用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 校巴車費,今年你地 平 或 貴 咗
樓主: 一仔媽媽
go

校巴車費,今年你地 平 或 貴 咗 [複製鏈接]

仲未收到, 等到頸都長咗...
原帖由 connie3803 於 09-8-13 16:07 發表
你地收到新校車電話未,上落車時間?
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

最近收到新校車電話, 一打到黎我已經覺得佢o既態度麻麻... 之後聽到佢講o既時間同上車地點又fixed 咗... 好麻煩.. 我宜家都等近睇下以前o個架校車回覆咗先決定... 個人唔係太鍾意新呢間... 佢打比我都咁o既態度, 咁對住o的小朋友就不得了啦..

The manner of them was not polite, last Sat they told me the waiting time, yesterday he call me again have some change cos they want to run more smoothly, they change the come back time more 20mins later than before he told me last Sat. I ask him what mean of smooth ar! When he come back almost take one hours from school. Ridiculous!!!!:;pppp:
My son 上車 is the first stop and come back 落車 is the last stop, not reasonable ma!!!!!!

我岩岩打左去校巴公司~佢至話我知我小朋友返學同放學係搭"唔同"校車~唉........之前佢打比我話4:20落車~頭先我問多次~佢就話4:00~即係我唔打去~佢就冇諗住打比我????我問如果淨係搭放學點計~佢就答我:"得~3/4車費"~ 我個人感覺呢間校巴商都係麻麻......

原帖由 christy-mama 於 09-8-13 17:52 發表
收到新校車問上落站同之前上車落車時間, 佢地仍然試緊路線, 未有確實答覆

christy-mama,

我囡就選擇坐返舊校車 ee 架車, 妳囡讀邊班呀? 話時話依家新校車車費幾多呀? 舊校車平左差不多 20%

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

咁多位家長,唔好意思,我都想搭吓仙。。。

由於最近太多事要攪,阿仔既功課又未完成,所以真係冇時間上網,今日睇倒呢個topic ,我都想發表一吓。。。

今年我都會揀搭返舊校巴供應商,因為由頭到尾我講緊既都係,最緊要係家長們覺得放心,我唔係要幫某公司去賣廣告,而係,問心丫,過往3年,阿仔都坐得好開心,我曾經試過轉街車,但最後都係要坐返舊校車,因為d姨姨真係好有交帶,睇見d小朋友同跟車姨姨同埋司機叔叔好夾,每日見倒佢地都係開開心心上車,開開心心落車,呢點就係我揀搭返舊車既原因,當然,個別家長一定有意見,但呢d都好正常。。。

當初學校話要轉車商時,我都好奇怪,無啦啦做咩要轉?聽返某執委講,話舊校車收費貴,加上有家長又投訴車上太嘈,對我呢d小角色嚟講,就哽係冇聲出啦!咁學校話貴,我哽係相信佢地可以幫家長揮倒更好既價錢啦!點知新車商中標,我地嘉湖線真係平咗呀~係大拿拿10蚊咁多,但聽識得既家長講返,話新車商收貴佢地好多,我都真係or晒頭,咁當初接投標既定義係咩?

對我嚟講,收平10蚊我又唔係話冇錢開飯,但又要個仔重新去比個司機叔叔同校車姨姨再認識過,有陣時真係會諗,係咪多此一舉?我之前問過舊車商,佢地會做街車,而我亦好清楚佢地係唔可以入學校,但我我知道既,就係有唔少家長都會揀搭返舊車商,所以,亦希望我地呢班家長,可以為自己掙取,希望學校可以比舊車商入校,雖然未必成事,但都叫做幫自己小朋友掙取過丫。。

有好心家長提醒我地,如果非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴,有意外閣下自理唔好後悔,我有少少問題,請賜教,如果旅遊巴冇牌,係咪唔可以行車架呢?有意外既意思,係指d咩呢?你係咪話佢地冇買車保,所以如果有意外就係我地家長自己攪掂?最後係唔好後悔,我有d驚,聽你既語氣,似恐嚇多過提醒我地。。。

不過點都好,新開年聽日就係喇!希望大家會開開心心開學,未處理好第一日開學既事,就要把扼時間快d攪掂喇!如遇上任何問題,大家可以再睇返 【李宗德】新學期 , 新形象 ... 準備須知 ,希望新一年大家都有新希望啦! 

