用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我既問題係邊?
樓主: pineapple0983
go

我既問題係邊? [複製鏈接]

My friend's primary school in Kln City this year the Band 1 school students increased 10% (exclud. DSS) because the school are very serious about the 中一生考分班試. Automatically if the other schools are not doing so, the banding of primary school changes.

選校排位好重要,雖然話沙田區英中位多於BAND 1學生,但一定唔可以將十四間英中填哂落去,因為咁係無意思,我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派完,第二志願可揀次熱門如蘇浙,崇真、培英等,第三就用郭德勝,鄭榮之或林漢光包底,第四或或五志願就開始揀好的中中如胡中、梁文燕和基督,你可能覺得保守但這排位進可攻退可守,真的唔好彩派一線中中,咪先再去叩門,唔得都唔會咁愁,希望意見可幫到明年選校的家長,而明年英中學位定必較今年緊張!

想問下.為何明年英中更難入.
原帖由 kychanhkg 於 09-7-15 18:46 發表
選校排位好重要,雖然話沙田區英中位多於BAND 1學生,但一定唔可以將十四間英中填哂落去,因為咁係無意思,我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派 ...

好似話明年中一每班再少兩個學額。

原帖由 ksw 於 09-7-15 18:55 發表
想問下.為何明年英中更難入.

原帖由 kychanhkg 於 09-7-15 18:46 發表
選校排位好重要,雖然話沙田區英中位多於BAND 1學生,但一定唔可以將十四間英中填哂落去,因為咁係無意思,我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派 ...

樓主唔算進取啦, 沙田十四間英中, 居然填間band1尾做第一志願, 究竟老師有冇幫佢睇過?

我阿仔班主任都用呢個策略....不過我認為BAND 1頭學生可以將十四間英中填哂落去,因為1. )佢地可能自行都已經被收左了, ...2.)絕對有本錢去叩門...

原帖由 judywan 於 09-7-13 01:28 發表
另一原因會否係人人都覺得沙田英中多位,而於自行階段有太多人入去爭。直接減低本區band1生機會。

我感覺不會,因始終不是本區,路途對某些人來說頗遠和交通不便,考自行的應多住在附近。

又小2個.小到第幾年?
原帖由 ricetaster 於 09-7-15 19:40 發表
好似話明年中一每班再少兩個學額。

有冇人
1)自行冇揀林漢光
2)抽籤時又冇放佢在第一志願
3)而又派到林漢光
如果有人符合以上3點,即係代表係果個老師錯啦。

本人只想為Khmama的說法平反,我BUY佢,如果我個女係BAND ONE,我都會排哂英中在頭14位,可惜佢係BAND TWO。

其實個老師之後會收到教署資料, 果度會講d學生咩banding...
我升左中學之後2年, 我返去小學時,我小6個班主任話我知我當時係咩banding

...我兒學校老師跟我講過,沙官、沙循、呂明才、曾肇添只可揀一間放首位,因全沙田BAND 1學生都以這四間為目標,所以會最先派完,第二志願可揀次熱門如蘇浙,崇真、培英等,第三就用郭德勝,鄭榮之或林漢光包底,第四或或五志願就開始揀好的中中如胡中、梁文燕和基督

如果肯定自己係band 1 , 而沙田有14間英中, 有足够band 1 位, 第四志愿填中中, 咁做只會令有啲band 2 生搏到填第一志愿為英中的位. 而自己明明係band 1, 早早投降, 放棄機會俾band 2 生.

原帖由 candytl 於 09-7-16 09:42 發表

如果肯定自己係band 1 , 而沙田有14間英中, 有足够band 1 位, 第四志愿填中中, 咁做只會令有啲band 2 生搏到填第一志愿為英中的位. 而自己明明係band 1, 早早投降, 放棄機會俾band 2 生. ...

