用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 升中/呈分試/中學等討論
go

升中/呈分試/中學等討論 [複製鏈接]

若年年班中尾10名,可升回直屬中學嗎?

3    0    0    0

若年年班中尾10名,可升回直屬中學嗎?

唔該你!你有小朋友讀 喇沙小學嗎?我朋友的兒子現讀於P.3,是否真要前15名才升回原校, 太慘了.活動好,有沒有機會呢? P.3有多少班呀?老師會否很惡?

TracyC,

課外活動好到全港第一就有機會,咪重難。
P.3有六班。
老師唔可以話惡,不過幾嚴。

原文章由 TracyC 於 2007/9/17 15:26 硐表
唔該你!你有小朋友讀 喇沙小學嗎?我朋友的兒子現讀於P.3,是否真要前15名才升回原校, 太慘了.活動好,有沒有機會呢? P.3有多少班呀?老師會否很惡?

喇沙小學畢業後,能直升中學的機會率有幾大?

請問LS小學直升中學的成功率有幾大?如不幸地未能直升,畢業生升中前景又如何呢?

又,借問聲LS老師係咪真係唔多教書?

回覆 #1 gracechung 的文章

今年畢業的是84%

"老師唔多教書"??唔係呀, 阿囝讀小一,返嚟話老師堂堂都教書喎!但老師會因應重要性,某啲課業會略教就係真的!

quote]原文章由 gracechung 於 07-11-22 23:25 硐表
請問LS小學直升中學的成功率有幾大?如不幸地未能直升,畢業生升中前景又如何呢?

又,借問聲LS老師係咪真係唔多教書?
... [/quote]

小五呈分試

想請問吓咁多位過來人,小五呈分試每科的分佈是如何的呢﹖中、英、數、常..........每科要乘大幾多呢﹖雖然下學期先開始第一次呈分,但係都不太清楚這方面的資料,可否分享一吓呢﹖

原文章由 beautyma12 於 08-1-5 22:18 發表
想請問吓咁多位過來人,小五呈分試每科的分佈是如何的呢﹖中、英、數、常..........每科要乘大幾多呢﹖雖然下學期先開始第一次呈分,但係都不太清楚這方面的資料,可否分享一吓呢﹖ ...

中文  比重9- Reading 60%+Writing30%+Dictation 10%
Eng         9- G.E. 60%+Reader 30%+Dictation 10%
數學        9- 數學卷100%
常識        6- G.S. 50% + Science 50%
視覺藝術  3- 平時習作 100%
音樂        2- 筆試 40% + 樂器 40% + 音樂創作 20%

另呈分試宣佈的1-10名次只計算中英數成績。

[ 本文章最後由 snowbell 於 08-1-8 18:37 編輯 ]

多謝你的回覆,但不知每科前頭的數字是甚麼呢﹖即 中-9,英-9,數-9,常-6........,是否中文科平時計300分, 呈分計900分一科﹖平均分到時要除幾多呢﹖麻煩你再給我多一些資料吧。唔該晒﹗

原文章由 snowbell 於 08-1-8 18:36 發表

中文  比重9- Reading 60%+Writing30%+Dictation 10%
Eng         9- G.E. 60%+Reader 30%+Dictation 10%
數學        9- 數學卷100%
常識        6- G.S. 50% + Science 50%
視覺藝術  3- 平時習作 100%
音樂      ...

Thank you very much!

原文章由 fanmum 於 08-1-10 13:08 發表

係 = 總分得1分就 x 大 9 倍

高年級家長,想問吓今年有幾多個六年級生可以過馬路

高年級家長,想問吓今年有幾多個六年級生可以過馬路,如果過唔到,多數會派邊幾間中學?

80% around 180

原文章由 tlomum 於 08-7-26 16:22 發表
高年級家長,想問吓今年有幾多個六年級生可以過馬路,如果過唔到,多數會派邊幾間中學?

I heard from a kid in the same building. He told me only 6 out of 32 in his class cannot get to LSC.
原文章由 SaSaMummy 於 08-7-29 00:24 發表
80% around 180

唔該晒!

around 40 out of 224 out and all the rest are ok.

原文章由 InitialD 於 08-7-29 10:45 發表
I heard from a kid in the same building. He told me only 6 out of 32 in his class cannot get to LSC.

原文章由 SaSaMummy 於 08-8-2 13:33 發表
around 40 out of 224 out and all the rest are ok.

想問下今年畢業生整體成績比以往是升或是降?

有無高年級的媽咪可指教

阿仔一向英文不差,保持中上成績,但今次測驗,英文很差,十分大意,佢今年四年級,有無過咗馬路的高年級媽咪有經驗,你地的仔仔點保持成績?好擔心,佢地考的卷比其他學校是否深很多?

如果一路都唔差,今次會唔會只係一時失手呢?

原帖由 LKMC 於 08-10-23 22:52 發表
阿仔一向英文不差,保持中上成績,但今次測驗,英文很差,十分大意,佢今年四年級,有無過咗馬路的高年級媽咪有經驗,你地的仔仔點保持成績?好擔心,佢地考的卷比其他學校是否深很多? ...
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D
‹ 上一主題|下一主題