用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無住沙田過度活躍既小朋友呀.讀邊間小學 ...
go

請問有無住沙田過度活躍既小朋友呀.讀邊間小學 [複製鏈接]

0    0    0    0

沙田小學

我有2個ADHD兒子, 大仔12歲, 小學-世界龍岡學校黃耀南小學,今年升中一往香港紅卍字會大埔卍慈中學
細仔十歲,現就讀禾輋信義學校

點解細佬唔跟哥哥讀同一間,你覺得2間學校點?幫唔幫到小朋友?資源?
另外我早幾日睇rthk既電視都有訪問過胡素貞博士紀念學校既校長,話佢地都有依類小朋友

佢地分開2間學校嘅原因係大仔學習能力吾足夠,信義須然係融合教育,但係佢地嘅節奏同功課量都吾少.黃耀南嘅功課好少,老師好包融同有愛心.哥哥係度讀得好開心.而且果度d學生家長都好好, 好nice,另我感到好舒服
而信義嘅資源好好,佢有提供言語治療比我細仔,加上佢地好識得教ADHD嘅小朋友,令佢地都好開心咁學到好多野.基於我細仔屬於ADHD+資優來講,係果度嘅發揮都算好

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=2

黃耀南都有言語治療架,點解比唔到言語治療你(定係哥哥無須要),咁信義係咩情況下先會比小朋友?我大仔依家睇緊醫院言語治療
信義功課有幾多?信義有咩資源比到小朋友?
我今個月先搬到沙田,唔係咁熟學校..thx

校車?

原帖由 fungfungmami 於 09-8-7 14:13 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2139597&extra=&page=2

黃耀南都有言語治療架,點解比唔到言語治療你(定係哥哥無須要),咁信義係咩情況下先會比小朋友?我大仔依家睇緊醫院言語治療
信義功課有幾多?信義 ...

哥哥係冇須要言語治療
細佬係威爾斯睇緊專科, 醫生有封信比你交比學校, 咁就會有言語治療師到校訓練

功課量頗多,但個別學生可括免
家住馬鞍山,有校車服務, 上年度乘坐單程熙鞍山往禾輋 $300

ubi07shatin,

請問黃耀南重有咩支援呢? 因亞仔有自閉症傾向,但智力無問題,言語就遲半年. 唔知黃耀南啱唔啱佢讀呢?
請比d意見. 謝!

原帖由 ubi07shatin 於 09-8-7 12:48 發表
佢地分開2間學校嘅原因係大仔學習能力吾足夠,信義須然係融合教育,但係佢地嘅節奏同功課量都吾少.黃耀南嘅功課好少,老師好包融同有愛心.哥哥係度讀得好開心.而且果度d學生家長都好好, 好nice,另我感到好舒服
而信義嘅 ...

由於我個仔係adhd, 吾算嚴重,基本上係沒有任何支援,只係校內d老師比較有心, 成日比多d關注佢同幫佢多d.  但如果你想知道學校提供到d咩支援比你個仔, 你可以打電話問下.  但信義我知道有融合教育,包括言語治療,多一個老稍入課室 及每星期到沙田公立學校訓練

回覆 1# ubi07shatin 的文章

ubi07shatin,

我會打電話問下黃耀南.
哥哥係黃耀南讀得開唔開心呢?

一至三年級 : 非常開心
四至五年級 :頗開心
六年級 : 有D吾開心, 始終有功課同考試壓力

我好大機會都會選黃耀南, 謝謝你的資料
原帖由 ubi07shatin 於 09-8-25 12:37 發表
一至三年級 : 非常開心
四至五年級 :頗開心
六年級 : 有D吾開心, 始終有功課同考試壓力

My son 智力無問題,言語就遲~半年. a bit developmental delay. any good suggestions in Shatin? Thx.
‹ 上一主題|下一主題