用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 找保母車: 馬鞍山去九龍城聖家學校, 急!! ...
go

找保母車: 馬鞍山去九龍城聖家學校, 急!! [複製鏈接]

請問有冇人知道由馬鞍山去九龍城聖家學校之保母車服。雖然小女已交了9月份的校車服務費用,但也想知道還有沒有其他校車服務的資料,從而小女不需那麼早上校車啊 (6:40am)...。請PM給我,謝!
   0    0    0    0

我都想請間有冇保母車由沙田去九龍城聖家學校

原帖由 koeydadamama 於 09-7-9 14:44 發表
我都想請間有冇保母車由沙田去九龍城聖家學校

Koey daddy and mama,如果我們有資料的話,希望大家能一同分享,大家保持聯絡啦!

原帖由 scac 於 09-7-16 21:07 發表

Koey daddy and mama,如果我們有資料的話,希望大家能一同分享,大家保持聯絡啦!

Hi Saca

保持聯絡!

各位家長, 我向kingdom網 search 褓姆車隊, 見到以下資料, 可能旧d ,5知道用唔用得著, 希望可以幫到你地手啦!

荃灣、葵青、青龍頭、深井  -
林小姐  8104 8262 / 9090 4672

青衣 -
馬先生 9207 7797 / 9632 3236

又一村、澤安村、廣播道、九龍城、東頭村、畢架山、將軍澳(彩明苑) -
梁叔叔 9070 4705 / 2778 5975

黃大仙、樂富、竹園、龍蟠苑、威豪、慈雲山(下午校) -
陳叔叔 9350 2110

彩虹村、彩頤花園、坪石、彩雲、曉暉、彩暉、秀茂坪、順緻苑 -
何叔叔 9273 2266

藍田、匯景、麗港城、油塘、高俊、康柏、康雅、康華、德田、寶達 -
莫叔叔 9072 2708 / 2673 4289

沙田區 -
梁叔叔 9070 0198 / 2726 5816

馬鞍山 -
梁叔 2640 8195 / 9655 9019

大埔、粉嶺、上水 -
溫太 2666 6167 / 9496 0869

屯門、黃金海岸、小欖、青山公路 -
謝太 9432 8780 / 7722 9393

西貢、將軍澳 -
鄭先生 7302 4071 / 2719 3072

原帖由 koeydadamama 於 09-7-17 16:55 發表

Hi Saca

保持聯絡!

謝謝TwinWong報料!

校車公司昨天通知上落車時間/地點,時間可以接受,但唔明點解不入屋苑(有校巴上落站)而只停巴士站,而且回程要在對面巴士落車(沒有紅绿燈,行人天撟上落約60米,老人家接放學好辛苦)。入屋苑只會多3-5分鐘,而且出口可轉右轉左,點解唔屋苑內?

校車公司話只會在大路上接/放,但在巴士站上落實在太危險了。我哋3年幼稚園都係搭校車返九龍塘,全部都屋苑上落車。

車費貴咗係第二個問題,安全才是最重要的。我哋會考慮搭保母車。

昨天他們巳找你, 我还未收到電話喎!    新車校 13/6 層發出一封 "居住区域調查", 要我地 d 家長 18/6 前要填妥相关資料, 仲有一兰係要填 "希望增設車站" 你有無填 及 要求他們向屋苑上/落車。

原帖由 koeydadamama 於 09-7-27 13:21 發表
謝謝TwinWong報料!

校車公司昨天通知上落車時間/地點,時間可以接受,但唔明點解不入屋苑(有校巴上落站)而只停巴士站,而且回程要在對面巴士落車(沒有紅绿燈,行人天撟上落約60米,老人家接放學好辛苦)。入屋苑只會多3-5分鐘,而 ...

我哋係P1新生。辦理校車呼填咗一份表格(有填希望增設車站)! 昨天都問校車公司點解唔入屋苑,答案係「只會在大路上上落」。

奇怪乜巴士站可以俾校巴「合法地」上落車咩?

原帖由 TwinWong 於 09-7-27 13:45 發表
昨天他們巳找你, 我还未收到電話喎!    新車校 13/6 層發出一封 "居住区域調查", 要我地 d 家長 18/6 前要填妥相关資料, 仲有一兰係要填 "希望增設車站" 你有無填 及 要求他們向屋苑上/落車。

...

