用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖心小六同學仔, 有無好消息派到好中學 ...
go

聖心小六同學仔, 有無好消息派到好中學

識得有個派唔番聖中,入左同區差學校,最後要拍門...

原帖由 mickeywinnie3 於 09-7-8 19:26 發表

佢終於拍到門嗎? 佢的成績如何??

原帖由 MARSTEN 於 09-7-16 21:02 發表
識得有個派唔番聖中,入左同區差學校,最後要拍門...

下年到我要煩啦!

聽說有十幾個派沙官,十幾個派曾肇添,都算幾好啦。

你地會唔會揀第2區中學呀?

中等成績入左中中,成績就變左中上, haha...

原帖由 mickeywinnie3 於 09-7-20 14:01 發表
佢終於拍到門嗎? 佢的成績如何??

我個仔都係入吾番聖心,拍門去左第2間中中。而家成績係全班頭10名,佢都吾知幾開心。其實我覺得反而仲好,佢在聖心小學嗰6年都讀得好辛苦,我陪佢溫書又辛苦,點樣讀D成績都係吾夠人勁,我覺得除非真係好鐘意讀書,先好選聖心。而家亞仔自信心多左,開心左,吾駛好似以前咁大壓力。

原帖由 Connielai 於 10-1-13 15:42 發表
我個仔都係入吾番聖心,拍門去左第2間中中。而家成績係全班頭10名,佢都吾知幾開心。其實我覺得反而仲好,佢在聖心小學嗰6年都讀得好辛苦,我陪佢溫書又辛苦,點樣讀D成績都係吾夠人勁,我覺得除非真係好鐘意讀書,先好選聖 ...

如果在小學個底打得唔好,咁又何來中學會讀得咁好成績. 我有2個朋友在88網其他程度較淺的小學就讀, 結果入了同區中中. 讀到會考就已經玩完. 正所謂 ''玉不琢不成器''

原帖由 Karen08 於 10-1-13 23:16 發表

如果在小學個底打得唔好,咁又何來中學會讀得咁好成績. 我有2個朋友在88網其他程度較淺的小學就讀, 結果入了同區中中. 讀到會考就已經玩完. 正所謂 ''玉不琢不成器'' ...

我都好同意你的講法,係因為亞仔在小學不斷被催谷先有今年的成績,我一直都吾係話聖心吾好,只係覺得聖心好嚴,好多默書,如果吾係讀書才料就會好大壓力。相反係好喜歡讀書的,她是一間很好的小學,可以培養你成才。

但係好多野佢地都唔及其他學校啦,只會讀書又有咩用呢....
學習生活係要有全面既發展的,睇佢地幼稚園完全無outing就知啦,其他幼稚園差唔多每個月都有outing參觀呢樣果樣,連人地校車叔叔都話呢間學校唔好,咩都無得俾小朋友去睇去玩

原帖由 Connielai 於 10-1-14 14:03 發表

我都好同意你的講法,係因為亞仔在小學不斷被催谷先有今年的成績,我一直都吾係話聖心吾好,只係覺得聖心好嚴,好多默書,如果吾係讀書才料就會好大壓力。相反係好喜歡讀書的,她是一間很好的小學,可以培養你成才。 ...

可能聖心真係有好多野佢地都唔及其他學校,但相反其他學校都有好多野唔及聖心呢!佢一定有過人之處先會咁多人箏住讀。例如佢英文教好多tense, gramma都比其他學校深,有好多writing的訓練又係其他學校無。同埋佢真係好少雜費,半個學期只交$1xx,而我另一個仔在陳x喜則交$4xx,我覺得聖心純樸好多。至於你話聖心無outing,佢係一間傳統小學,吾好搵佢同其他活動教學的小學比,所謂家家有求,你選得這間學校,就應該知佢係讀書, 讀書, 讀書…,吾好對佢有其他期望,你要outing,自己帶小朋友去囉。
我吾係幫住這間學校,我也不認同老師對一些頑皮同學的處罰方法,都係一句,吾喜歡讀書,無天份就吾好選聖心。

原帖由 Connielai 於 10-1-15 19:34 發表
可能聖心真係有好多野佢地都唔及其他學校,但相反其他學校都有好多野唔及聖心呢!佢一定有過人之處先會咁多人箏住讀。例如佢英文教好多tense, gramma都比其他學校深,有好多writing的訓練又係其他學校無。同埋佢真係好 ...

我好認同妳的講法. 但係我不明白為什麼有些人好喜歡對聖心作出連續性的負面反應. 難度 ''吃不到的葡萄是酸的''.

聖心將於2012年遷往沙田大圍馬鐵站上蓋(即名城)作全日制教學. 試問如果間學校不受家長們歡迎,又何來會有全新千禧校舍使用. 除非全個88網祇得聖心一間小學.

