用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果私小或直資收左個小朋友,仲可唔可以參加大抽獎?? ...
go

如果私小或直資收左個小朋友,仲可唔可以參加大抽獎?? [複製鏈接]

我小朋友今年九月讀 K3,有些直資或私小現在開始報名,成日聽人講話報私小或直資做back up,假設好彩收左個小朋友,係咪仲可以去大抽獎? 如果係咁,咪唔怕大抽獎派得唔好囉,但又好似無咁著數, 唔係好明???
唔該晒咁多位媽咪
   0    0    0    0

報咗私小係可以參加大抽獎,但直資就唔可以.

醒目開學勳章

因為直資都有政府資助,所以直資收左就唔可以參加大抽獎,如果私小就冇問題

醒目開學勳章 王國長老

有d私小自己規定, 小一新生註冊左唔俾大抽獎, 知道就out出黎
以我所知有培正, victoria, 赤柱st stephen's等
原帖由 polarbb 於 09-7-8 05:26 PM 發表
因為直資都有政府資助,所以直資收左就唔可以參加大抽獎,如果私小就冇問題

Thanks 湳淇爸爸,

請問係咪全私小都係咁,定係間間唔同,又唔好意思打去問,同佢地講擺明做back up好似好衰咁,唔好意思,我到而家都仲係一舊雲!!!

唔該晒!!!

其實妳唔駛唔好意思,大部份家長都係咁啦,有問題就應該打去了解一吓,為咗仔女要我做咩都會做架.

唔該晒 polarbb & charlotte_mom,

咁私明啦,即係要睇反學校本身,唯有打電話去問,唔該晒先 !!!

我又想問考直資有無限考幾多間????

Many thanks !!!

原帖由 湳淇爸爸 於 09-7-8 17:40 發表
其實妳唔駛唔好意思,大部份家長都係咁啦,有問題就應該打去了解一吓,為咗仔女要我做咩都會做架.

係嘅,為左仔女真係要咩都做得出,
我仲有一個問題,考直資唔知有無限制考幾多間呢???
唔該晒先!!!

一日未註冊, 你考幾多間私小或直資都無問題, 不過聽講去年有D面試時間係相撞的, 所以真係要好好安排一下

簽名被屏蔽

原帖由 candy_kent 於 09-7-9 09:33 發表

mamacartier
所有直資你可以去in, 不過就唔接得offer, 接左offer就一定唔可以再大抽獎既, 除非你係wait-list, 咁你就可以一邊wait 直資, 另一邊繼續玩大抽獎啦

有幾間私小係講明唔比大抽獎既, 你可以refer to cha ...

唔該晒Candy_kent,

好清楚,好詳盡,而家明白晒,

仲有,唔該晒咁多位!!!!

唔好意思, 我想問下係唔係一邊參加自行分配學位, 一邊報私校同直資? 咁係邊樣有結果先? THX

仲有高主教都係註冊左唔可以去抽獎

回覆 12# vincat 的文章

大部份私小/直資都係第一輪自行收生前 有結果, 除左小數學校

好多謝咁多家長幫忙,凡同樓主一樣,仔仔九月讀K3,好多小一派位問題,而家明咗好多啦。

THANKS FOR ALL
‹ 上一主題|下一主題