用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.5呈分試 數學失手差咗, 點算?!
go

P.5呈分試 數學失手差咗, 點算?! [複製鏈接]

P.5呈分試 數學失手差咗, 點算?!
次次 都B ,
今次呈分試 竟然C!
英文A
連中文都A
但Maths    ------ C  
問亞女 -----   佢都話唔明點解會C, 然後就
又無卷派番,
我不斷鼓勵佢, 開解佢!

點算呀?!
   0    0    0    0

下次呈分試時努力追番上去.

如果佢唔覺得係張卷太難嘅,應該係careless嘅機會較多.
多點做點練習,從中發現佢嘅問題所在.

無卷派番?
難以判斷女女的錯失!
做數太慢?唔小心?概念唔清晰?

一定要暑假內尋找原因
在第二次呈分追番

否則,自行,抽籤無行;後悔莫及
只許州官放火,不准百姓點燈

反對專制權貴作風

原帖由 JJBBCC 於 09-7-9 23:35 發表
P.5呈分試 數學失手差咗, 點算?!
次次 都B ,
今次呈分試 竟然C!
英文A
連中文都A
但Maths    ------ C  
問亞女 -----   佢都話唔明點解會C, 然後就
又無卷派番,
我不斷鼓勵佢, 開解佢!

點算呀?! ...

我女次次maths 都a, 今次拿b
佢話份卷好難
好多同學都做吾晒
有大半班同學吾合格

其實我覺得, 如果全級的分數都係底左
甘就吾會影響佢係學校的banding

之不過係拿成績表出去interview 時吾好看

吾知我有無理解錯?

認同.好似仔仔今次中作得60分是c(是全班最低分)昨天派成績表見其他家長都話中作得c,有些話6x,7x,今次唔知道點解整體咁低分,自行時,張成績表點見人?真不知道學校老師既想法,要拿出去見人的成績表竟然咁攪法,平時都沒有這現象出現.聽講改卷老師出名手緊,不過,佢是有料及認真的老師.就是太認真啦!

系囉! 我都吾明點解於程分先提高份卷的深度? 有咩作用? 成績吾系靚靚仔仔出去面試好d咩?

阿囝要9月先知成績, 現在仲擔心。

加上朋友兒生女也是 P.5程分, 佢姐姐好擔心程分, 因為小朋友中文成績跌左一個grade, 所以打去問先生睇下有咩問題(想於暑假補底嘛!)

點知佢班主任話今次程分吾系你個囡跌grade, 系 overall 全部都跌, 今次中數兩科能取 A grade 同學得嗰几個, 兩隻手都數得晒!

真系吾系好明白學校老師既想法....

原帖由 KWT 於 09-7-10 11:23 發表
認同.好似仔仔今次中作得60分是c(是全班最低分)昨天派成績表見其他家長都話中作得c,有些話6x,7x,今次唔知道點解整體咁低分,自行時,張成績表點見人?真不知道學校老師既想法,要拿出去見人的成績表竟然咁攪法,平時都沒 ...

原帖由 Skywan 於 09-7-10 16:50 發表
系囉! 我都吾明點解於程分先提高份卷的深度? 有咩作用? 成績吾系靚靚仔仔出去面試好d咩?

阿囝要9月先知成績, 現在仲擔心。

加上朋友兒生女也是 P.5程分, 佢姐姐好擔心程分, 因為小朋友中文成績跌左一個grade, 所 ...

因為教統局會check 卷
而分數次序, 聽聞會因應埋份卷的深淺去排
所以好多學校呈分試份卷都係比平時深

奇.........,C有乜problem
who can always A, not B,C or D.
don't push your kid too hard,many of them can't handle.

我今日都是返學取成績表, 又係比科數拖累. 問過老師今次的數是比上次(即3月)為深...............

我諗諗都要在暑假補補佢至得

我會問返老師!

平時我自巳跟佢D maths 好實! 都ok!   所以我好down!

現在要急救!   暑假一定要補底!
有朋友說kumon 好! 但都升p.6 还有用嗎?

kumon is totally useless
:;pppp::;pppp::;pppp:

it only train the student work faster
which you can also achieve better result from practice make perfect

只許州官放火,不准百姓點燈

反對專制權貴作風

多謝你地的意見!

我down咗好多日! 因為 unexpect!  

我對自己講 : down 到今日, 要down 完!   

下星期要同亞女一齊再努力過!

我都知kumon的方法!

只是一時未接受到, 好亂, 又想東想西.....................

當時我看到result 時, 英文 中文都 straight A 好開心!因為恨咗好耐!
然後掃吓落其它都A / B, 突然見到個C !
看清楚是 Maths!  
心情是上天堂下地獄!

我的EQ 可以 控制到唔話亞囡, 因為佢是失手!  
但我個腦就不斷問自巳, 哪裏出錯?!

簽名被屏蔽

Hinhinmummy

Tks!  現在有些明白了。

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-10 16:57 發表

因為教統局會check 卷
而分數次序, 聽聞會因應埋份卷的深淺去排
所以好多學校呈分試份卷都係比平時深

簽名被屏蔽

重有兩次.  每間學校ge 考期可能會有d分別, 你可以望吓你小朋友 ge 校曆表.
原帖由 shirley73a 於 09-7-12 17:28 發表
我想問一年有幾多次呈分試呀??!! 開學後即係幾月同幾月呀??!! 我真係開始有d驚喇..tkx!!

奉勸一句
吾好諗住去讀公文, 小朋友的數學就會忽然好叻
每一樣野, 都係要經過浸

先吾好講公文有無用, 但距離小六的第二次呈分都係得幾個月時間(我果間係), 甘樣只係會增加大家壓力

不如, 你係屋企拿返小五的數學出黎, 同佢看下佢有乜野吾明, 邊樹kick 住啦

再講, 公文, 我自己覺得對於係學校入邊的數學科係無用

我自己在暑假就幫仔仔報了個棋藝班,希望能加強佢既專注力.另外,佢自己話要找個中作班上堂,結果在家附近找了在社區中心舉辦的唯一中作班(小四至小六),可惜跟游泳班撞時間,而亞仔話反正泳班一星期有2堂,都是選擇中文.

我覺得成績好壞跟小朋友當時的心態很有關係,a,b跟c其實相差不大,只要大意或緊張都會失分.可惜教育制度如此,大人小朋友都要捱.

好像今次派成績表,老師話某位同學失手,結果全班包尾,我見那位家長聽了後垂下頭,想喊又強忍住.大家都不敢出聲.三次呈分試最慘是邊緣band 1尾,band 2頭的學生及家長.

My colleague's son from p5 - p6 result was very good, 全級第3名.  However his school's all 1-3名 all can't go to 皇仁 只派了鄧兆堅.  His son is very upset and disappointed until now.  He said why he used 2 years and 全級第3名 but still can't go to 皇仁.  However my colleague is very worry as his son is don't like 鄧兆堅 and doesn't want to apply the F.1 適應班。 He always aks his mother, why he hard working in school and joined difference course these 2 years but still can't promote to the first choice of F.1.   If he know he will promote to 鄧兆堅, then he has so many time to play as he knows he must within in全級第15名

This case gave me a good sample.  Now my son is coming to p.3.  Before these two years, i always push him in his school result.  However, now i think, lucky is more important than result.  Of course, his still need to keep within 全級30名.
But i will not push him within 全級第10名
‹ 上一主題|下一主題