用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 校巴車費,今年你地 平 或 貴 咗
樓主: 一仔媽媽
go

校巴車費,今年你地 平 或 貴 咗 [複製鏈接]

hi all,

我都想緊這問題, 不新還是舊好 ? 不過舊校巴商好似入唔到學校裡面 ? 下雨天可能比較麻煩d.

聽聞有家長同新校長爭取緊舊巴入校園,因為佢哋問過教統局,校巴如有李小學生,無理由唔比佢哋停入校內啊!

另外, 我記得舊巴同事話同我講過,校車姨姨會送哂啲細路入校園,落雨佢哋喺大雨傘姐佢哂佢哋入去。你可以打去舊巴再問詳情。

原帖由 ikwok 於 09-8-5 00:42 發表
hi all,

我都想緊這問題, 不新還是舊好 ? 不過舊校巴商好似入唔到學校裡面 ? 下雨天可能比較麻煩d.

你的消息很快很新, 我會 check 吓, 希望你再有新消息/新動向的話, 記得在這裡分享吓. Thanks.

原帖由 小B媽咪 於 09-8-5 11:54 發表
聽聞有家長同新校長爭取緊舊巴入校園,因為佢哋問過教統局,校巴如有李小學生,無理由唔比佢哋停入校內啊!

另外, 我記得舊巴同事話同我講過,校車姨姨會送哂啲細路入校園,落雨佢哋喺大雨傘姐佢哂佢哋入去。你可以打去舊 ...

原帖由 小B媽咪 於 09-8-4 16:34 發表
上星期六返學校買書, 喺校門見到舊校車隊。佢哋元朗南新收費係五百蚊(平咗40蚊), 所以我比我小朋友搭返舊校巴。

非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴,有意外閣下自理,該旅遊巴亦不獲校方管理,不可進校,家長們注意!

原帖由 小B媽咪 於 09-8-5 11:54 發表

另外, 我記得舊巴同事話同我講過,校車姨姨會送哂啲細路入校園,落雨佢哋喺大雨傘姐佢哂佢哋入去。你可以打去舊 ...

唔好聽講!

我自己覺得校車都係跟學校安排的較好, 只係覺得既然學校已經選定車商, 無謂攪到好似同學校對抗咁! 新車商都未試坐過, 可能都一樣咁好呢? 而且坐校車, 點都有保障d, 起碼有塞車, 校車遲唔會當遲到吧!!

我都係買完書聽到個媽講我知至講出來呢! 所以我咪喺之前個post叫啲媽咪自己打電話去問詳情。

原帖由 09Civic 於 09-8-10 00:15 發表

唔好聽講!

嘩!你好似講到我喺到做緊反咁o架! 我只係報下料,等家長知多啲呢!我之前個post都有講過詳情打電話去舊巴問清楚啦!

呢間校舊巴已經喺李小做咗好六年,我自己對佢好有信心。況且我小朋友都讀高小,自理能力一定足夠。

原帖由 可愛的天使 於 09-8-10 18:32 發表
我自己覺得校車都係跟學校安排的較好, 只係覺得既然學校已經選定車商, 無謂攪到好似同學校對抗咁! 新車商都未試坐過, 可能都一樣咁好呢? 而且坐校車, 點都有保障d, 起碼有塞車, 校車遲唔會當遲到吧!! ...

唉~~唔好啦!無啦啦比人當咗做叛徒咁辦......我都係費事再多口!唔想比人以為我喺道搗蛋  ......

原帖由 ikwok 於 09-8-8 17:56 發表
你的消息很快很新, 我會 check 吓, 希望你再有新消息/新動向的話, 記得在這裡分享吓. Thanks.

心信大家都睇過學校通告,喺裏面白紙黑字都有提過。我喺呢道講舊巴啲嘢,只係早前睇到有舊生家長喺道講車費問題,我都係將我所知既嘢同大家分享下。有興趣就自己去問下。知多啲問多啲. 唔洗講到事態咁嚴重呢!

除左有校巴,我都識有小朋友搭保母車返學呢!

原帖由 09Civic 於 09-8-9 17:51 發表

非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴,有意外閣下自理,該旅遊巴亦不獲校方管理,不可進校,家長們注意!

原帖由 小B媽咪 於 09-8-10 21:10 發表
嘩!你好似講到我喺到做緊反咁o架! 我只係報下料,等家長知多啲呢!我之前個post都有講過詳情打電話去舊巴問清楚啦!

