡既意思, 我係樓上已經回過帖話佢都幾自我, 佢唔係完全聽哂我點; 由於佢有時都會問我選科意見, 我係因為驚我講錯/教錯佢, 我先至周圍問下 ...

不好意思,讓你誤會了,或者我應該咁講:

完全同意,我覺得樓主是過早擔心了,還有整整一年時間,孩子在這階段的變化很大,再者,怎麼可能自己去判斷女兒F.3 沒有涉獵過的科目,就肯定不會選呢 ? 言之尚早 。。。。

醒目開學勳章

有冇人可以話我知, 如果將來想修讀電腦資訊,
是否一定要選 math 伸延 m1 or m2, thanks!!

關於「電腦資訊」科, 家長可能是想問「計算機科學」(Computer Science). 根據大學入學要求聯合公布, 同學是要修讀 M1 或 M2 的.

以下是大學入學要求聯合公布的文件:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6440/university_entrance_requirements_chi_090505.pdf
大家可以 Download 來參考.

原帖由 fanny4 於 09-7-28 11:19 發表
有冇人可以話我知, 如果將來想修讀電腦資訊,
是否一定要選 math 伸延 m1 or m2, thanks!!

關於 M1, M2 和大學選科的問題, 我在論壇的另一處也 Post 過:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2137375&page=1#pid32206464
不要介意我重 Post 呢. ^^"

路過,如果 d 高手都集中Phy-Chem-Bio,拉Curve之下咪會變得好激烈,反而小人撰如History咪容易考到 A

334之後的中學文憑考試好似已經唔係拉curve,係用實際成績,好似仲難攞A。

原帖由 happyvalley 於 09-7-29 15:41 發表
路過,如果 d 高手都集中Phy-Chem-Bio,拉Curve之下咪會變得好激烈,反而小人撰如History咪容易考到 Amouth:" />

原帖由 PWmama 於 09-7-29 17:26 發表
334之後的中學文憑考試好似已經唔係拉curve,係用實際成績,好似仲難攞A。

哦!咁樣即係唔限派幾多個 A,只是成績達到就得。如果對比高考應該會淺一點,不過一次過,驚一次總好過驚二次。

.

我唔覺得係高手先選phy-chem-bio, 就我囡囡學校來講, 好多數, 理麻麻既同學都唔選文科, 我林呢個現象主要係出路問題, 同埋文科比人的感覺係要讀得好辛苦+勤力~~~
原帖由 happyvalley 於 09-7-29 15:41 發表
路過,如果 d 高手都集中Phy-Chem-Bio,拉Curve之下咪會變得好激烈,反而小人撰如History咪容易考到 A:omouth:

朋友既囝囝學校今年中六理科班有: phy/chem/bio  or  phy/chem/econ

想請問揀邊班出路/升大學較佳.

thanks.

回覆 2# emilyfmmak 的文章

Hi, Emilyfmmak,
正如你所說「 好多數、 理麻麻既同學都
唔選文科」,那麼這批同學多選甚麼科目?
同學們是按成績抑或隨興趣來選科?

My daughter will going to study Biology , Technology and living (Food Science) , English lit. , 宗教倫理科

佢學校規定要修宗教倫理科,
我就唔鐘意規定要修,想修其他科多D。
重有邊間學校規定要修宗教倫理科?

Anyone study Technology and living(Food Science)? Anyone can give me comment about this subject ?
It's  easy, useful or not ?

Urgent Calling PWmama

PWmama, 我想問廣華中大中醫一事, 可否email我? 萬分感激!

[email protected]

Thank you~~~
e+15, 16會選多科history~~
原帖由 ha8mo 於 09-9-2 15:53 發表
其實係佢自己好想讀medicine嗎?

咁你應該揀chem + bio/phy (如學校肯搞comb sci) + eng lit 因你女喜歡

我睇過chem syllabus,以前AL最難果D同埋我覺得最過癮果D都斬晒咁滯,俾我讀3年去考真係覺得執豆咁執。

...

佢地都係唔想死讀, 所以林住選理~~~
原帖由 ETpapa 於 09-8-4 21:20 發表
Hi, Emilyfmmak,
正如你所說「 好多數、 理麻麻既同學都
唔選文科」,那麼這批同學多選甚麼科目?
同學們是按成績抑或隨興趣來選科?

宗教倫理科到中學文憑時學校必要你女報考嗎?
Yes

How about Biology ?
The new syllabus is easier than the AL ?
‹ 上一主題|下一主題