用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你哋有冇俾仔女去學英文打字
go

你哋有冇俾仔女去學英文打字 [複製鏈接]

女女今年升4年級,聽講會有好多機會係學校用電腦做project,但佢啲打字好C,靜係用2隻手指來打,吾知有冇須要俾佢出去學打字呢? 還是可以自己係屋企學呢? 有冇媽咪遇過呢啲問題,可以分享吓嗎? 如果係屋企可以學到,有冇website係教小朋友打字嫁呢?

謝謝,

0    0    0    0

醒目開學勳章

我係自己喺屋企教的,去圖書館借書番黎俾佢跟住打。

醒目開學勳章

幫囡囡買左升小一既書, 我睇佢本電腦書 , 已經有教佢地d手指擺位, 邊隻手拍負責邊個鍵..... 仲有d 練習比佢地試打....

我諗自己學都唔難

You can try the following website :
http://www.bbc.co.uk/schools/typing/

It is quite interesting. I ask my girl to learn typing this summer vocation.

so good ar, much help for dictation.

簽名被屏蔽

我覺得呢個website好好, 岩小學生學, 係step by step, 學埋手指位, 我今個summer都叫亞仔自學.

http://www.typeonline.co.uk/lesson1.html

原帖由 jjhwong 於 09-7-10 10:01 發表
女女今年升4年級,聽講會有好多機會係學校用電腦做project,但佢啲打字好C,靜係用2隻手指來打,吾知有冇須要俾佢出去學打字呢? 還是可以自己係屋企學呢? 有冇媽咪遇過呢啲問題,可以分享吓嗎? 如果係屋企可以學到,有冇we ...

我就覺得做 Project 最重要學習 思索問題及解決難題,打字不甚麼重要的。

It's very useful.  Thanks for sharing.:)

Agree.

原帖由 Planet 於 09-7-11 14:16 發表
學寫字都要先識揸筆, 正如要用電腦都要識打字, 咁最基本手指既擺位係好重要, 到了要學中文倉頡, 問題仲大.小三開始好多project都會用文字打出黎, 所以開始學打字最理想.

...

原帖由 Planet 於 09-7-11 14:16 發表
學寫字都要先識揸筆, 正如要用電腦都要識打字, 咁最基本手指既擺位係好重要, 到了要學中文倉頡, 問題仲大.小三開始好多project都會用文字打出黎, 所以開始學打字最理想.

...

我以為打英文
‹ 上一主題|下一主題