用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好辛苦
go

好辛苦 [複製鏈接]

個仔就黎3歲都唔識講野.無眼神交流,又超百厭...... 排期8月去圓洲角先睇醫生...... ....又唔識叫我,剩係得有咩事識拉我,我想辭職臭佢,俾我辭左職,不過.......要供樓,停1,2個月就得,長期就唔得,樓都會收埋,
我好唔開心.........
   0    0    0    0

你最好快點帶佢見醫生啦! 因為現在佢3 歲, 但見到醫生再排服務要成一年的. 所以最好快點啦!

不要灰心,很多媽咪也是努力在幫子女,凡事量力而為,我們只能在能力範圍內給最好的予孩子女,如果辭職令你有更大的壓力,那便不要了,儘量找人幫忙吧,例如找人幫忙帶孩子去做訓練.

加油..加油呀
六歲之前都係小朋友的黃金時間, 現時你剛去左政府睇醫生, 都要排一段時間, 若經濟許可, 你可以先去協康, 樂天這些私人機構做單對單的訓練. 但會比較貴呀..約 $450一小時, 又或你可去庭恩問問, 佢地可以俾一些低入息家庭優惠的,

我明白, 呢個時期會好徬徨, 好想自己親自去教佢, 但現實生活不容許時, 你都不要怪責自己, 你可在星期六日, 放工後去教嘛

我之前都為此而失眠, 流淚..但我們的小孩子需要的是母親的堅強呀..所以我地互勉吧...

回覆 4# 大頭貓 的文章

不管如何都要面对, 我也正在努力教仔仔,

要加油呀, 是很無奈的, 我也有同樣的問題, 你不是孤單一人呀

原帖由 大頭貓 於 09-7-12 17:28 發表
個仔就黎3歲都唔識講野.無眼神交流,又超百厭...... 排期8月去圓洲角先睇醫生...... ....又唔識叫我,剩係得有咩事識拉我,我想辭職臭佢,俾我辭左職,不過.......要供樓,停1,2個月就得,長期就唔得,樓 ...

我都係過來人, 完全明白你感受.
8月先見醫生, 排服務都要成年, 不要浪費時間啦.
我係你, 就一定唔會辭職, 反而會用賺返黎既$$比囝囝讀樂天, Step 等私人S位先. 雖然好貴, 但真係有效, 另外一邊等政府S/E/I位.
若經濟不許可, 坊間亦有很多小組訓練, 言語治療.
多D買有關書籍睇下, 讓自己了解多D.
不要灰心, 當你見到佢一日比一日進步, 你就會覺得點辛苦都值得.
我地一定唔可以放棄........加油!!!

原帖由 大頭貓 於 09-7-12 17:28 發表
個仔就黎3歲都唔識講野.無眼神交流,又超百厭...... 排期8月去圓洲角先睇醫生...... ....又唔識叫我,剩係得有咩事識拉我,我想辭職臭佢,俾我辭左職,不過.......要供樓,停1,2個月就得,長期就唔得,樓 ...

去協康排住青蔥計劃先啦, 時間係金錢呀, 平日放工返屋企陪佢玩多D補返數啦, 巿道唔好呀, 辭職容易搵工難呀

我一年前都是同你一樣問題 .... 我地帶左佢去私人中心做訓練 .... 一路排政府 .... 依家見到個仔有進步好開心 ....
這條雖然難行.... 但仍然有很多人陪伴你的....唔好灰心....
盡快搵合適訓練給小朋友吧 ..... 加油呀 !!

呢度大家都係過來人,好明白你心情的,我當時知道自己既囝有自閉時都係晴天霹靂,不過我地作為媽媽一定要搵出辦法幫自己仔女,我果時都係一邊等協康,一邊就去青蔥上TRAINING,我同社工講左遠D既CTR都去,因為青蔥&出面C人都好貴,我住荃灣區,社工當時同我講新界區既位比較易排,所以當時我選擇左上水,元朗同屯門,不到半年,就排到上水既早期訓練,當時我都自己帶佢去,一星期3日去上水呀,又排多8個月之後,我排到大窩口,我就比工人姐姐帶亞仔上TRAINING,所以如果你唔可以give up份工,你就搵人幫手啦,因為最重要唔係上中心做training,而係你係屋企既時間教你小朋友呀

醒目開學勳章

努力加油呀! 呢條路你並不孤單架!

加油!!!!

加油!!!!

風雨同路

你0既心情我好明白, 番工巳經辛苦, 放0左工番屋企又見到囝囝0既問題行為...真係不知點算好...其實除了協康, 有冇考慮過一止1:1上門服務 (如:ABA)

以下係本人網誌, 都編輯發表過好多關於特殊教育/自閉症文章, 有時間去睇睇

http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?new=1&mid=1

原帖由 奀豬mami~~ 於 09-7-15 19:48 發表
呢度大家都係過來人,好明白你心情的,我當時知道自己既囝有自閉時都係晴天霹靂,不過我地作為媽媽一定要搵出辦法幫自己仔女,我果時都係一邊等協康,一邊就去青蔥上TRAINING,我同社工講左遠D既CTR都去,因為青蔥&出面C人 ...

回覆 13# 大頭貓 的文章

你係咪住沙田?  本人都有一個自閉兒, 佢有中度自閉, 過度活躍 & 左耳嚴重弱聽...我相信我明白你0既心情...因為呢個緣故, 我修讀了特殊教育, 感統治療, 遊戲治療 及ABA, 希望能幫到小兒及其他小朋友

可參考本人網誌

http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?new=1&mid=1

如果上門個別服務, 我只收$180/hr, 假使小朋友到我家(沙田區)做訓練, $150/hr, 還加送半小時勞工+自由玩具時間

好多謝大家既意見同關心,真係非常感謝!
不過前路仍然行,今日仔仔正式診斷為自閉症
有無媽咪同我一樣排隊向沙田入讀特殊學校?
除了哭,我還幫到我的兒子嗎
知道他的問題.我很想不工作照顧他,不過我知道不可能,每個月有大筆使費

回覆 1# 大頭貓 的文章

你除0左排沙田區, 冇排上水/大埔?

因為沙田區好多人, 我排0左成年都未有...

回覆 16# conconma 的文章

我排緊,但一方面唔想佢讚特殊中心驚佢俾人歧視,我想問下大家知唔知道邊間international school會收自閉症學生,except AP
Thanks?

回覆 1# 大頭貓 的文章

Anfield and esf

Does ESF will adopt our application if the family is not English speaking oriented.And the parent is not professional ??

I'm hesistated on this issue. Dont dare to submit application form.

The Harbour School
http://www.theharbourschool.edu.hk/index.htm

The Children's Institute
http://www.tcihk.org/

原帖由 大頭貓 於 09-8-17 19:32 發表
我排緊,但一方面唔想佢讚特殊中心驚佢俾人歧視,我想問下大家知唔知道邊間international school會收自閉症學生,except AP
Thanks?
‹ 上一主題|下一主題