用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女中學學生態度如何?老師與學生關係如何? ...
樓主: SL家長
go

聖保羅男女中學學生態度如何?老師與學生關係如何? [複製鏈接]

師生關係

之前有家長提過有本《師密手冊》,我響三聯見到有。
睇過下,入面講左好多近年中學入面師生之間既事,我覺得都幾寫實,不妨參考下都好。

回覆 81# cstchan 的文章

我都有睇果本《師密手冊》, 響三聯見到, 都覺得幾寫實, 而且幾有趣~值得一看!

1/9 中一生的放學時間,以及訂飯的安排,早前學校發放了有關資料!

原帖由 cstchan 於 09-8-21 08:40 PM 發表
1/9 開學禮完畢,學生會回課室,班主任交代班務後便放學。

2/9 便開始全日上課!

如果自己不帶午膳,又或沒有人送午膳到學校,那中一學生可在學校訂飯或在小食部買吃的。詳細情形1/9班主任應該會通知。

...

中英數的分組情況是不同的。

每年開學後都有中一家長日,學校會解答家長的問題。

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-8-24 04:58 PM 發表
請問今年是否會像傳說般:set 1, 5是最top,set 4,9是補底?

我想知道st paul coed有沒有手冊?
用不用自備schedule book? (用來記錄要做的功課及每天的特別事項).

1/9 會派手冊,有點重,內有有關學校的資料,如學校平面圖。

不過老師不會像小學時般檢查手冊或以手冊來與家長溝通。

原帖由 JPMa 於 09-8-25 10:16 PM 發表
我想知道st paul coed有沒有手冊?
用不用自備schedule book? (用來記錄要做的功課及每天的特別事項).

Dear cstchan,

請收PM, 謝謝!

請問SPCC家長,有沒有認識同學是經才藝獎勵計劃考入的?
如只是校際音樂節有獎,請問有沒有用?另外,多不多人在此項可拿到全費獎學金的呢?

如果講才藝, 認受性高既比賽真係唔多, 好多與大陸機構掛鉤既, 都係掛羊頭賣狗肉, 或者有d私人機構搞既都係以宣傳為目的, 所以來來去去都係校際音樂節,朗誦節, 皇家試之類.

校際來講, 唔知要乜野獎先至睇呢
‹ 上一主題|下一主題