用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位報憂 + 互勉區
go

派位報憂 + 互勉區 [複製鏈接]

派得不好的家長,現在應該努力叩門。
不過都設這區,讓派得不好的家長可以
互相鼓勵。
   0    0    0    0

請各家長勿放棄,努力叩門,希望有好消息。

醒目開學勳章

hi,

不是我報憂,只想借位一呻!

今天亞仔唔舒服,咁我自己一個去攞派位結果(我仔已有直資收了)。當我打算離開,我見亞仔嘅好朋友一路行落樓梯一路喊,我就行去諗住安慰吓,一問之下原來佢(女仔)入咗黃大仙最著名嘅官立中學!我就問你屋企人呢?佢話亞爸返工,亞媽...得伯娘可以幫...我叫佢找伯娘,叫佢帶你試吓叩門,此時才有老師去問咩事,我同佢講我唔係呢位小朋友嘅媽咪,我只係佢嘅同學仔媽咪,我話佢派咗去XX官立中學,佢家長唔係度,嗰位老師就帶走佢,話寫信俾佢叩其他學校!
  其實呢位幾文靜嘅小朋友知道自己派入邊間中學就係到喊,點解佢班主任唔開導佢,唔幫助佢?如果我唔係礼堂見到佢行去問吓咩事,唔知佢可否得到幫助?到現我亞仔還未找到她!!

希望大家可以祝福佢可以叩一間比較好嘅中學!

yuk hei mum

原帖由 nywing 於 09-7-7 10:24 發表
派得不好的家長,現在應該努力叩門。
不過都設這區,讓派得不好的家長可以
互相鼓勵。

醒目開學勳章 王國長老

問: 直資收左, 仲可以join政府派位嗎?
原帖由 tinetinew 於 09-7-7 11:01 AM 發表
hi,

不是我報憂,只想借住一呻!

今天亞仔唔舒服,咁我自己一個去攞派位結果(我仔已有直資收了)。當我打算離開,我見亞仔嘅好朋友一路行落樓梯一路喊,我就行去諗住安慰吓,一問之下原來佢(女仔)入咗黃大仙最著名嘅官 ...

醒目開學勳章

hi,

沒有參加派位,但都要回校攞派位証,9或10號去註冊登記!

yuk hei mum

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-7 11:02 發表
問: 直資收左, 仲可以join政府派位嗎?

昨晚收到仔仔班主任電話, 佢暗示派得唔好, 攪到我成晚囉囉變失眠 , 仔仔派到第16志願, 好在我一早準備晒叩門資料和文件, 好好彩叩門一擊即中  

所以話希望在人間, 各位努力
Tomorrow is better

努力加油,不要放棄!

叩門不是沒有機會,家長們,努力..............

原帖由 Elona 於 09-7-7 11:23 發表
昨晚收到仔仔班主任電話, 佢暗示派得唔好, 攪到我成晚囉囉變失眠 , 仔仔派到第16志願, 好在我一早準備晒叩門資料和文件, 好好彩叩門一擊即中  

所以話希望在人間, 各位努力 ...

你叩門叩了那一間??

原帖由 nywing 於 09-7-7 11:33 AM 發表

你叩門叩了那一間??

保良局顏寶玲
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-7-7 11:38 發表

保良局顏寶玲

原帖由 tinetinew 於 09-7-7 11:01 發表
hi,

今天亞仔唔舒服,咁我自己一個去攞派位結果(我仔已有直資收了)。當我打算離開,我見亞仔嘅好朋友一路行落樓梯一路喊,我就行去諗住安慰吓,一問之下原來佢(女仔)入咗黃大仙最著名嘅官 ...

唔明白, 已派了最著名的官中, 點解還要找其他學校?

醒目開學勳章

hi,

黃大仙最著名嘅band three中學!

yuk hei mum

原帖由 ss18a 於 09-7-7 12:09 發表

唔明白, 已派了最著名的官中, 點解還要找其他學校?

醒目開學勳章 王國長老

明晒! 我驚我understanding錯誤姐
多謝指點
原帖由 tinetinew 於 09-7-7 11:09 AM 發表
hi,

沒有參加派位,但都要回校攞派位証,9或10號去註冊登記!

yuk hei mum

醒目開學勳章

官中都band3好少可喎

原帖由 tinetinew 於 09-7-7 12:12 發表
hi,

黃大仙最著名嘅band three中學!

yuk hei mum
[url=http://www.yahoo.com][img]

醒目開學勳章

hi,

有日同老公及亞仔去龍翔中心食飯,佢哋d學生一出校門冇耐已點烟,我同老公即時o咀!

yuk hei mum

原帖由 jamieconnie 於 09-7-7 14:47 發表
官中都band3好少可喎

我覺得你學校咁做好好,我地學校唔會咁做,仲要8點正先全校一齊派.

原帖由 tinetinew 於 09-7-7 11:01 發表
hi,

咁大件事,兩公婆都冇一個可以請假陪佢返學校囉派位証,

有冇人入左"新界西貢坑口區鄭植之中學"aR?
http://img134.imageshack.us/img134/5739/fe6e0ab1a7a2cb1b3c81e7a.gif

Kung Hei 呀!

原帖由 樂樂 於 09-7-7 14:55 發表

我覺得你學校咁做好好,我地學校唔會咁做,仲要8點正先全校一齊派.
我地學校都唔會咁做,今日見到有幾個同學派得唔好,喊得好傷心,希望可以叩門成功啦!
‹ 上一主題|下一主題