用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 學游泳
go

學游泳 [複製鏈接]

資優小朋友想學游水, 有好介紹嗎?
   0    0    0    0

hi,我個囡上第一堂阿sir就話佢ok,第二堂阿sir已叫我唔好用浮版,佢話阿囡special,同幾多歲,又問係咪真係未學過,我話係,阿sir好似好懷疑,佢話佢好有資質,小學要參加泳隊,仲特別教阿囡,佢第二堂已學懂唔用版,自己游,當阿sir再教,阿囡就跳返落水....如果你覺得與我的情況有點相同,請報大一.....

我個囝沒有你個女咖, 請問係咪1:1, 定係大斑呀?  
費$$$???

原帖由 tsz 於 09-8-14 16:06 發表
費$$$???
大一,今年9月尾六歲......不過7人學,@人數475.

原帖由 tsz 於 09-8-14 16:06 發表
費$$$???
阿囡已經游完五堂,阿sir話佢已經學識,聽日會開始1:1,學多d,到時ok再話俾你知....bye!

我想問你囡囡幾多歲開始學游水??
我囝囝而家3歲學咗個1個月,個教練都話我囝學得好好,有天份,但因為我亞仔細,所以而家游緊親子班,但到9月再報教練叫佢自己學,唔駛父毋陪,但我又覺得好似太細唔係咁放心????

原帖由 joecrystal 於 09-8-18 15:33 發表
我想問你囡囡幾多歲開始學游水??
我囝囝而家3歲學咗個1個月,個教練都話我囝學得好好,有天份,但因為我亞仔細,所以而家游緊親子班,但到9月再報教練叫佢自己學,唔駛父毋陪,但我又覺得好似太細唔係咁放心???? ...
阿囡下個月尾6歲,好似8月4甘上下開始,係呀,起初我也覺得細,不過每次佢都會搏命甘游,d姿勢又唔啱,咁啱暑假d同學仔有6個+阿囡7人,又平咪試吓囉,點知阿囡令我好開心掂咗,我都係覺得1:1好d,應該3歲學ok,呢個時候根本未識驚,最好學游水,但係你一定唔好落水,响池邊看住佢(如果唔放心),我現在也是這樣.....到9月你未再睇下點囉,可以到時候你又會覺得天氣開始有d凍,唔學住要等出年(只是個人意見)....

多謝你們分享呀, 機緣下, 有位朋友的朋友個仔仔今年中五生, 會教游泳, 介紹比我, 最初我個仔不理個教練, 話自己都會啦! 重show off, 原本個教練話算吧! 他不想學就不要迫他, 我盡最後努力再跟仔仔講下, 他最後都肯跟反個教練, 學了一個月, 學會自游泳, 能游600m.

感恩!

Which district do you want to go?

回覆 8# wingyeunglilo 的文章

你講緊既係唔係大一游泳中心~~~~
我囡囡上年都係係佢地個邊學小海豚~~~ 你囡囡係邊個地區學??!
唔知我地係唔係同一個AR SIR!! 我係港島個邊學~!

原帖由 tsz 於 09-7-11 10:56 發表
資優小朋友想學游水, 有好介紹嗎?

tsz:哈哈~~見你話學游水.我家大少爺係5歲時係泳池遇見一位哥哥.哥哥話可以教佢游水.係第三堂落堂0既時候,哥哥同我講話,要大少參加佢0既泳隊.可以操佢. 跟住我家大少唔肯.大人話,佢凈係需要學識游水.中意放松自由咁游. 結果,去年夏天,大少爺一星期游3到4次.係自己係泳池玩.帶住佢啲架撐----做實驗用. 大人自己摸索"涂手抓地潛水".好似泥鰍咁.仲有海豚式.兩隻手放係身體側邊.自己係泳池練閉氣.但係佢唔要教練.
快樂的甜芋快樂的甜芋

你地既小朋友都好叻!
我都想給我女學,唔知3歲會唔會太細呢!

回覆 11# 甜芋 的文章

哈哈..我0個個都係咁  
比佢激死

原帖由 superlover425 於 10-4-21 17:22 發表
你講緊既係唔係大一游泳中心~~~~
我囡囡上年都係係佢地個邊學小海豚~~~ 你囡囡係邊個地區學??!
唔知我地係唔係同一個AR SIR!! 我係港島個邊學~!

我個囝學小白鯨
之前都怕水
但玩玩下識游

我堂堂都有去睇嫁
(自己呢係一邊睇書等佢...嘻嘻)
第四日去接佢時佢游比我睇
哇...個衰仔真係學識左喎!!

之後就慘嘞
日日煩我叫我帶佢去游水
‹ 上一主題|下一主題