用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日8/7港台精靈一點講專注力問題
go

今日8/7港台精靈一點講專注力問題

香港電台第一台(FM92.6)下午一時

小弟有份,但應該仲有醫生...

版主

有冇得聽返???

港台網頁有免費重溫,第一台"精靈一點"

原來今次是專注力不足這個系列的延續,上次(應該都是星期三啩?)有一位現時已中四的學生現身說法,今次有校長,下星期會有其他專業人士。

原帖由 貓大姐 於 09-7-8 23:51 發表
有冇得聽返???

可否話我知係邊間學校學長,她很包容學生,令我好感動,我好想個仔轉去她的學校讀書呀

原帖由 Dr.T 於 09-7-9 00:00 發表
港台網頁有免費重溫,第一台"精靈一點"

原來今次是專注力不足這個系列的延續,上次(應該都是星期三啩?)有一位現時已中四的學生現身說法,今次有校長,下星期會有其他專業人士。

...

原帖由 Dr.T 於 09-7-8 09:08 發表
香港電台第一台(FM92.6)下午一時

小弟有份,但應該仲有醫生...

請問有無網上重溫

http://www.rthk.org.hk/rthk/program_archive.cgi?progdir=radio1/adwiser&event_name=%E7%B2%BE+%E9%9D%88+%E4%B8%80+%E9%BB%9E+%0A

原帖由 urme1997 於 09-7-9 15:48 發表

請問有無網上重溫

殘酷的現實是該校上年已被殺...因為小一收生不足...

原帖由 amon28 於 09-7-9 10:49 發表
可否話我知係邊間學校學長,她很包容學生,令我好感動,我好想個仔轉去她的學校讀書呀

我聽完都眼濕濕,試問香港有幾多位關校長,even我個囝的i位老師都冇呢位校長咁好咁識得handle咁為小朋友著想,而家啲學校好似節目中講,小朋友情緒有問題,只識得將佢隔離,更加唔好話要其他學生同家長接受佢。