用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無派第一志願,再扣門的
go

有無派第一志願,再扣門的

分亨一下!

NG敢敢無聊呀????
原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-7-9 16:39 發表
分亨一下!
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

派到第二志願,去扣第一志願門,都被 D friend 話我搵野做。派到第一志願再去扣門???  玩咩呀...

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-7-9 16:39 發表
分亨一下!

有! 女仔(親戚既), 派第一志願英中, 放榜後第二日再去叩門考筆試, 不過好似叩唔成.

我知道有d家長填表好保險, 派到第一志願, 然後再叩心儀英中.

人望高處嘛..
去叩門某程度上反影左小朋友既實力, 冇左運氣成份, 所以派得差而又叩到門既家長應該感到自豪....

原帖由 0120 於 09-7-9 16:49 發表
NG敢敢無聊呀????  

我就系敢無聊呀
不過今年想叩門都無得叩...
唔知點解好多都不設叩門位...

係呀.不過我又唔係派得差, 不過叩門成功個種心情真係好難形容..... 除咗自已惑到自豪之外,最重要係個小朋友對自已既肯定. 明白實力先最緊要.唔好只靠運氣.

原帖由 LittleKidult 於 09-7-9 17:13 發表
人望高處嘛..
去叩門某程度上反影左小朋友既實力, 冇左運氣成份, 所以派得差而又叩到門既家長應該感到自豪....
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

都有唸過架, 不過好多同學都派唔到笫一志願要好辛苦去叩門, 到時一定捭人追住 (起碼換轉係自己, 我都會), 雖然好辛苦整好叩門資料, 唔想白做(真係用好多心機, 早幾日對住堆, 真係好唔想做, 不過都要做.) 又有d想去諗住去唔到, 所以無選果間中學, 因為都好hot 好多人放果間第一. 不過都係諗兩秒je, 都唔可以咁唔知足, 咁自私, 要留番d位捭派得唔好d同學麻.

都唔可以話自私既, 比多個機會自已姐.

原帖由 popokit 於 09-7-10 19:42 發表
都有唸過架, 不過好多同學都派唔到笫一志願要好辛苦去叩門, 到時一定捭人追住 (起碼換轉係自己, 我都會), 雖然好辛苦整好叩門資料, 唔想白做(真係用好多心機, 早幾日對住堆, 真係好唔想做, 不過都要做.) ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 popokit 於 09-7-10 19:42 發表
因為都好hot 好多人放果間第一. 不過都係諗兩秒je, 都唔可以咁唔知足, 咁自私, 要留番d位捭派得唔好d同學麻.

我反而覺得今年好多名校無叩門位....攪到一池死水....
有實力的無得進一步....派得唔好d同學變成無位上....

醒目開學勳章

人望高處,又好似騎牛搵馬,有時隔了幾個月,成績大有進步,如果能力夠,可以一試.起碼手中有一間不錯,再去搵一間更好.叩唔到無所謂,叩到就更好.

原帖由 sukkiu 於 09-7-10 22:17 發表
人望高處,又好似騎牛搵馬,有時隔了幾個月,成績大有進步,如果能力夠,可以一試.起碼手中有一間不錯,再去搵一間更好.叩唔到無所謂,叩到就更好.

問題系今年名校不設叩門位.....所以騎牛搵馬今年唔work啦
有無人知如果佢地有"吉"位....系由它"吉"or call之前d備取生呢

My son 派第二志願英中 (St Paul 's college) . 放榜後, I want him going 第一志願去叩門.

My son belongs to band one (but not very top), is this school suitable for him? He loves this school , however we live in kowloon side, it takes long time for travelling.

原帖由 ching2009 於 09-7-11 18:41 發表
My son 派第二志願英中 (St Paul 's college) . 放榜後, I want him going 第一志願去叩門.

My son belongs to band one (but not very top), is this school suitable for him? He loves this school , however we ...

請問第一志願系??