用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
樓主: Fishmother
go

2009 年P.2 集合請進 [複製鏈接]

hi all,
其實我都有錯愕點解學校今年先表明不會報呈分試, 如果入學前知清楚, 可能又會另有選擇。至於學校的所謂自行分配學位實得2間可選, 2間不幸落選, 情況可想, 坦白講當初想到如學業成績好會自行/大抽獎出外, 但學校己不容許我選了, 失望有的, 但沒有激動。
昨天問了一個今年小5的同學仔, 佢話本來想報Lam Tin St Paul, 但現在沒了只可直升上law's。
真的要轉校相信不難, 難是難在女兒要離開愉快的校園, 她所鍾愛的老師, 一班每天掛著笑面一起相處的同學。

原帖由 cfpa 於 09-12-21 23:57 發表
tko派位得一間英中, 勁增好大, 分分鐘抽不好.  有同冇都冇咩分別. 除非中中都冇所謂la.  但去到好情緒化字眼, 在lht 讀書 = 冇禮貌之類說話就........ ...

校長的承諾,我真的不知道。希望知情的家長可以坐低慢慢傾,解決問題。
但LHT的老師真的不錯,這是不能否認的,我的小朋友讀得很開心。
如果事情鬧得不愉快,影響了學校,我覺得老師不會開心,孩子也不會快樂。
事情是要解決的,但相信平心靜氣會好些。

原帖由 KVV 於 09-12-22 10:46 發表
hi all,
其實我都有錯愕點解學校今年先表明不會報呈分試, 如果入學前知清楚, 可能又會另有選擇。至於學校的所謂自行分配學位實得2間可選, 2間不幸落選, 情況可想, 坦白講當初想到如學業成績好會自行/大抽獎出外, 但 ...

回覆 1# Cookie-Monster 的文章

本人讚同Cookie-Monster意見
本人希望新校laws可以爭氣,能令大家家長派定心丸,又希望校長在laws師資及品行多多著重,唔好令大家失望.至於有D家長話要轉校,我本人認為對小朋友影響怎大,而有些家長談及LHT學生品行差就太離奇,要太過激動,太過抹黑,對大家也沒有好處!!!!!!mouth:" />mouth:" />

原帖由 KVV 於 09-12-22 10:46 發表
hi all,
其實我都有錯愕點解學校今年先表明不會報呈分試, 如果入學前知清楚, 可能又會另有選擇。至於學校的所謂自行分配學位實得2間可選, 2間不幸落選, 情況可想, 坦白講當初想到如學業成績好會自行/大抽獎出外, 但 ...

成績好自然想出去找更好學校, 人之常情, 自行可跨區, 考心儀學校 (當然要有把握). 如考不上要等大抽獎,  大抽獎現時將軍澳只有迦蜜同宣基比較好, 其他其實都好普通下.

但相信五年級家長們爭取大抽獎而放棄law's係一個嚴肅抉擇. 學校可成人之美.

在將軍澳區選大抽獎而放棄law's 係一個困難決定.

講得啱, 其實到小五真的要放棄law's 可以又未必會, 行得放棄呢一步就一定要好有把握考到更好的學校.其實選放棄學位的可能是很少數人。

原帖由 cfpa 於 09-12-23 00:04 發表

成績好自然想出去找更好學校, 人之常情, 自行可跨區, 考心儀學校 (當然要有把握). 如考不上要等大抽獎,  大抽獎現時將軍澳只有迦蜜同宣基比較好, 其他其實都好普通下.

但相信五年級家長們爭取大抽獎而放棄law's ...

DEAR QKMA,
同意, LAWS真係要爭氣.唔好令大家失望.

DEAR KW,
相信都唔會太多人選放棄, 但大部份人諗入直資可兩手準備這個諗法要更改LA . 

唔諗呢個問題住, 諗下x'mas 假點溫書先最緊要, 一放完假又考試了, 好彩學校不多功課, 快快手做好, 就預備過左聖誕節開工   

原帖由 cfpa 於 09-12-23 12:34 發表
DEAR QKMA,
同意, LAWS真係要爭氣.唔好令大家失望.

DEAR KW,
相信都唔會太多人選放棄, 但大部份人諗入直資可兩手準備這個諗法要更改LA .  ...

亞仔話考試有分派. 成績尚可, 只是中文退左10%都有. 全部pass 都好ok.

原帖由 cfpa 於 10-1-11 17:12 發表
亞仔話考試有分派. 成績尚可, 只是中文退左10%都有. 全部pass 都好ok.

Yes,, Chi, Eng. and Maths exam papers are returned today and the results of my son are OK.  Agree, all passed are alright.....

原帖由 991129 於 10-1-11 20:41 發表

Yes,, Chi, Eng. and Maths exam papers are returned today and the results of my son are OK.  Agree, all passed are alright.....

原帖由 cfpa 於 10-1-12 12:29 發表

下學期大家同樣要加油努力

我個女係2L班, 是插班生的, 我很多都不大熟悉, 需要大家提點!

原帖由 anueso 於 10-1-26 00:38 發表
我個女係2L班, 是插班生的, 我很多都不大熟悉, 需要大家提點!

Welcome.

您好!

可唔可以講下點解會轉入黎?純粹8掛, 唔好擔心,呢度暫時都好滿意...

hi~~我個囡讀2S班. 你係下學期插班?

Hi!  My son also studies at 2L.  

DEAR 各位家長

我是準小一家長, 我想問下學校是否有分數加如讀公文數 ? 因剛公文老師致電問我會否仍讀 ? (因我已停學轉E.NOPI , 故同公文暫停2個月) 公文老師順便提我有家長也是LHT的, 一直都會問公文取收據回校加分之用 ?

我都想清楚下 ?
MIHO

hi Miho. Wah
沒有聽到數學讀公文數有加分的事, 只係英文科會鼓勵小朋友參加phonics / cambridge english 呢d 就可寫左 English performance 表上. 沒有讀的有睇english book or 英文節目都可寫上表上. 而我囡囡一年級就有學Cambridge english starter..但她說很悶, 課程太淺, 返左十個月停.

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-27 14:40 發表
DEAR 各位家長

我是準小一家長, 我想問下學校是否有分數加如讀公文數 ? 因剛公文老師致電問我會否仍讀 ? (因我已停學轉E.NOPI , 故同公文暫停2個月) 公文老師順便提我有家長也是LHT的, 一直都會問公文取收據回校加 ...

原帖由 KVV 於 10-1-27 15:37 發表
hi Miho. Wah
沒有聽到數學讀公文數有加分的事, 只係英文科會鼓勵小朋友參加phonics / cambridge english 呢d 就可寫左 English performance 表上. 沒有讀的有睇english book or 英文節目都可寫上表上. 而我囡囡一年 ...

DEAR KVV

明白, THKS
MIHO

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-27 14:40 發表
DEAR 各位家長

我是準小一家長, 我想問下學校是否有分數加如讀公文數 ? 因剛公文老師致電問我會否仍讀 ? (因我已停學轉E.NOPI , 故同公文暫停2個月) 公文老師順便提我有家長也是LHT的, 一直都會問公文取收據回校加 ...

我亞仔讀緊, 但冇聽講學校會有分+, 因為由幼稚園k3讀起, 志在比d功課亞仔做下咁law. 但我而家都想cut左佢.. haha..
‹ 上一主題|下一主題