祝願每位小朋友學業進步。。。。

*p.s : 差d唔記得講. 我喺盈泳係冇股份架! 以上內容,只屬我個人感想,不喜勿插/咒/罵... ^^
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

試下新校巴先,此終可直達校內。

原帖由 家熹媽咪 於 09-8-31 02:36 發表
咁多位家長,唔好意思,我都想搭吓仙。。。

由於最近太多事要攪,阿仔既功課又未完成,所以真係冇時間上網,今日睇倒呢個topic ,我都想發表一吓。。。

今年我都會揀搭返舊校巴供應商,因為由頭到尾我講緊既都係,最緊要係家長們覺得放 ...

回覆版主如下:
1.當初學校話要轉車商時,我都好奇怪,無啦啦做咩要轉?聽返某執委講,話舊校車收費貴,加上有家長又投訴車上太嘈-根據教育局指引,校巴/飯商等必須3年招標,詳情如下:http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_693/sag-200809-c-2009.03.17.pdf
2.有好心家長提醒我地,如果非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴,有意外閣下自理唔好後悔,我有少少問題,請賜教,如果旅遊巴冇牌,係咪唔可以行車架呢?有意外既意思,係指d咩呢?你係咪話佢地冇買車保,所以如果有意外就係我地家長自己攪掂?最後係唔好後悔,我有d驚,聽你既語氣,似恐嚇多過提醒我地-校巴屬校方管理及向運輸署記錄為"「學生服務」的非專營公共巴士"詳情如下:http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2500/2008-appointment%20of%20school%20bus%20service%20operators_c.pdf
3.作為家長,小朋友之安全屬首要,校方/家教會亦言
http://www.wfjlps.edu.hk/

原帖由 WW 於 09-8-29 10:46 發表

christy-mama,

我囡就選擇坐返舊校車 ee 架車, 妳囡讀邊班呀? 話時話依家新校車車費幾多呀? 舊校車平左差不多 20%

我都會搭舊校車, 新校車費比之平$70, 而舊既就仲平喇! anyway我選擇舊車係合個司機ee好好人, 有交帶, 呀女無投訴!
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

原帖由 09Civic 於 09-8-31 11:57 發表

回覆版主如下:
1.當初學校話要轉車商時,我都好奇怪,無啦啦做咩要轉?聽返某執委講,話舊校車收費貴,加上有家長又投訴車上太嘈-根據教育局指引,校巴/飯商等必須3年招標,詳情如下:http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content ...

多謝09 Civic 提供資料, 第1條link 開唔倒, 第2條link 我睇咗 , 但都冇講到盈泳冇牌呀?
原帖由 09Civic 於 09-8-9 17:51 發表
非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴,有意外閣下自理,該旅遊巴亦不獲校方管理,不可進校,家長們注意!
我見你之前個post 係咁打? 唔知我有冇理解錯呢?  第3條link , 我成日都睇學校既網站, 但我真係唔知你想我睇邊度? ^^

Sorry ! 其實我之前搭仙都不過係無聊, 大家唔好誤會, 我冇諗過就呢件事好掙論任何事, 只係在座每位家長都愛鍚自己小朋友, 好自然都會對有關佢地既事而多加關注! 就以校車為例... 不過點都好, 新校車又新校車既好, 舊校車亦有佢引人之處.. 講到尾, 我地都不過希望小朋友開心同健康啫!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 家熹媽咪 於 09-9-1 22:10 發表

多謝09 Civic 提供資料, 第1條link 開唔倒, 第2條link 我睇咗 , 但都冇講到盈泳冇牌呀?  我見你之前個post 係咁打? 唔知我有冇理解錯呢?  第3條link , 我成日都睇學校既網站, 但我真係唔知你想我睇邊度? ^^

Sorry ...

回應版主如下:
1.3年雖招標之事,可看以下:(page 1,2)
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1977/salient%20points-c.pdf
2.學校指定小巴為-學校私家小巴服務,並領有"客運營
業證證明書",
非學校指定小巴為-旅遊巴-(沒有領取"客運營業證明書"),旅遊巴是為旅行接送之巴士,是否可以接送學生,
詳情可向運輸署查詢 Tel: 1823

本人在此說明,我非新/舊巴之親屬,亦不會像一些舊PTA委員向新/舊巴作宣傳,作為家長必需向其他人提供有關的資訊,我亦很關心小同學的安全及保障!

非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴,有意外閣下自理,該旅遊巴亦不獲校方管理,不可進校,家長們注意!

很久沒有上 "教育王國",今天突然發現上面的發表,因我的小朋友是坐 "媬姆車" 的,即係 "非校方安排之巴士",我有以下問題,請賜教 :

(1) 非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴
你所說的牌照是否"客運營業證明書"或是其他牌照呢? 因為想知個牌照名, 可以問下架 "媬姆車" 有冇呢個牌照呀?

