用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09沙田聖公會主風小一交流站
go

09沙田聖公會主風小一交流站 [複製鏈接]

09沙田聖公會主風小一交流站

大家好, 我先開topic報到, 我仔仔09年入學,
如您的囝囝囡囡都派到,歡迎加入:

大家可以互通消息
   1    0    0    0

Hello, 我個仔都係09年入讀聖公會主風, 佢派咗1C班, 唔知大家有冇機會做同班同學呢!

原帖由 LingKwok 於 09-8-29 20:58 發表
Hello, 我個仔都係09年入讀聖公會主風, 佢派咗1C班, 唔知大家有冇機會做同班同學呢!

我仔仔派1B班,大家都係入左普中班.  

你有冇幫仔仔報管弦樂呀 ?
個亞 Sir 講到學管弦樂對D 小朋友好好
可以激發右腦 ,唔知係唔係有幫助呢 !

新生家長日那天我要返工, 所以我姑仔代我去, 所以冇聽到內容, 但我姑仔話導師講到好好咁, 叫我諗吓比唔比佢參加, 但我個仔又話想學埋游水, 真係十五十六, 因為有關管弦樂張通告寫明如中途不學, 學費都要照交, 因為都唔知適唔適合佢, 因為佢比較活躍, 但自己又想睇吓佢有冇天份, 那妳有冇幫仔仔報呢?

原帖由 LingKwok 於 09-8-30 22:44 發表
新生家長日那天我要返工, 所以我姑仔代我去, 所以冇聽到內容, 但我姑仔話導師講到好好咁, 叫我諗吓比唔比佢參加, 但我個仔又話想學埋游水, 真係十五十六, 因為有關管弦樂張通告寫明如中途不學, 學費都要照交, 因為都 ...

我都諗緊十五十六唔知報唔報管弦樂好.   
游水我會報第一期9-10月份.

聽日開學,你會唔會帶仔仔返學呀?
我兩公婆一齊同仔仔返,等佢開心下.

明天我都會帶佢返學呢, 我都係去過主風兩次咋, 妳個小朋友以前讀邊間幼稚園呢? 今日我問清楚我姑仔, 管弦樂得六種樂器學, 仔仔仲話要學拉小提琴, 原來並不包括, 是嗎?

原帖由 LingKwok 於 09-8-31 22:53 發表
明天我都會帶佢返學呢, 我都係去過主風兩次咋, 妳個小朋友以前讀邊間幼稚園呢? 今日我問清楚我姑仔, 管弦樂得六種樂器學, 仔仔仲話要學拉小提琴, 原來並不包括, 是嗎? ...

我仔仔以前讀保良局幼稚園(美孚區)
以前仔仔是同我媽咪住.

你仔仔之前讀邊間幼稚園呀?

係呀! 小提琴唔算係管弦樂.
我打算小二先比佢學管弦樂,今年會學綱琴或小提琴.

仔仔之前响大圍聖心讀, 今日收到好多張通告, 其中一張簿冊雜單付款方式真麻煩, 又唔收cash, 只係可入數或cheque, 但學校張notice又寫明要明天要交, 真搞笑, 我只能後天才交, 因為仔仔跟我奶奶住的, 開票又要回家取cheque book, 一來一回都浪費很多時間, 雖然我們都是住沙田區, 我都決定同仔仔報游水.

回覆 8# LingKwok 的文章

我都係煩緊呢個問題...又唔收cash!!又要聽日交

見到你地報游水我又想幫囝囝報tim~好似都要$60~$70/堂

兩位媽媽早晨
真係好多通告呀,
我都係今朝早先開支票.

你地會唔會響學校影相學生相呀?
我諗一打都應該夠用.
唔知係唔係呢?

游水對身體好,youmgmi你真係可以考慮吓
你小朋友讀邊班呀?

我都係影一打...我覺得咁多用唔哂,何況年年都影架啦....

我囝囝讀D班...

