用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
樓主: Fishmother
go

2009 年P.2 集合請進 [複製鏈接]

原帖由 991129 於 09-8-31 16:15 發表
各位, 學校網頁有開學週資料:

http://www.plklht.edu.hk/others/firstweek.htm

各位媽咪,

有冇人知道English Net堂是什麼?

原帖由 DAYDAYCHENG 於 09-9-3 14:10 發表

各位媽咪,

唔清楚, 舊年無...

睇學校派嘅上課表寫住 NET TEACHER (NATIVE SPEAKER) 係CALISTA LAM, 我估計呢堂應該係, MISS CALISTA 上的堂.  
原帖由 DAYDAYCHENG 於 09-9-3 14:10 發表

各位媽咪,

原帖由 Fishmother 於 09-9-4 00:06 發表
睇學校派嘅上課表寫住 NET TEACHER (NATIVE SPEAKER) 係CALISTA LAM, 我估計呢堂應該係, MISS CALISTA 上的堂.  

唔知同日常英文堂有乜分別?

其實上年每個禮拜都有一堂主要係上PHONIC同睇英文書的堂, 阿仔話係呢個Net teacher 同英文老師一齊教的

原帖由 991129 於 09-9-4 08:59 發表

唔知同日常英文堂有乜分別?

回覆 10# billyyanst 的文章

1L=> 2R (fishmother 女仔)
1R=>2D (daydaycheng 女仔)
1D=>2D (cfpa 男仔)
1R=> 2R (billyyanst 男仔)
1D=> 2L (991129 男仔)
1D=>2S(QKMA 女仔)
1R=>2R (boy Cookie-monster)

1D=>2R (melomama女仔)
hi 各位好!

今日收到學校通知我個女嗰班有位同學染了H1N1,我個女話有5個sick leave,明天要穿mask返學.....慘啦!H1N1殺到嚟啦.........

原帖由 QKMA 於 09-9-7 21:38 發表
今日收到學校通知我個女嗰班有位同學染了H1N1,我個女話有5個sick leave,明天要穿mask返學.....慘啦!H1N1殺到嚟啦.........

唔係呀, 咁大件事呀... 但學校沒有通知, 真係大件事

我都收到通告, 只係for 2S 班, 我個女話有3個男仔無返, 而有2個仲要坐正佢左, 右2邊.....我好擔心.....只有提佢全日wear mask 食飯先除, 多洗手

原帖由 QKMA 於 09-9-7 21:38 發表

阿仔話佢果班有一個同學由開學到今日都冇返學, 唔知係咪有佢份, 但我又冇收到學校電話...

原帖由 billyyanst 於 09-9-8 17:34 發表
阿仔話佢果班有一個同學由開學到今日都冇返學, 唔知係咪有佢份, 但我又冇收到學校電話...

Yes, I also cannot receive any call from school for this issue.  By the way, please check the today electronic notice in the intranet of school and the school has explained the details....

今年的閱讀計劃好像轉了,摘星是否沒有了?

請問你哋知唔知幾時派通告報校際音樂節呢 ?

只知 羅氏中學 那邊剛發通告要10月2日前交報名表,明年3月舉行,

雖然女兒參加過两年,但我記性不好,會不會將近有報名通告派發呢?

原帖由 QKMA 於 09-9-16 19:00 發表
請問你哋知唔知幾時派通告報校際音樂節呢 ?

上年有派通告架, 應該會比官方早一個星期截止, 等到下個星期未見就要打電話返學校問下啦...

借問聲有冇同學仔今年會參加三級鋼琴, 如果有譜可唔可以copy比我, 阿仔老師仲未找到呀!

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-17 08:29 發表
只知 羅氏中學 那邊剛發通告要10月2日前交報名表,明年3月舉行,

雖然女兒參加過两年,但我記性不好,會不會將近有報名通告派發呢?

回覆 2# Annabellalaw 的文章

thanks,我個女嗰琴老師問我,我驚要問學校先派表...我又唔記得上年係点喎!
Annabellalaw,你好,我又係有個細女讀緊kg,第日唔知應否選返呢間學校好,真係好煩呀!其實家姐讀得都ok,同理LHT真係讀得好RELAX,功課唔多,默書又冇乜,比起其他的學校,日谷夜谷,真係好唔同.你當年又点睇LHT呢?

HELP!

請問有無家長知道"採密集"家課的詞語及佳句是重那裡抄下來????

Hi,QKMA,

99年二女兒因搬家而插班入了陸慶濤,

那時我從不知這是一

所區內知名小學,我沒有高學歷,只懂專注女兒的學習態度和

生活小節,學術成績完全靠學校,我甚至沒留意坊間有補充練

習(請不要笑我,我是地道香港人),但女兒當年考入藍田聖

保祿,她有四個女同學考入銅鑼灣那間而且入了精英班(這

批學生會考時30分,免中七入大學),我亦很佩服陳校長的

辦校能力和熱誠~~希望他身體健康,多跟學校幾年~~現在

的陸慶濤幸好是直資和校舍不吸引,否則我相信我這两個女

兒就未必有幸讀到了(這是真心話),加上學費在我能力之

內,故此我不作他選.

這完全是我的個人感想,希望能答到你的問題.

補充:考入後才知當時的陸慶濤是很難入的.

原帖由 QKMA 於 09-9-18 11:30 發表
thanks,我個女嗰琴老師問我,我驚要問學校先派表...我又唔記得上年係点喎!
Annabellalaw,你好,我又係有個細女讀緊kg,第日唔知應否選返呢間學校好,真係好煩呀!其實家姐讀得都ok,同理LHT真係讀得好RELAX,功課唔多,默書 ...

回覆 1# Annabellalaw 的文章

Annabellalaw:
多謝您的回應!聽完你講之後我心不其言安心一些,其實我都覺得校長很有遠見,是個好校長 其實TKO呢幾年開咗好多間直資新校,校社靚就唔再講,同埋名氣勁,好似播X,真X,優X,所以徑爭大,老牌LHT都在呢幾年都DUP咗好多,過希望學校繼續努力上游,唔好令大家失望.....

Hi, all!

May I know you have the worksheet of "d t n l" for the tomorrow Chinese Quiz?
‹ 上一主題|下一主題