(2) 有意外閣下自理
如果媬姆車亦持有"客運營業證明書"的話,若有意外, 坐校巴和坐媬姆車會有什麼分別呢?

(3) 坐 "校巴" 和 "媬姆車" 的分別 :
(a) 我所知道的只是 "媬姆車" 遲到是會計學生遲到的, 而校車是不計算的。
(b) 另外 "媬姆車" 不可以進入學校, 只可在閘外下車, 由媬姆帶領入學校。(下大雨的時候的確有點不方便。)
除了呢兩樣外, 我想知還有其他分別嗎?

原帖由 stella2005 於 09-9-2 00:51 發表

很久沒有上 "教育王國",今天突然發現上面的發表,因我的小朋友是坐 "媬姆車" 的, ...

真好!開始有人關心問題了
回覆Stella2005 如下:
1.營運校巴需跟學校簽訂合約及加簽,並將副本杪送運輸署,並穫發"客運營業證明書",但你唔好問我佢有冇,你問佢啦!
試想想,如果政府沒有規管,為什麼要跟校方簽合約呢?又運輸署為什麼又發呢個証明書呢?
2.咪有同冇囉
3.a.對
b.沒有呀

原帖由 09Civic 於 09-9-1 22:45 發表

回應版主如下:
1.3年雖招標之事,可看以下:(page 1,2)
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1977/salient%20points-c.pdf
2.學校指定小巴為-學校私家小巴服務,並領有"客運營
業證證明書",
非學校指定小巴為-旅 ...

09Civic :

多謝你咁有心機去幫大家搵資料, 解釋得亦非常十分之清楚... 第2樣我唔肯定答你, 如果你指"客運營業牌" 我相信佢地一定有, 因為除李小外. 佢地有同激活合作, 如果係冇牌... 相信都好大獲!

原帖由 家熹媽咪 於 09-9-2 18:32 發表

09Civic :

多謝你咁有心機去幫大家搵資料, 解釋得亦非常十分之清楚... 第2樣我唔肯定答你, 如果你指"客運營業牌" 我相信佢地一定有, 因為除李小外. 佢地有同激活合作, 如果係冇牌... 相信都好大獲! ...

客運營業證明書 跟學校無關, 是那運輸公司自行向運輸處申請的, 不過沒有證就不可以做載客服務, 即見到車尾那紅/綠圈標誌, 就是有證.

http://www.td.gov.hk/FileManager/EN/Content_1129/td%20247a%20_rev%209-06.pdf

而校方指定的, 學校會提供便利, 例如可以入學校, 免遲到之類. 情況跟學校指定膳食供應商一樣, 大家都可以自己帶飯.

原帖由 FatherJ 於 09-9-2 22:51 發表

客運營業證證明書 跟學校無關, 是那運輸公司自行向運輸處申請的, 不過沒有證就不可以做載客服務, 即見到車尾那紅/綠圈標誌, 就是有證.

http://www.td.gov.hk/FileManager/EN/Content_1129/td%20247a%20_rev%209-0 ...

引述-運輸署
(A) 經營公共巴士學生服務須獲的批准
(一) 根據香港法例第374 章《道路交通條例》的規定,所有經營非專營巴士服務的營辦商,必須領有有效的客運營業證,而提供服務的非專營巴士須領有有效的客運營業證證明書,並獲運輸署簽發學生服務(A03) 的批註。
(二) 根據香港法例第230 章《公共巴士服務條例》第4 條(3)(d),學生服務即運載學校、大學或其他桝育機構的學生、陪同或管控該
等學生的人或於該學校、大學或其他桝育機構任桝的人往返學校、大學或其他桝育機構的服務。
(三) 如提供學生服務予專上桝育機構,除提供服務的非專營公共巴士須取得學生服務(A03) 的批註外,營辦商亦須就個別服務路線
如申請人申請營辦學生服務,須填妥及遞交以下(一) 及(二) 項的申請書。
(一) 客運營業證—— 公共巴士服務申請書(T.D. 246A) 及/或客運營業證證明書—— 公共巴士服務申請書(T.D. 247A);及
(二) 客運營業證—— 公共巴士服務(學生服務) 申請書(T.D. 246A) (A03)
(C) 申請證明文件
(一) 申請人身分證明文件
(i) 香港身份證(只適用於新營辦商及申請人以個人名義申請)
(申請時所遞交的身份證影印副本,運輸署會於處理後銷毀);
(ii) 公司註冊證書(只適用於申請人以有限公司名義申請);
(iii) 有效商業登記證;
(iv)「查底紙」〔即稅務局表格I(a)/I(c)〕(只適用於新營辦商及申請人以個人名義申請);及
(v) 公司組織章程大綱及細則(只適用於新營辦商及申請人以有限公司名義申請)。
(二) 證明文件以支持申請人對擬營辦學生服務的需要
(i) 與學校簽署的有效服務合約,有關服務合約的有效期須為最少6 個月(如未有與學校簽署服務合約,則學校須以書面聲明未
有合約的原因);
(ii) 學校以書面解釋為何需要擬營辦的學生服務;及
(iii) 如擬以分判形式提供該學生服務,學校與總承判商簽訂的有效服務合約及總承判商與申請人簽訂的有效服務合約(有關服
務合約的有效期須為最少6 個月),及學校須以書面確認支持有關外判的服務安排。
(三) 就所提供的學生服務須提交的證明文件
◆ 學生服務的證明文件(請參閱附件一的公共巴士每日行車表(學生服務) 樣本)
● 須列出服務路線(包括每個停站地點)、服務時間表及在每個停站地點上車或下車的學生人數及姓名;
●  每一車輛或路線須填寫一份行車表
◆ 如擬提供的學生服務於申請時已經開始,申請人須以書面解釋以何等方式提供該學生服務及提交有關證明文件,並須解釋不再
繼續以該等方式提供學生服務的原因。
(四) 就申請人擬使用的公共巴士須提交的證明文件(只適用於新客運營業證及增添公共巴士之申請)

