用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09沙田聖公會主風小一交流站
樓主: YUNGLING
go

09沙田聖公會主風小一交流站 [複製鏈接]

原帖由 Heiki媽咪 於 09-9-4 01:14 發表
你哋係咪講緊瀝源果間主風呀?
我大仔都係讀依間架,佢讀1A班唔知我有無見過你哋呢

你好呀!

不好意思我是路過的,我囡囡今年K1(讀緊乙明田家炳),3年後升小1,沙田主風都係我心水之一,請問呢間小學多唔多工課?係咪活動教學?15分有無機會呢??
太多問題了....... 請各媽咪指教

原帖由 261026 於 09-9-4 12:34 發表
不好意思我是路過的,我囡囡今年K1(讀緊乙明田家炳),3年後升小1,沙田主風都係我心水之一,請問呢間小學多唔多工課?係咪活動教學?15分有無機會呢??
太多問題了....... 請各媽咪指教 ...

剛剛開學真係未知多唔多功課.
你真係想知兩,三個月後再問過啦!

1-3年班係活動教學
5-6年班係傳統教學

主風係教會學校,有宗教分.
20分會易入D.

我哋1A , 1B , 1C ,1D 班
都有媽媽交流呀

請問這間學校老師有愛心嗎?

有一日早上我到該校, 見到門外有位主任好惡的叫同學拿手冊出來,  關門後見到她責罵幾位風紀..

原帖由 hellowinn 於 09-9-4 15:17 發表
請問這間學校老師有愛心嗎?

有一日早上我到該校, 見到門外有位主任好惡的叫同學拿手冊出來,  關門後見到她責罵幾位風紀..

開學至今, 我天天帶囝囝上學,由7:55-8:15
都在學校門口.等囝囝上課室我先走.

只見訓導主任叫同學拿手冊出來看體溫記錄
同安排領袖生帶小一生回校排隊.

我真係唔覺得訓導主任惡.好多學生同一時入學校,
但多學生都冇取手冊出來, 當然要大聲d叫同學
取手冊出來.

關門後是教領袖生有特發事要點做,同點可以再做好d.
領袖生是自願7:20回校幫手. 點會比人罵呀.

可能係你誤會啦.

醒目開學勳章

我個仔頭先同我講,返咗幾日學覺得好辛苦呀 ,d老師又惡,佢覺得好唔開心
我諗佢係仲未適應小學生活先咁講...
你哋嘅小朋友返成點呀?習慣未呀?

我囝囝都話初頭唔惡,而家惡左好多倍......,我囝囝都未適應到...搞到唔係咁鍾意返學...

有冇D班家長???岩岩1點左右有個miss call,學校教c會打黎,留左言叫我覆,打返去冇人聽,有冇媽咪知咩事? 唔係D班有冇?

醒目開學勳章

我無收到學校電話喎

回覆 28# youngmi 的文章

我冇收到學校電話喎, 咁學校最後有冇覆妳咩事?

虛驚一場....原來問我得唔得閒做義工,聽日協助1年級排隊影相= =".....

我都問過有位好熟悉學校既媽咪,點解樣樣興趣班要收$?其他學校都唔係咁,佢話:校長請返黎既導c個個都係有Quali的,所以唔係學校袋架d$...至於其他學校...可能由自己老c教返,so唔駛$...

今日囝囝個書包超重呀!
中,英,數,普通話,音樂,電腦書及作業
敬拜手冊,手冊,工課.....十幾本
加上樽水....
大人孭都辛苦呀.   

原帖由 YUNGLING 於 09-9-8 09:47 發表
今日囝囝個書包超重呀!
中,英,數,普通話,音樂,電腦書及作業
敬拜手冊,手冊,工課.....十幾本
加上樽水....
大人孭都辛苦呀.   

妳講得冇錯呀, 今日我打比仔仔的班主任, 因為我跟佢手冊執書, 但只有張label寫明帶一兩本書同作業, 我就諗返whole day, 但不用帶書上堂嗎, 佢班主任同我講話要 schedule執書, 因為老師上堂時會跟他們收書, 咁點解手冊唔寫呢, 好彩打去問吓啫, 不過老師好有禮貌, 又同我講話仔仔d字唔靚要改進, 叫我多點注意, 我都知的, 但我個仔用左手寫字, 我教佢時都好困難, 唯有繼續努力啦, 唔知各位家長妳哋呢幾日忙唔忙呢?  我已開始感到有d壓力啦, 咁快都有三樣工課, 仔仔仲話今日老師開始同佢哋默書, 唔係咁快啩, 每日返工, 放工又要同佢溫習, 真係冇乜時間, 唔知妳哋有冇同感呢? 18/9家長會, 大家出席嗎?

用左手寫字右腦會靈活D嫁.
小朋友有心機同冇心機寫字差好遠.
我囝囝寫字中文字都唔靚,
寫到D字大大隻,無端端有幾隻字細.
我都要慢慢教.

星期一有兩樣公課.
星期二巳經有三樣.
我囝囝重要等我放工返到屋企先開始做.
真係好有壓力, 如果遲D要默書.
真係唔知有冇時間同囝囝溫書呀.

吓!你囝囝咁快要默書,
默D咩字呀?

18/9我會去,想見吓囝囝班主任,
同識多D家長.

我問清楚仔仔原來唔係要默書, 只係上堂老師問佢哋那些生字認唔認識, 例如長頸鹿....

請問你囝囝呢幾天返學情況如何?  
仲有無話唔開心, 唔想返學呀?

原帖由 youngmi 於 09-9-2 19:25 發表
我都係影一打...我覺得咁多用唔哂,何況年年都影架啦....

我囝囝讀D班...

呢幾日都訓唔到,2日+埋都冇6粒鐘,可能因為間學校算幾嚴,有d壓力,今日老師打黎講話囝囝坐唔定,算o係班唔合作果1,2個,我都唔知點算,點教...好 ...

擒日囝囝有三樣工課,都在學校做晒,
佢返到屋企重可以睇電視同睇書.
我哋都係唔好快比d壓力自己住. :D
放鬆D.

囝囝學普通話比我想像中快.
返咗幾日學佢巳經可以用普通話
背第一課:)

18/9家長會, 你咃出唔出席呀?

醒目開學勳章

HIHI你地好呀 ~

我囝囝都係1C呀 ~
好開心同班呀,可以交流下 ~

原帖由 LingKwok 於 09-8-29 20:58 發表
Hello, 我個仔都係09年入讀聖公會主風, 佢派咗1C班, 唔知大家有冇機會做同班同學呢!

Hi Hi....
你地好呀!!
我囝囝今年亦都入左主風1C班, 好開心可以同各位家長交流一下^o^
‹ 上一主題|下一主題