用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009-2010年小四 Chat Room (灣仔 St. Joseph's)
go

2009-2010年小四 Chat Room (灣仔 St. Joseph's) [複製鏈接]

Dear All,

There are a lot of P. 4 text books have been changed this year.

Longman English text book has been changed to "My Pals are Here!" (publisher: EPH), also all Science text books and other english story books.

Cheers,
   0    0    0    0

醒目開學勳章

咁快有書單,臭豬豆真本事!

原帖由 臭豬豆 於 09-7-7 14:31 發表
Dear All,

There are a lot of P. 4 text books have been changed this year.

Longman English text book has been changed to "My Pals are Here!" (publisher: EPH), also all Science text books and other  ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

Derdad,

You can call Jing Kung to fax the booklist to you. Just for reference.

臭豬豆

醒目開學勳章

買書後,先發覺有幾樣奇怪嘢。
1. 本Longman Explore: Little scientists根本就係朗文常識2B的英文版。唔明點解要中文版都要買?

2. 而Longman Explore: Staying healthy應同朗文常識2C一樣,但係朗文常識2C就唔駛買?

3. 今年三年級補充練習中,新加了"person New TSA Maths Mock Papers Primary 3" 一書。呢本練習六月考試果陣我都有買俾個仔做,但奇怪今年的三年級又唔駛買同系英文TSA Mock Papers,但小五、六反而唔駛買Maths TSA Mock Papers,而要買英文嘅TSA Mock Papers?

4. 中文明明已經買了本商務學生字典,但今又要整多本朗文中文詞典?

5. 四年級英文應該開始用潦草,但三年級果陣只學完26個潦草大細草母後,四年就已經冇潦草生字(words) 練習要買嚟練習,小朋友就已經識寫?

原帖由 臭豬豆 於 09-7-8 09:12 發表
Derdad,

You can call Jing Kung to fax the booklist to you. Just for reference.

臭豬豆

Best wish,

醒目開學勳章

請問有冇人知8月31日個高小Workshop係做啲乜呢?
Best wish,

醒目開學勳章

請問有冇人知8月31日個高小Workshop係做啲乜呢?
Best wish,

醒目開學勳章

各位四年班家長:

英文科冇書,請問大家點樣備課?

Best wish,

我買到喎. 你意思是買唔到英文課本?

原帖由 Derdad 於 09-8-17 16:11 發表
各位四年班家長:

英文科冇書,請問大家點樣備課?

醒目開學勳章

pooh 仔,
係呀,書單上寫開學先派吖嘛!

原帖由 pooh仔 於 09-8-18 01:16 發表
我買到喎. 你意思是買唔到英文課本?
Best wish,

你有冇睇錯呀! 書單上無印到"開學先派"這幾個字. 只有P1-P3的數學科會由學校代辦.

原帖由 Derdad 於 09-8-18 20:20 發表
pooh 仔,
係呀,書單上寫開學先派吖嘛!

醒目開學勳章

pooh 仔,

唔好意思,我寫得唔清楚。我所指嘅「書單」,係指經「精工」買書後佢哋俾番嚟嗰張。

原帖由 pooh仔 於 09-8-19 23:24 發表
你有冇睇錯呀! 書單上無印到"開學先派"這幾個字. 只有P1-P3的數學科會由學校代辦.
Best wish,

你是不是好早買呀! 我最近在精工買到英文課本, 冇缺貨呀! 只是有一本STory book冇貨, 到有貨時精工會再通知, 冇你所講會等開學先派.

原帖由 Derdad 於 09-8-20 23:15 發表
pooh 仔,

唔好意思,我寫得唔清楚。我所指嘅「書單」,係指經「精工」買書後佢哋俾番嚟嗰張。

醒目開學勳章

我同好多媽媽一樣,係攞成績表果陣一次過係學校擺檔嘅「精工」嗰度買。由於係果陣已經俾埋錢,所以唔可以好似妳咁再去買呀!

