用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 升中/呈分試/中學等討論
樓主: TracyC
go

升中/呈分試/中學等討論 [複製鏈接]

回復 1# shiuchen 的帖子

I heard a last year student got average of 86 and still cannot get a place. Not sure what happen????

60%入到college應該係講緊第一輪自行收生, 即三次呈分後, 最後average都有A既仔, 計埋抽獎果part, 大約應該都有8成過到college, 即差唔多一班有7 - 8個入唔到
2011年小六平均成績唔錯(老師講), 如果平均分有86, 第一輪真係無機會

有80%就真係好多,即是如果有200個小六畢業生,就有160個讀到college呀?我有沒有理解錯誤呢?

那位2008年畢業的家長說:6班裡有2班全收,有2班收2/3,另2班收1/3.所以是2/3(66%)畢業生可以過到college.不知是不是2008年的成績不太好呢?!

原帖由 Bambi 於 11-10-18 12:03 發表
60%入到college應該係講緊第一輪自行收生, 即三次呈分後, 最後average都有A既仔, 計埋抽獎果part, 大約應該都有8成過到college, 即差唔多一班有7 - 8個入唔到
2011年小六平均成績唔錯(老師講), 如果平均分有86, 第一 ...

平均分有86係第一輪都無份?  咁真係要加加加把勁.  要平均分90以上好難喎.

Normally there are 180 students from primary school and 60 outsider

180 fom Primary School, Wow...more than 80% then!!
Parent from  Old Boy’s Association says that only the first 12 of the class can  get a seat in college for sure, that means 12/32, that mean less than 40%.
Sasamummy, is your son sutdying in college now?
thanks for your information.

原帖由 SaSaMummy 於 11-10-18 16:10 發表
Normally there are 180 students from primary school and 60 outsider

唔止咁少
原帖由 shiuchen 於 11-10-18 22:25 發表
180 fom Primary School, Wow...more than 80% then!!
Parent from  Old Boy’s Association says that only the first 12 of the class can  get a seat in college for sure, that means 12/32, that mean less th ...

想請教...
1.”統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學保留最多餘額85%的學位,”最終保留多少位的決定權是誰,是中學本身,還是學生banding影響?如果是中學本身,即是中學告訴教署他們打算留多少位給小學(不多於0.7*85%),然後教署再跟banding先派直屬小學,再派其他..
2. 派位結果是在7月的某日公布,收到結果時,怎知學生是在自行分配學位成功,還是抽獎抽中的呢?
有勞家長伉指教.謝謝.

原帖由 Bambi 於 11-10-19 17:07 發表
唔止咁少

書院那邊可以攞到幾多位俾小學會盡量攞的, 但亦受之前師兄考的派位試影響.
7月份當你收到成績單時, 唔會寫學生係由第一部份或第二部份派到的, 但如果三次呈分後的成績(5月份出)是A的話, 當然你已穩坐書院一席了.
原帖由 shiuchen 於 11-10-20 09:05 發表
想請教...
1.”統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學保留最多餘額85%的學位,”最終保留多少位的決定權是誰,是中學本身,還是學生banding影響?如果是中學本身,即是中學告訴教署他們打算留多少位給小學(不多於0.7*85%),然後教署再跟banding先派直屬小學,再派其 ...

原帖由 mamami 於 11-10-20 14:04 發表
請問你地所講的A係點得出來的?  己經show係report card?

分數有9字頭就係A.  要總分有90或以上都唔係咁容易... 真係要再加倍努力.

回覆 14# Bambi 的文章

唔該晒:)

”受之前師兄考的派位試影響.”是因為那斷定了小學的band 1 ,2,3人數.
即是說如果college收了比(0.7*0.85)少的lsps學生,代表lsps的band1+band2 學生不足(0.7*0.85).

教署的派位方法說起來好像很透明,其實一點都不透明,相信很多學生甚至家長在派位後依不太了解整個派位機制.

呈分試派report時會用鉛筆寫喺上面
原帖由 mamami 於 11-10-20 14:04 發表
請問你地所講的A係點得出來的?  己經show係report card?

原帖由 maria_lai 於 11-10-20 15:01 發表

分數有9字頭就係A.  要總分有90或以上都唔係咁容易... 真係要再加倍努力.
唔一定9字頭就一定A, 要成績排頭約90名至有A, 2011年試過總分90都係B...呢年D仔唔係要9字頭分數就定當...係講緊要98, 99 & 100

原帖由 Bambi 於 11-10-24 17:52 發表
呈分試派report時會用鉛筆寫喺上面

唔一定9字頭就一定A, 要成績排頭約90名至有A, 2011年試過總分90都係B...呢年D仔唔係要9字頭分數就定當...係講緊要98, 99 & 100 ...

啊, 係咪呢個A唔同平時分數個A?  呢個A係指Band A?

98, 99, 100?? 呢年D仔點考架?  咁勁?  好驚...

係啦, 好驚嚇喎...點可能平均分有咁高呀?簡直係mission impossible!

原帖由 maria_lai 於 11-10-24 22:20 發表

啊, 係咪呢個A唔同平時分數個A?  呢個A係指Band A?

98, 99, 100?? 呢年D仔點考架?  咁勁?  好驚...

就是嘛,就算媽媽代考都不可能科科甘高分啦  好恐怖,到底d仔點讀嫁??
原帖由 bb2 於 11-10-24 22:49 發表
係啦, 好驚嚇喎...點可能平均分有咁高呀?簡直係mission impossible!

呢個A係指band 1
原帖由 maria_lai 於 11-10-24 22:20 發表

真係高處未算高呀!
原帖由 shiuchen 於 11-10-25 09:06 發表
就是嘛,就算媽媽代考都不可能科科甘高分啦  好恐怖,到底d仔點讀嫁??

回復 1# Bambi 的帖子

Anyone know the marks of last year

I heard that below 87 is Band 2 & below 83 is Band 3....any comment?

翻閱這個thread發現原來每年都有家長問關於升讀書院的人數,然後每年都有熱心家長詳細解答,這就是喇沙精神,薪火相傳,就如今晚的小一家長分享會...
很喜歡,很感激.
將來孩子在那裡讀書,我都以曾為喇沙家長為傲!
‹ 上一主題|下一主題