用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 梁文燕紀念中學 vs 香港神託會培基書院 ...
go

梁文燕紀念中學 vs 香港神託會培基書院 [複製鏈接]

唔講錢,邊間好?
   0    0    0    0

老實答覆:

唔講錢, 一定係培基!

培基校長曾來小學推銷他們的學校, 感覺良好! 他還帶了兩位師姐來用英文講出她們在培基過往一年的學校生活!
比我感覺他們著重三文兩語!

原帖由 annexli 於 09-7-7 15:56 發表
老實答覆:

唔講錢, 一定係培基!

培基校長曾來小學推銷他們的學校, 感覺良好! 他還帶了兩位師姐來用英文講出她們在培基過往一年的學校生活!
比我感覺他們著重三文兩語! ...

謝謝你的意見,我有去培基的中一開放日,都係由兩個高年級的同學用英文介紹學校,非常流利,但傳聞整體成績不太好。

而梁文燕則校風好,成績不清楚,可惜係中中。

唔知有冇人可以比d意見呢?

梁文燕以中中黎計都唔錯架! 起碼係我既首選!(因我冇$)
有冇交表叩門呀???

原帖由 hyhybb 於 09-7-7 17:11 發表

謝謝你的意見,我有去培基的中一開放日,都係由兩個高年級的同學用英文介紹學校,非常流利,但傳聞整體成績不太好。

而梁文燕則校風好,成績不清楚,可惜係中中。

唔知有冇人可以比d意見呢? ...

香港神託會培基書院=$$
梁文燕紀念中學 = 免費~~

原帖由 65456545 於 09-7-7 18:34 發表
香港神託會培基書院=$$
梁文燕紀念中學 = 免費~~

咁即係點?佢地相等?分別只係$?

如果我揀我會揀梁文燕, 因為梁文燕已經開左一斷時間,有過往的成績比你參考,培基只不過得5 年時間 , 無任何往績. 簡培基要有冒險精神

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 connie1214 於 09-7-8 14:01 發表
如果我揀我會揀梁文燕, 因為梁文燕已經開左一斷時間,有過往的成績比你參考,培基只不過得5 年時間 , 無任何往績. 簡培基要有冒險精神

咁梁文燕有冇英文班?

梁文燕有d課目偷步用英文教, 沙田14間英中
排第14位個 間就係梁文燕同鄭榮芝之爭,
最後梁文燕輸一個馬鼻比鄭榮芝入到英中.
真係梁文燕很好的學校, 校長,老師很有愛心,
有心教學, 不過,地點格涉,

原帖由 connie1214 於 09-7-9 14:28 發表
有心教學, 不過,地點格涉, ...

最後都係揀左培基,因為返學只需行10分鐘,每日至少慳番60分鐘車程,而且個女好想讀英中,身邊D朋友都入左英中,佢嚮D名名地的小學讀書,細細個就好要面子。

原帖由 hyhybb 於 09-7-11 14:52 發表

最後都係揀左培基,因為返學只需行10分鐘,每日至少慳番60分鐘車程,而且個女好想讀英中,身邊D朋友都入左英中,佢嚮D名名地的小學讀書,細細個就好要面子。 ...
培基啦, 因為佢係直資中係我最LIKE

冬日勳章 醒目開學勳章

想請教樓主:你是抽到梁文燕再叩到培基嗎?
那梁文燕是抽弟一志願?
培基是第一日叩門?
幾時通知收?
多人叩嗎?
難不難,
thx!!!

原帖由 connie1214 於 09-7-9 14:28 發表
有心教學, 不過,地點格涉, ...

過陣時乜唔係胡忠 ??  點解會變左梁文燕 !

原帖由 IMAX 於 09-7-14 10:39 發表

過陣時乜唔係胡忠 ??  點解會變左梁文燕 !

根據我得返來的資料係梁文燕,不是胡忠

冬日勳章 醒目開學勳章

那梁文燕是抽弟一志願?
培基是第一日叩門?
幾時通知收?
多人叩嗎?
難不難,
thx!!!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-15 21:18 發表
那梁文燕是抽弟一志願?
培基是第一日叩門?
幾時通知收?
多人叩嗎?
難不難,
thx!!!

九龍塘區BAND TWO 生,轉區入左沙田。
第一志願係林漢光 ,第二係梁文燕。
係第一日中午去叩門,先去另一間。
即刻收,即日交學費。
逗留大約兩個幾鐘,見到大約一百個學生。
佢撞到一個同學,校內成績相若,筆試成績都差不多(中英數各25條共錯大約10條,但冇收佢同學,好似係同操行有關,不過唔肯定。

冬日勳章 醒目開學勳章

del

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-16 00:26 發表
吾該哂!
我囡囡band 2中至尾,
升p.6,第一輪就報培基,
希望收左先,
吾使抽咁驚ma!

校長話第一輪的要求最低,最易收,你仲可以睇埋今年會考成績先決定。
校長仲話佢地最注重英文同電腦,你可以考慮o下出年同囡囡補習英文,等佢易適應D。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 hyhybb 於 09-7-16 01:01 發表

校長話第一輪的要求最低,最易收,你仲可以睇埋今年會考成績先決定。
校長仲話佢地最注重英文同電腦,你可以考慮o下出年同囡囡補習英文,等佢易適應D。 ...

吾係第一輪話自己收好多band 1嗎?
囡囡就係英文差先band 2,不過好彩間小學叫ok,睇下會吾會加D分!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-16 19:00 發表

吾係第一輪話自己收好多band 1嗎?
囡囡就係英文差先band 2,不過好彩間小學叫ok,睇下會吾會加D分!

收好多BAND ONE?我唔清楚。但如果係BAND ONE生,又洗乜咁早放棄大抽獎,尤其係沙田區,我個女係BAND TWO我都搏一搏啦,除非係BAND ONE尾,驚臨尾D評分試失手啦。
‹ 上一主題|下一主題