可能向運輸署申請, 批咗就可以

原帖由 koeydadamama 於 09-7-27 14:16 發表
我哋係P1新生。辦理校車呼填咗一份表格(有填希望增設車站)! 昨天都問校車公司點解唔入屋苑,答案係「只會在大路上上落」。

奇怪乜巴士站可以俾校巴「合法地」上落車咩?

...

聽其他家長講, 校長正向運輸署申請緊, 在學校門口的巴士站上/落車, 批咗的話有 d 线可用大巴, 車費就可以平d

原帖由 TwinWong 於 09-7-27 14:20 發表
可能向運輸署申請, 批咗就可以

其實車費好貴卻比較次要。在學校門口巴士站上/落也沒太大問題。但如果全程多在巴士站上落就有點那個,也不太相信運輸處會批。而且太唔安全

另請教一下,導修堂內容是甚麼?一年班黃老師嚴唔嚴?
原帖由 TwinWong 於 09-7-27 14:25 發表
聽其他家長講, 校長正向運輸署申請緊, 在學校門口的巴士站上/落車, 批咗的話有 d 线可用大巴, 車費就可以平d

你女女係 1A 班, 黃老師 - 佢隨咗大声D, 講嘢快快, 我覺得都OK, 起碼我个女鍾意佢

原帖由 koeydadamama 於 09-7-27 14:56 發表
其實車費好貴卻比較次要。在學校門口巴士站上/落也沒太大問題。但如果全程多在巴士站上落就有點那個,也不太相信運輸處會批。而且太唔安全

另請教一下,導修堂內容是甚麼?一年班黃老師嚴唔嚴?
...

还有導修堂, 每天的最后 20-25分鈡, 要小朋友寫好手家課冊, 有淨時間做小小功課, 唔明就問下老師

原帖由 TwinWong 於 09-7-27 15:05 發表
你女女係 1A 班, 黃老師 - 佢隨咗大声D, 講嘢快快, 我覺得都OK, 起碼我个女鍾意佢

幾好噃,可以做吓/問吓功課。
另午膳的水準如何? 可以接受嗎?

原帖由 TwinWong 於 09-7-27 15:11 發表
还有導修堂, 每天的最后 20-25分鈡, 要小朋友寫好手家課冊, 有淨時間做小小功課, 唔明就問下老師

1) 都ok, 每日都有 a-d歺, 不過我女兒不太喜歡食野,
     所以她每歺都話食唔晒, 但有d鍾意食野的同學都
     會食晒份歺
2) 記得先比个指引囡囡, 如果你有零食比佢帶反學,
    就一定要佢向第二个小息至可以食, 如果第一个小息
    食咗,   佢地就無胃口食飯
3) 每个星期五會有个生果, 黃老師會叫小朋友帶反屋企
     至食, 不會比佢地向課室食, 因為小朋友剛上小學連
     食飯都未攪得点, 食得慢, 因飯后都必須睇圖書,
     免得到時無時間睇書, 要自己帶
4) 到時迎新日, 參觀下圖書館, 同其他課室,
     派十几份通告, 見中/英/數教科老師, 各老師會教家長
      幫女兒睇家課冊上功課,
5)  日后你亦再網上查每天功課,  到10月开始停止,
      不會再提供, 只能依靠小朋友自己寫齊當天功課,
      提女女要向導修堂寫齊, 如果老師見佢地顧住傾計  
       唔寫野, 會抽查小朋友有無寫齊功課, 另你可教她
       在要做的功課寫上當天日期, 方便你可追索她有無寫
      漏家課冊   
原帖由 koeydadamama 於 09-7-27 15:27 發表
幾好噃,可以做吓/問吓功課。
另午膳的水準如何? 可以接受嗎?

小許攪錯, 午膳前得一個小息, 不要帶多零食比女女, 午膳后是無小息的

1) 都ok, 每日都有 a-d歺, 不過我女兒不太喜歡食野,
     會食晒份歺
2) 記得先比个指引囡囡, 如果你有零食比佢帶反學,
     ......

非常詳細的資料!謝謝你!

原帖由 TwinWong 於 09-7-27 23:58 發表
小許攪錯, 午膳前得一個小息, 不要帶多零食比女女, 午膳后是無小息的

會食晒份歺
2) 記得先比个指引囡 ...
‹ 上一主題|下一主題