用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 校巴車費,今年你地 平 或 貴 咗
go

校巴車費,今年你地 平 或 貴 咗 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 一仔媽媽 於 09-7-9 23:27 發表
車費,今年你地 平 或 貴 咗

我係藍地 舊校巴車費$590 ,今年新校巴車費 $650 貴咗.又話招標費係平咗先選lee問嗎??????

我係錦田就平左, 不過見份通告話要交 11 個月, 真係唔知點解? 學費都係交 10 個月之 MA.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

School website about the tender information of schoole bus as below :

http://www.wfjlps.edu.hk/

02/02/2009 公開招標裡, 2. 校車服務 : 於P.3 (三) 服務要求寫著 : 4. 承辦商全年共收10個月車費, 7、8月份免收

如果佢收我哋10個半月份車費是否可以同學校講.

我地水圍區內平咗10蚊, 但講真, 如果因為平得果10蚊而要轉校巴隊, 咁轉嚟做咩 ! ?

另外 , 之前招標 , 又話新車商既車隊, 全部都係自己車, 以我所知... 佢地得幾架車, 其他既車都係同出面借..... 接標既人唔知又有冇問清楚呢?
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 一仔媽媽 於 09-7-9 23:27 發表
車費,今年你地 平 或 貴 咗

我係藍地 舊校巴車費$590 ,今年新校巴車費 $650 貴咗.又話招標費係平咗先選lee問嗎??????

嘩~ 貴60蚊咁多???? 你可以打返學校了解一吓 , 之前有家長炸型, 話盈泳收得貴, 學校先話重新招標, 如果而家咁 , 好有問題喎!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 WW 於 09-7-11 12:24 發表

我係錦田就平左, 不過見份通告話要交 11 個月, 真係唔知點解? 學費都係交 10 個月之 MA.

WW :

我睇佢地既收費表先好笑, 咩7月份返5日就唔駛交, 多過5日少過10日就半個月.... 我唔信佢地落標果陣會唔知道我地學校幾多號放暑假囉 !

原帖由 家熹媽咪 於 09-7-12 23:36 發表

WW :

我睇佢地既收費表先好笑, 咩7月份返5日就唔駛交, 多過5日少過10日就半個月.... 我唔信佢地落標果陣會唔知道我地學校幾多號放暑假囉 !

係囉, 都唔知有冇攪錯, 睇完張通告都唔知學校點攪 GA.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

今日返學校取成績表, 同咗校務處個女仔講開校車收費好似貴過之前果間(我住果度返學校就多了 $10/month), 同埋收多過10個月車費, 佢叫我自己打去新校車承辦商度問, 我就提出學校出 Tender 時, 內容「(三) 服務要求寫著 : 4. 承辦商全年共收10個月車費, 7、8月份免收」寫明條件, 承辦商貨不對辨, 學校是否應該需要出面提出, 她只叫我自己同校車 - 李生聯絡, 請問有無家長向校車方面提出此問題, 有沒有答案 ?  家教會反應又如何呢 ?

原帖由 WW 於 09-7-14 13:54 發表

係囉, 都唔知有冇攪錯, 睇完張通告都唔知學校點攪 GA.

張通告最攪錯係呢句 : 『全學年車費以每年度平均上課日子計算, 共分11期繳交, 』如何分11期 ?

醒目開學勳章

是否可以7月唔搭校巴?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

原帖由 ikwok 於 09-7-12 00:29 發表
School website about the tender information of schoole bus as below :

http://www.wfjlps.edu.hk/

02/02/2009 公開招標裡, 2. 校車服務 : 於P.3 (三) 服務要求寫著 : 4. 承辦商全年共收10個月車費, 7、8月份 ...

點解學校及家教會仲會揀佢??

落標條款已經清晰寫明, 而家中o左標後, 加收7月份車費, 學校應該要求校巴承辦商作出修正, 唔係要家長自行與承辦商爭取!!

箴言二十二章六節

原帖由 wawaliluk 於 09-7-17 13:27 發表

點解學校及家教會仲會揀佢??

落標條款已經清晰寫明, 而家中o左標後, 加收7月份車費, 學校應該要求校巴承辦商作出修正, 唔係要家長自行與承辦商爭取!! ...

感覺到學校就係要家長自行與承辦商爭取, 校巴承辦商如收多過10月車費, 跟本就違反了標書裡的條件, 為什麼要家長自行與校巴承辦商跟進呀 ? 而且承辦商放在學校裡的通告, 相信學校應該知道內容的, 學校起能就手旁觀 ? 置身事外.  另外: 我細仔返幼稚園的校車商都盈泳, 今年校車費跟往年都是一樣呀!

醒目開學勳章

原帖由 ikwok 於 09-7-17 17:09 發表

感覺到學校就係要家長自行與承辦商爭取, 校巴承辦商如收多過10月車費, 跟本就違反了標書裡的條件, 為什麼要家長自行與校巴承辦商跟進呀 ? 而且承辦商放在學校裡的通告, 相信學校應該知道內容的, 學校起能就手旁觀  ...

標書中第三點服務要求中:

第4項) 承辦商全年共收10個月車費,7、8月份免收。

第10項)未經和富慈善基金李宗德小學同意,承辦商不得擅自修改建議書中列出的任何項目。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

原帖由 ikwok 於 09-7-17 00:46 發表

張通告最攪錯係呢句 : 『全學年車費以每年度平均上課日子計算, 共分11期繳交, 』如何分11期 ?

o甘即係話一係一開始就唔搭, 一搭開就要比11個月錢。

(希望我無解錯, 如有的話, 係張通告誤導!!   )

o甘中途退學又點計?

箴言二十二章六節

我剛剛打咗電話去校巴公司,佢哋同我講七月份係唔收校巴費呀!

另外,課外活動都會有校巴接學生返屋企。到時會有通告。

上星期六返學校買書, 喺校門見到舊校車隊。佢哋元朗南新收費係五百蚊(平咗40蚊), 所以我比我小朋友搭返舊校巴。

醒目開學勳章

原帖由 小B媽咪 於 09-8-4 16:34 發表
上星期六返學校買書, 喺校門見到舊校車隊。佢哋元朗南新收費係五百蚊(平咗40蚊), 所以我比我小朋友搭返舊校巴。

我也選搭舊校巴, 唔係因為價錢, 而係個校巴EE好, 有交帶, 搭佢好放心。

箴言二十二章六節

正所謂小數怕長計,新校巴要收多我十蚊一個月。頭尾我變相一個月可以慳返50蚊o架!

舊校巴服務一向都好好。幫襯開佢哋咁耐,緊係會繼續啦!

原帖由 wawaliluk 於 09-8-4 17:38 發表

我也選搭舊校巴, 唔係因為價錢, 而係個校巴EE好, 有交帶, 搭佢好放心。
‹ 上一主題|下一主題