我親戚的2個囡囡都係讀聖小, 1個已經在中大畢業,而另1個亦都在科大畢業. 而我囡囡亦因在聖心就讀而感到自豪及開心.

其實選學校真係好緊要,每個家長都覺得自己的小朋友是最好,永遠都想他們入讀名氣高的學校,但完全無諗過他們的興趣及性格.
先講聖幼就算唔多戶外活動,但在校內亦有好多特別活動,每個節日都會有專題節目,平日又可訓練低至高年級的小朋友一起相處.至於話老師惡,初時我都怕囝囝會唔開心,但他明白到在學習時應留心,就唔會俾老師罰,老師仲成日讚他.聖心始終是一所推行學術的學校,幼稚園時已經教小一的少量知識,所以入了小一後,一些壓力都無.
有些小朋友完全不喜歡多寫,多讀,而且專注力不足,就會辛苦了;所以家長幫小朋友選學校好重要,選錯了就快o的諗辦法補救,有時唔係學校有問題,只是家長唔想話自己選錯學校.
原帖由 Karen08 於 10-1-15 22:50 發表

我好認同妳的講法. 但係我不明白為什麼有些人好喜歡對聖心作出連續性的負面反應. 難度 ''吃不到的葡萄是酸的''.

聖心將於2012年遷往沙田大圍馬鐵站上蓋(即名城)作全日制教學. 試問如果間學校不受家長們歡迎,又何 ...

我想問。。。以你高見,有邊間學校乎合你要求呢?每一間學校都有優點&缺點,冇十全十美,如果聖心真係咁差,點解每年仲有咁多人爭入去?吾通其他家長係盲?佢地吾錫自己仔女,送佢地入虎口?

我囡囡由幼稚園開始已經係聖心讀書,佢今年讀緊F1,呢間學校對佢黎講,好親切,所有老師、學兄、學姊都好好,佢時時同我講,好開心入到呢間學校。。。

原帖由 MARSTEN 於 10-1-14 23:22 發表
但係好多野佢地都唔及其他學校啦,只會讀書又有咩用呢....
學習生活係要有全面既發展的,睇佢地幼稚園完全無outing就知啦,其他幼稚園差唔多每個月都有outing參觀呢樣果樣,連人地校車叔叔都話呢間學校唔好,咩都無得俾小 ...

原帖由 ctf1029 於 10-1-20 12:38 發表
其實選學校真係好緊要,每個家長都覺得自己的小朋友是最好,永遠都想他們入讀名氣高的學校,但完全無諗過他們的興趣及性格.
先講聖幼就算唔多戶外活動,但在校內亦有好多特別活動,每個節日都會有專題節目,平日又可訓練低 ...
有些小朋友完全不喜歡多寫,多讀,而且專注力不足,就會辛苦了;所以家長幫小朋友選學校好重要,選錯了就快o的諗辦法補救,有時唔係學校有問題,只是家長唔想話自己選錯學校.

係呀,我就係呢D家長囉,不過我會承認係我自己選錯學校。
像其他人一樣,我初初係比聖心的名氣給引,以為入到聖心就一定好,完全無考慮過究竟亞囝適吾合適合呢?亞囝讀一年級,我已經知道"奶"野,後來年年都想同佢轉校但最後都無做到。到我第2個囝選學校,聖心也不是我的頭3志願,所以我希望想聖心的家長想清楚你的小朋友是屬於那一類先決定讀那些學校,不要只著重她的名氣。

大家好, 我個小朋友入了今年聖幼, 我最後選佢因為我想到一個point,
我見有些活動d的幼稚園, 佢地個亞媽不停讚間園點好, 個仔又點叻, 點知後來佢話, 佢地間園有 自選中英數補習班, 比$留耐d 學反d學術的野, 星期六又帶個仔去"公文"中、英、數.... 原因都係因為想個仔入小學時打好基礎!

那時候, 我就決定了聖幼, 因為, 根本要小朋友打好基礎, 係要付出的... 無可能玩得泥又有學術基礎... 要課後上補習班, 我覺得壓力仲大!

我好buy 聖幼的做法... 唔好搞咁多 "花申" , 好好地咁讀書寫字!

我的想法係, 與其要我比$上其他堂, 我會比佢學下其他非學術的興趣班lor!!!  

唔知大家同唔同意我的想法... ... 到小學時, 又係什麼環境呢 ?
我見個親戚個仔 (小一) 本來3點放學, 近來話 中文exam 不會格, 要上學校的 free 的 中文補習班,,, 改成 4 :30 才放學...  我見個媽好喜歡, 因為 free的, ... 我就覺得最好唔好啦~~~~~! 我唔想個女第時係咁呀~!