用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局顏寶玲書院交流區
樓主: Elona
go

保良局顏寶玲書院交流區 [複製鏈接]

Welcome to the NPL family, as you know I am also new to the school, I talked to the principle a few times in the past, I belive she has passion and ability to manage the school.

In addition, I have other topic called " 快樂升中交流區" feel free to join us if you are intertested in.
Tomorrow is better

嚟緊星期六係家長日, 我仔仔派咗去1D班, 有冇人同仔仔同班呀 ?

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-8-20 11:22 發表
嚟緊星期六係家長日, 我仔仔派咗去1D班, 有冇人同仔仔同班呀 ?

Hi, Elona :

緣份,與妳真是有緣份。我仔仔也是派咗去1D班,跟Kwong Sir and Miss Lau.

昨天家長會妳有否來參加?

有呀, 好開心 ! 竟然可以同你仔仔同一班, 你呢排係唔係好忙呀 ? 好耐唔見你上嚟傾計, 以後真係要你多多關照, 事關仔仔係超級大頭蝦, 成日冇心裝載, 擒日個adventure day 佢就完全唔記得, 佢爸爸又冇再提佢, 激死 !

我 pm咗仔仔個名同我既聯絡電話比你, 希望能保持聯絡 !

原帖由 EggBB 於 09-8-23 03:42 AM 發表

Hi, Elona :

緣份,與妳真是有緣份。我仔仔也是派咗去1D班,跟Kwong Sir and Miss Lau.

昨天家長會妳有否來參加?

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-8-23 09:59 發表
有呀, 好開心 ! 竟然可以同你仔仔同一班, 你呢排係唔係好忙呀 ? 好耐唔見你上嚟傾計, 以後真係要你多多關照, 事關仔仔係超級大頭蝦, 成日冇心裝載, 擒日個adventure day 佢就完 ...

係呀,最後那part個 Ah Sir 帶得好有氣氛。昨天玩完後,尚未回到家,我個仔已成個人散晒,與他去吃晚飯時都說沒有胃口,很累,也難怪,因我們前一日帶他往澳門一日遊,半夜一點才回到家,他成兩點才上床睡,第二朝八點就要起身,他尚未睡夠。

體育服已在旺角卓麗訂購,9月2日送去學校派發,妳仔仔訂咗未?

Elona,我相信妳昨日如有印象的話,妳有可能已見過我,在班房內,就只有我帶着個小女孩,不知妳有否看到呢?

醒目開學勳章

Elona,我已pm咗資科給妳,請查收。

咁我有印象, 不過你個樣係點就冇留意, 係家長會度, 我問咗最後一個問題, 問考試點計分, 你有冇印象? 我著粉紅色 T-shirt 既!

原帖由 EggBB 於 09-8-23 03:45 PM 發表

係呀,最後那part個 Ah Sir 帶得好有氣氛。昨天玩完後,尚未回到家,我個仔已成個人散晒,與他去吃晚飯時都說沒有胃口,很累,也難怪,因我們前一日帶他往澳門一日遊,半夜一點才回到家,他成兩點才上床睡,第二朝八點就要起身,他尚未睡 ...

EggBB,

收到PM, Thank you !

仔仔話已買運動服,係何文田買既 !  另外, 因為仔仔較大頭蝦, 想confirm一吓係唔係冇暑期工課 ?

醒目開學勳章

對不起,我看不到妳,因我遲到,而我又帶著女女,我怕女女嘈吵,所以我要求坐到最後那行加開位給我。

我唔知何文田那間原來都有運動服買,早知就去那裡問吓,買冬季時試試先。

他們沒有暑假作業做,我仔仔也是一名大頭蝦,日後大家互相提點,唔知我仔仔與妳仔仔在班上能否成為好朋友呢?

好 ! 大家互相提點 !

如果媽咪同媽咪成為好朋友, 仔仔同仔仔又成為好朋友就perfect 啦 !