如有任何疑問,請致電2804 2573 或傳真2865 1227 與公共車輛分組聯絡。
http://www.td.gov.hk/FileManager/EN/Content_2001/td246a-a03_rev200907.pdf

引述Father J-客運營業證證明書 跟學校無關, 是那運輸公司自行向運輸處申請的, 不過沒有證就不可以做載客服務, 即見到車尾那紅/綠圈標誌, 就是有證.

唔知咁算唔算同學校無關呢?

http://www.td.gov.hk/FileManager/EN/Content_2001/td246a-a03_rev200907.pdf

據本人所知,在以上附件A 內填報的各項資料均屬確實。本人明白,如故意提供失實資料,根據香港法例第374 章道路交通條例
第111 條(第3 款) 的規定,本人可被檢控,一經定罪,可被罰款5,000 元及監禁六個月。
本人明白及同意在申請表內列出的擬提供學生服務的詳情(包括擬提供服務的車輛數目、服務路線、上落乘客站的正確位置、擬
收取的費用、繳費方法、每日營辦時間、每日提供服務的班次/數目、每週營辦日子、確定乘客為有關專上桝育機構的學生或桝職員
的方法等資料)。本人亦明白,營辦擬提供的學生服務須先獲運輸署署長批准,而根據香港法例第374 章道路交通條例第52 條(第4 款)
的規定,營辦未獲運輸署署長批准的學生服務乃屬違法。此外,除非獲運輸署署長批准營辦擬提供的學生服務,否則本人/本公司不
得就該學生服務作出宣傳。

看見嗎?
未獲運輸署署長批准的學生服務乃屬違法!

09Civic :

多謝你咁有心機去幫大家搵資料, 解釋得亦非常十分之清楚... 第2樣我唔肯定答你, 如果你指"客運營業牌" 我相信佢地一定有, 因為除李小外. 佢地有同激活合作, 如果係冇牌... 相信都好大獲! ...

唔知佢激活有冇約,同李小就無約!

09Civic :

我由始至終,都唔希望小朋友有意外,看見舊PTA委員在校外為舊巴士商宣傳,我有點不明?我花了很多時間找有關資料,坐車去九龍運輸署問了有關事情,現在清楚知道了!金錢不是問題,平10元又如何,我想有意外後悔又如何?看看巴士意外多恐佈呀!

原帖由 FatherJ 於 09-9-2 22:51 發表

客運營業證證明書 跟學校無關, 是那運輸公司自行向運輸處申請的, 不過沒有證就不可以做載客服務, 即見到車尾那紅/綠圈標誌, 就是有證.

http://www.td.gov.hk/FileManager/EN/Content_1129/td%20247a%20_rev%209-0 ...

FatherJ :

請怨我見識少, 我想問, 即係如果有果個証, 就會喺架車上見倒紅圈/綠圈??? 唔計盈泳. 即係話如果新校巴有牌既話, 應該係每架車都會有喇喎 ! 換言之... 個牌係跟車, 唔係跟公司? 我唔知有冇理解錯?

如果真係既話, 咁聽日真係要驗車先得喇!
‹ 上一主題|下一主題