呢間校舊巴已經喺李小做咗好六年,我自己對佢好有信心。況且我小朋友都讀高小,自理能力一定足夠。

...

Hi, 小B媽咪 ,
我只係講下我既感覺, 絕無針對你的! 我都好喜歡家長在此報料, 等大家知多d, 有得參考下.   

家長們有唔同既意見係好正常, 大家互相交流下, 唔錯呀!

同埋, 我絕無話舊車商唔好, 舊的車商口啤一直好好, 但唔代表新的一定差, 新車商下雨天就不會把小朋友送到校園內嗎? 我唔知, 亦唔肯定, 但學校今年已簽新車商是事實, 家長可自行決定是否坐校車, 或使用其他交通公具(如舊車商的車).

仲有, 點解我會聯想到搭舊校車好似同學校對抗咁? 只是買書當天, 看見上回講座超激動的家長在極力協助舊車商而已. 有d想多左吧!   

重新, 我post只係想講講我對此事既小小感覺, 絕無意針對任何人的.

喺到我要慎重聲明,不唔係嗰啲幫舊巴拉客啲家長。

只因為以前有舊生家長不滿新巴車費。咁舊巴又比咗佢哋個車費我。對於我來講可以慳返50蚊一個月,我可以攞呢50蚊比小朋友去毎月買本書睇,都不失為一件壞事呢!

另外,保母車會有保母姨姨帶小朋友上落車。學生手冊有一頁喺要家填寫如何上學及放學....而學校網址都有post 返開學時第一天通告,說明放學安排事項,其中第二點:學生依照車號排隊由媬姆車媬姆帶領在車輛出入閘口上車

本人無刻意去hardsale任何嘢,只喺出自一番好意,報下資料比人參考下呢!

原帖由 可愛的天使 於 09-8-11 12:49 發表

Hi, 小B媽咪 ,
我只係講下我既感覺, 絕無針對你的! 我都好喜歡家長在此報料, 等大家知多d, 有得參考下.   

家長們有唔同既意見係好正常, 大家互相交流下, 唔錯呀!

同埋, 我絕無話舊車商唔好, 舊的車商口啤 ...

新又好,舊又好。閣下自有選擇,但意外意外意料之外,作為家長到時不要後悔!

看見上回講座超激動的家長在極力協助舊車商而已.????

你朋友呀!

各位家長, 請幫忙!
小兒是小一新生, 本來是安排自己駕車接送孩子上學, 但最近決定還是安排校車接送.  今天打到校車公司查問但已經"爆滿"無位.

未知各位可否提供/PM 其他好的校車公司/褓姆車??  萬分感謝!!!

吓!冇可能校車唔接你小朋友上學過喎!

你有冇打電話同學校問過呀?

原帖由 WikMa 於 09-8-12 09:58 發表
各位家長, 請幫忙!
小兒是小一新生, 本來是安排自己駕車接送孩子上學, 但最近決定還是安排校車接送.  今天打到校車公司查問但已經"爆滿"無位.

未知各位可否提供/PM 其他好的校車公司/褓姆車??  萬分感謝!!!  ...

sorry 可能我寫得不夠清楚, 因為決定搭校車的決定來得太急, 我是在今天才問學校指定的新校車公司的; 原先想搭的路線已滿,  他們已經馬上替我安排另一條路線但可惜我要多乘一程車方到上車地點, 所以不考慮.

在8月1日那天見到有其他校車公司在校門外但當時未曾考慮乘校車所以連名片都沒有取.....

在BK見家長們都有討論校車所以想家長們介紹一些安全妥當的褓姆車, 謝謝!!!  

p.s. (我見舊校車公司在BK的評語不錯可否提供聯絡方式??? 謝謝!)

原帖由 WikMa 於 09-8-12 16:04 發表
sorry 可能我寫得不夠清楚, 因為決定搭校車的決定來得太急, 我是在今天才問學校指定的新校車公司的; 原先想搭的路線已滿,  他們已經馬上替我安排另一條路線但可惜我要多乘一程車方到上車地點, 所以不考慮.

在8月1日 ...

1/8當日見到校門外既車商叫"盈泳", 係學校既前校車商

你地收到新校車電話未,上落車時間?

收到新校車問上落站同之前上車落車時間, 佢地仍然試緊路線, 未有確實答覆
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題