用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 請問有冇上/下午校P6家長可以分享吓派位呢??? ...
go

請問有冇上/下午校P6家長可以分享吓派位呢??? [複製鏈接]

0    0    0    0

聽說今年下午校派入聖心或其它英中成績幾好, 我個女第一志願, 入回聖心

恭喜妳,叫妳囡囡比心機

下午校有些考得前入不到

聽說今年上午校派得好好 ...
>80% 都入得番聖心 (自己走的唔計)

原帖由 smltra76 於 09-7-8 18:28 發表
下午校有些考得前入不到

原帖由 breefan 於 09-7-13 10:38 發表
聽說今年上午校派得好好 ...
>80% 都入得番聖心 (自己走的唔計)

唔知有無家長統計過,如果上午校小六有4班嗰年,因為學生人數多D(約140畢業生),派位結果會唔會差D?
3班大概得120人。

there is no result announced on PM section. An parent can advise the result this year?

佢地不嬲都唔會將result announced 出黎, 但以我資料所得, 我囡前一屆(2007)同我囡果屆(2008) 120人入英中 (校長親自講), 今屆 (2009) 100 人入英中 (係一個應屆媽咪親口同我講)

希望呢D資料可以幫到你

原帖由 anthony010103 於 09-7-18 10:17 發表
there is no result announced on PM section. An parent can advise the result this year?
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

原帖由 beaclem 於 09-7-29 16:15 發表
佢地不嬲都唔會將result announced 出黎, 但以我資料所得, 我囡前一屆(2007)同我囡果屆(2008) 120人入英中 (校長親自講), 今屆 (2009) 100 人入英中 (係一個應屆媽咪親口同我講)

希望呢D資料可以幫到你

...

100人入英中,但人數都小左,所以入英中都小左人

仲有,睇幾人入到英中/聖心中學,最公道既睇法係,將上下午班既band3都減左去....下午班應該考130名開始係band 3

Agree with Sindy

原帖由 Sindy 於 09-7-30 08:59 發表

100人入英中,但人數都小左,所以入英中都小左人

仲有,睇幾人入到英中/聖心中學,最公道既睇法係,將上下午班既band3都減左去....下午班應該考130名開始係band 3 ...
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

我嘗試估計吓:

私立部2009
英中
嘉諾撒聖心書院    89
庇理羅士女子中學  5
英華女書院             4
拔萃女書院              2
聖保羅男女中學         1
聖保祿書院     1
聖保祿中學      1
瑪利曼中學    1
港大同學會書院     1
香港嘉諾撒書院     1
香港聖瑪加利女書院    1
聖母無玷聖心書院       1

中中
嘉諾撒培德書院     8
蘇浙公學                 1
聖士提反堂中學       1
保良局顏寶玲中學   1
東華三院李潤田紀念中學   1
將軍澳播道書院     1

私立部2008
嘉諾撒聖心書院   78
庇理羅士女子中學   5
拔萃女書院    5
聖保羅男女中學   5
嘉諾撒聖方濟各書院  5
香港聖瑪加利女書院   8
英華女書院     3
滬江維多利亞學校   4
嘉諾撒培德書院    4
聖士提反女子中學  3
九龍聖瑪加利女書院  2
聖保祿書院     2
港大同學會書院   2
其他    15

聖心書院2009-2010 開6班每班收36人(因為中學現在每年每班縮2人),36x6=共216人,假設每班減番4個留班位或者來自友校 4x6=24,會有216-24=192個位,直屬小學的學位佔85%,有192x0.85=163個位 ,假設自行收生聖心小學上、下午校各佔8人,上午校巳經公佈有89人,估計下午校今年去番聖心書院大約是163-89+8=82人 (未計叩門生),純粹推測一下,並非真實數字

上、下午校競爭都好大!

從來無聽過上午校有六班,所以假設不成立

原帖由 greendotdot 於 09-8-10 01:54 發表
我又咁睇喎:

私立部2009
英中
嘉諾撒聖心書院    89
庇理羅士女子中學  5
英華女書院             4
拔萃女書院              2
聖保羅男女中學         1
聖保祿書院     1
聖保祿中學      1
瑪利曼中學    1
港大同學會書院     1
香港 ...

原帖由 Sindy 於 09-8-10 11:12 發表
從來無聽過上午校有六班,所以假設不成立

人哋寫住聖心書院(係置富花園果邊間中學)開六班,唔係你所謂上午校(我估你係指嘉諾撤聖心學校私立部)係間小學,你唔睇得清楚,都應該明白小學的所謂「直屬中學」的派位比例係點計,教育局清清楚楚說明,我都是依據這個比例推算出來聖心中學今年會有幾多位留俾兩間小學分配,絕對唔係扮專家,無須咁無風度掩住嘴笑人嘅。

原帖由 greendotdot 於 09-8-10 13:51 發表

人哋寫住聖心書院(係置富花園果邊間中學)開六班,唔係你所謂上午校(我估你係指嘉諾撤聖心學校私立部)係間小學,你唔睇得清楚,都應該明白小學的所謂「直屬中學」的派位比例係點計,教育局清清楚楚說明,我都是依據這個比例推 ...

我掩咀係笑得有禮貌d啫,笑不露齒,你誤會了

大家討論下計法啦....

中學開六班.....今年係228,即38人一班.......你計漏既地方,係自行時,會將大部份既學額都比埋小學,唔似得其他學校,會收出面人.....呢度都幾十個人架...而下午班,呢幾年,都有大約五六十人係第三組別,所以數字上,上下午班係差唔多的,希望可以更清楚個情況

原帖由 Sindy 於 09-8-10 14:01 發表

我掩咀係笑得有禮貌d啫,笑不露齒,你誤會了

大家討論下計法啦....

中學開六班.....今年係228,即38人一班.......你計漏既地方,係自行時,會將大部份既學額都比埋小學,唔似得其他學校,會收出面人.....呢度都幾十個人 ...

我都話唔係專家,衹能從表面推算,聽Sindy咁講都有道理,要計埋自行收生的位,不過想更正一吓,聖心書院今年(2008-2009)是38人一班,但聽講(2009-2010)會縮到36人一班,6班應該共216人才對。最後,聖心小學下午校學生去番聖心書院的實際數字,請問有沒有家長知道呢?

原帖由 greendotdot 於 09-8-10 14:32 發表

我都話唔係專家,衹能從表面推算,聽Sindy咁講都有道理,我都認同下午校派到去聖心書院人數會多啲,不過想更正一吓,聖心書院今年(2008-2009)是38人一班,但聽講(2009-2010)會縮到36人一班,因應今年小學畢業生會是中學(2009-201 ...

今年下午都小左人架,夾硬比人縮左一班架佢地,約33人x5班

36人x6=216人......統一時多數拎十零個位出黎....都有成二百人係收自己人架

原帖由 milkcoffee 於 09-8-16 00:41 發表
請問私小今年派位結果怎样得知?謝

請入學校網頁-->最新消息
‹ 上一主題|下一主題