呢幾日都訓唔到,2日+埋都冇6粒鐘,可能因為間學校算幾嚴,有d壓力,今日老師打黎講話囝囝坐唔定,算o係班唔合作果1,2個,我都唔知點算,點教...好煩~~

原帖由 youngmi 於 09-9-2 19:25 發表
我都係影一打...我覺得咁多用唔哂,何況年年都影架啦....

我囝囝讀D班...

呢幾日都訓唔到,2日+埋都冇6粒鐘,可能因為間學校算幾嚴,有d壓力,今日老師打黎講話囝囝坐唔定,算o係班唔合作果1,2個,我都唔知點算,點教...好 ...

唔怪之得見你2點幾都未訓,真係唔洗比禁大壓力自己,
而家先係小一幾時憂心到讀大學呀.

小朋友特別鍾意比人讚, 你讚下佢,叫佢要聽老師話.
等佢適應左好快會坐定d.
可能你仔仔未知小學同幼稚園唔同,你慢慢教下佢囉.

放鬆d啦!:loveliness:

回覆 12# youngmi 的文章

youngmi 妳唔好要太擔心, 小朋友大大下會定d, 我個仔仔都係好頑皮, 唯有比d心機啦, 係喎, yungling 妳點解唔晒夠兩打? 好似扺d喎, 多咗嗰d留為做紀念都好呀, 咁張拍照通告同錢妳係咪七號先交比學校?

原帖由 LingKwok 於 09-9-2 23:45 發表
youngmi 妳唔好要太擔心, 小朋友大大下會定d, 我個仔仔都係好頑皮, 唯有比d心機啦, 係喎, yungling 妳點解唔晒夠兩打? 好似扺d喎, 多咗嗰d留為做紀念都好呀, 咁張拍照通告同錢妳係咪七號先交比學校? ...

係呀張拍照通告同錢7/9 先交呀.
記得用信封入好D錢, 寫名同班別(老師叫嫁)

我擒晚填手冊及牙齒保健,幫囝囝帶中,數,常作業.
成點幾先訓,真係有D倦呀!  

我都係訓唔著...不過真係要逼自己早d訓...

各位mami你地諗住幫小朋友報咩興趣班呀?

我覺得以前d小朋友咩都自己搞掂,而家d小朋友好幸福,咩都叫媽咪...可能真係環境同物質影響,好難先可以令到自己獨立dd,我記得我細個高班就開始自己返學,p.1自己煎蛋食,不過而家家長都唔會比小朋友咁做,我自己都唔會,可想而家小朋友比起以前矜貴得多...

嘩!我今日見到興趣班份通告多種類到 ,
真係睇到眼花呀.
我覺得PARA PARA DANCE同手工藝班
都幾好.

兩位媽咪,你地覺得邊個與趣班適合D呀?

我應該會同佢報劍橋英語, 因為仔仔都較活躍, 平時星期六,日都比佢玩, 所以我會揀返靜態些的課程比佢學, 不過我冇同佢講吓, 因為比佢知道大咁多活動咁好玩, 實乜都話要參加啦, 都唔明學校點解唔一次過派發通告, 唔知明天又有冇一大堆, 想當年讀書年代的課外活動都不用錢參加, 而家所有課餘活動都要自費, 唔知其他小學又係唔係咁呢.

醒目開學勳章

你哋係咪講緊瀝源果間主風呀?
我大仔都係讀依間架,佢讀1A班唔知我有無見過你哋呢

原帖由 LingKwok 於 09-9-4 00:56 發表
我應該會同佢報劍橋英語, 因為仔仔都較活躍, 平時星期六,日都比佢玩, 所以我會揀返靜態些的課程比佢學, 不過我冇同佢講吓, 因為比佢知道大咁多活動咁好玩, 實乜都話要參加啦, 都唔明學校點解唔一次過派發通告, 唔知 ...

劍橋英語我都覺得好好,但星期六都要返9:00
我覺得早咗d.

我同事囝囝間學校好多課外活動都唔使錢.
‹ 上一主題|下一主題