原帖由 EggBB 於 09-8-23 04:47 PM 發表
對不起,我看不到妳,因我遲到,而我又帶著女女,我怕女女嘈吵,所以我要求坐到最後那行加開位給我。

我唔知何文田那間原來都有運動服買,早知就去那裡問吓,買冬季時試試先。

他們沒有暑假作業做,我仔仔也是一名大頭蝦,日後大家互 ...

各位家長,

你地d仔女會選擇邊樣校內課外活動參加 ??

仔仔會參加泳隊同足球隊

EggBB,

真係巧合, 我地既仔仔被編埋同一班, 游水又係同一班, 以後多多指教, 你知唔知道操水係咪要操足3日架?

Are there any 1E parents? I heard that, the Maths and English (group B) teachers were changed, because Maths Sir is sick,  what happen to the English teacher??

各位家長, 煩請給些意見, 謝謝

原帖由 Rosina1961 於 09-10-22 00:12 發表
Are there any 1E parents? I heard that, the Maths and English (group B) teachers were changed, because Maths Sir is sick,  what happen to the English teacher??

謝謝妳的意見, 請問以妳所知顏寶玲初中是否活動教學? 老師師資如何(英文水準高嗎)? 因很怕有些老師港式英語!
學生是否在校園內必須講英語? 中文科是普通話教嗎? 學校會否因應小朋友不同需要而作出教導嗎? 午餐是否學校在校內提供? 最後是難考嗎? Sorry,  那麼多問題. Tks a lot.

Sorry that my son is not 1E, but I met a student's parent this afternoon, I was told that 1B also changed the teacher in math recently.
原帖由 Rosina1961 於 09-10-22 12:12 AM 發表

以我所知顏寶玲初中應該唔係活動教學, 但仔仔開學至今功課唔算多, 每日有3-4樣左右, 可能仲係密月期, 整體仔仔讀得好開心...
英文水平唔錯, 不過係學校唔係時時要講英文, 除了中文同中史外, 所有科目都用英文教(包括體育), 中文係用普通話教, 中三會轉返用廣東話教..
顏寶玲第一輪同第二輪收生主要想選band 1學生, 仔仔第一輪收生落選咗, 最後係放榜嗰日去叩門先入到....
仔仔話學生如果功課唔識做, 放學後可留校問老師, 另外中英數都有拔尖補底班會(但暫時未開始, 可能要等test成績出咗先安排), 中一至中三要留校午餐, 可自己帶飯或訂餐....
原帖由 bubble04 於 09-10-22 12:37 AM 發表

謝謝妳的意見, 請問以妳所知顏寶玲初中是否活動教學? 老師http://ads.baby-kingdom.com/www/ ... 5623&n=a0f73aad師資如何(英文水準高嗎)? 因很怕有些老師http://ads.baby-kingdom.c ...

elona,

please check pm.

Tingmum,

I didn’t receive your message, pls resend.

原帖由 TINGMUM 於 09-11-19 12:12 PM 發表
elona,

please check pm.

回覆 3# Elona 的文章

咁我想了解下,我仔仔五年級下學期全級名次係68/148,係屬於Band1定Band2!喺六年級嘅時候,係咪盡量要考到全級三十名以內先係Band1組呢!

其實係唔係 BAND 1要視乎間小學既程度, 以我所知好多官小, 就算校內成績麻麻地, 係教育局都會計番學校既RANKING, 令小朋友係全港既排名推前咗好多, 相對會對選中一比較有利, 所以普通小學既學生好難入到官中, 不過以你仔仔既成績應該都有機會入顏寶玲, 記住操好D英文對答,INTERVIEW 仲會考英數既心算
原帖由 yspong611 於 09-11-20 03:38 PM 發表
咁我想了解下,我仔仔五年級下學期全級名次係68/148,係屬於Band1定Band2!喺六年級嘅時候,係咪盡量要考到全級三十名以內先係Band1組呢!
‹ 上一主題|下一主題