你真係明白曬我當時既心態。
既然當時D老師話有成十幾個Cushion,咁未填曬落去囉。唔通唔信D老師咩?教處又唔肯講Banding,可以點喎?明明係Band1學生(當時係咁稔),第5、6志願填Band2,敢咁"唔好彩"入左Band2點算呀?
總之,有早知就。。。。。

原帖由 yg1112 於 09-7-16 01:52 發表
其實個老師之後會收到教署資料, 果度會講d學生咩banding...
我升左中學之後2年, 我返去小學時,我小6個班主任話我知我當時係咩banding

既然係咁,我都會搵番D老師,等一有個女既Banding就通知我,雖然為時已晚,但死都死得眼閉D。
多謝曬你既建議。

原帖由 khmama 於 09-7-15 20:09 發表

樓主唔算進取啦, 沙田十四間英中, 居然填間band1尾做第一志願, 究竟老師有冇幫佢睇過?

一路我都支持khmama,我冇話khmama D數據錯。khmama 幫人既熱誠值得人尊敬。
填林漢光係第一係因為個女鐘意同稔住競爭會少D,原本我填左D Band1 頭係 3、4、5位,但老師話咁會好冒險,係填都填D Band1尾,就算林唔得,都有D其它Band1尾墊底,唔會衰曬。

原帖由 pineapple0983 於 09-7-16 10:11 發表

你真係明白曬我當時既心態。
既然當時D老師話有成十幾個Cushion,咁未填曬落去囉。唔通唔信D老師咩?教處又唔肯講Banding,可以點喎?明明係Band1學生(當時係咁稔),第5、6志願填Band2,敢咁"唔好彩"入左Band2點算呀?
總之,有早 ...

希望學校經過今次事件, 吸取經驗啦. 唔好再誤導家長.

原帖由 candytl 於 09-7-16 11:07 發表

希望學校經過今次事件, 吸取經驗啦. 唔好再誤導家長.

我稔唔關學校事,學校都間接係受害者。要怪只能怪教處;佢地唔肯公開小朋友既Banding理由係唔想標簽個小朋友;咁"官冕堂皇"既理由只係要為避開在整個過程中可能出現既失誤負責;畢竟失敗者始終係少數:失敗者梗話個系統唔公平La,但大部份都話公平播,咁即係公平La,又冇事。

yg1112

小學老師係唔知, 佢都係靠以往經驗去估, 而中學校長就知收番來學校既全港大約排位, 之前明報有寫中學收生banding%.
而香港中學是沒有banding, 沒有band1中學, d人成日講band1 中學, 只是過往收回來學生是全band1生甘解. 小學亦更加無band1小學, 因全港沒有一間小學沒有band2/3, 只有band1, 就算好叻私小, 一樣有, 不過唔disclose出來.

原帖由 yg1112 於 09-7-16 01:52 發表

如果肯定係band1生, 係沙田區, 一定排14間英中係前面. 如第4就排中中?有無搞錯呀!

因band1係優先派曬, 如果個小朋友既名次係band尾..就難講, 今年應該會好好多, 睇番上年排名, 便清楚好多.

今年派位特別混亂, 因有學校估多左band1生, 一樣有學校估少左band1生, 甘咪band2派了英中, band1派了band3中學.

原帖由 candytl 於 09-7-16 09:42 發表

如果肯定自己係band 1 , 而沙田有14間英中, 有足够band 1 位, 第四志愿填中中, 咁做只會令有啲band 2 生搏到填第一志愿為英中的位. 而自己明明係band 1, 早早投降, 放棄機會俾band 2 生. ...

如果係band 1中以上,咁14間英中填晒都無問題,但都要按學校受歡迎程度執一執位的.

頭4間揀1間放第1位
5-8揀1間放第2位
9-12揀1間放第3位
13-14揀1間放第5位
餘下6-14位鍾意點填都得

若果按受歡迎程度14間填晒落去,第2-8的位置都會浪費的,雖然夠英中位,但你的2-4位置學校,大把人放係第1位的,而你的5-8位置學校,人地就放係2-4位...

而沙田的band 1邊緣人,會比其他區死得更慘,第2區band 1邊緣人頂多填3-4間英中,而沙田區就填14間....若真係跌落band 2,即係要15位開始抽起....,所以沙田band 1中至尾的,都係填3-5間英中會穩陣些.
‹ 上一主題|下一主題