原帖由 pooh仔 於 09-8-21 00:16 發表
你是不是好早買呀! 我最近在精工買到英文課本, 冇缺貨呀! 只是有一本STory book冇貨, 到有貨時精工會再通知, 冇你所講會等開學先派.
Best wish,

oh, IC.
but你可以問吓精工是不是己再翻貨? 如可以而家攞的話, 你快D去. 因EPH的課文內容與PLE有好大分別. 我只可以簡單話你知, 淨是WB己經夠好玩.
each unit of the WB consists of two comprehension exercises, serveral language focus, and vacabulary erercise and a writing exercise.
比較着重思維訓練.

原帖由 Derdad 於 09-8-21 23:43 發表
我同好多媽媽一樣,係攞成績表果陣一次過係學校擺檔嘅「精工」嗰度買。由於係果陣已經俾埋錢,所以唔可以好似妳咁再去買呀!

醒目開學勳章

pooh 仔,

我親自問過精工,佢哋話貨就有嘅,但係啲書已經俾咗學校啦,冇得提早攞。
我唯有即時再買過,睇住先,然後開學後再退書退錢…

原帖由 pooh仔 於 09-8-22 00:03 發表
oh, IC.
but你可以問吓精工是不是己再翻貨? 如可以而家攞的話, 你快D去. 因EPH的課文內容與PLE有好大分別. 我只可以簡單話你知, 淨是WB己經夠好玩.
each unit of the WB consists of two comprehension exercises,  ...
Best wish,

你問咗肯定到時有得退呀? 不過你可買住4A先.
咁你買咗味呀? 你覺得這套書如何? 我諗好難備課, 都唔知學校如何編排課程? 如全本書教晒, 我諗未必夠時間. 如可的話, 課程又實在太急.

原帖由 Derdad 於 09-8-22 20:40 發表
pooh 仔,

我親自問過精工,佢哋話貨就有嘅,但係啲書已經俾咗學校啦,冇得提早攞。
我唯有即時再買過,睇住先,然後開學後再退書退錢…

醒目開學勳章

買咗4A書同Workbook,問過可以兩個禮拜內退書呢!
睇過吓"My pals are Here!"同PLE 4A, 發覺Marshall 比Longman深幾多!得一個禮拜,惟有先抽哂啲生字及動詞列表做住先啦!
我都估唔到學校轉咗高小用書只有兩年又轉,攪到我之前買落嘅PLE系列嘅練習都冇用咯!

原帖由 pooh仔 於 09-8-23 00:33 發表
你問咗肯定到時有得退呀? 不過你可買住4A先.
咁你買咗味呀? 你覺得這套書如何? 我諗好難備課, 都唔知學校如何編排課程? 如全本書教晒, 我諗未必夠時間. 如可的話, 課程又實在太急.

...
Best wish,

Marshall is a Singapore Publishing.
喺啦! 我最近在書展買咗本comprehension exercise, 諗住比亞仔做, 我現在都放埋一邊, 因EPH WB 已有太多, 留待學校安排. EPH' story book 比 Longman 都難很多.

原帖由 Derdad 於 09-8-23 21:01 發表
買咗4A書同Workbook,問過可以兩個禮拜內退書呢!
睇過吓"My pals are Here!"同PLE 4A, 發覺Marshall 比Longman深幾多!得一個禮拜,惟有先抽哂啲生字及動詞列表做住先啦!
我都估唔到學校轉咗高小用書只有兩年又轉,攪到我之前 ...

醒目開學勳章

My Pals are Here! 系列有Grammar 同Homework等,都可以俾個仔試吓做!

原帖由 pooh仔 於 09-8-23 22:11 發表
Marshall is a Singapore Publishing.
喺啦! 我最近在書展買咗本comprehension exercise, 諗住比亞仔做, 我現在都放埋一邊, 因EPH WB 已有太多, 留待學校安排. EPH' story book 比 Longman 都難很多.

...
Best wish,

我都諗住行開書局,順便睇吓嗰本grammar practice內容與香港的出版社有甚麼分別!

原帖由 Derdad 於 09-8-23 22:57 發表
My Pals are Here! 系列有Grammar 同Homework等,都可以俾個仔試吓做!
‹ 上一主題|下一主題