用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東區(香港第三綱)家長派位分享
樓主: hkefai
go

港島東區(香港第三綱)家長派位分享 [複製鏈接]

回覆 3# rowdywong 的文章

我相信每一個家長都覺得自已有權知道.
但學校方面怕, 一傳十, 十傳百, 好的當然好, 吾好的怕校譽下降. 這是無可口非

但此舉, 會令到家長, 感覺徬徨

原帖由 chunheimama 於 09-7-26 18:31 發表

請問除了他之外, 還有冇同學仔派到 QC 呢?

比我都會開心到喊。

老師話今年都有十幾個派到QC

原帖由 hkefai 於 09-8-1 08:33 發表

老師話今年都有十幾個派到QC

嘩, 好好成續喎!

請問從其他綱中, 有些負面消息, 實際情況是否這樣呢 ?

因為無論小學地點及中學聯系都是我 Net 16 首選, 唯一擔心外傳的行政及師資問題, 請 hkefai 多多指教。Thx.

回覆 4# 2008mum2008 的文章

Hi 2008mun2008,

小兒是中西區邊缘人, 好想自行入英中, 請問
是否介意告知你囡囡的總平均方多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? Thanks!

Hi 2008 mun 2008,
小女也是中西區邊缘人, 也很担心, 請問是否介意告知你囡囡的總平均分多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? 可否pm给我([email protected])
萬分感激!!

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-3 14:14 發表

是否介意告知你囡囡的總平均方多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? Thanks!

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-3 14:14 發表

Hi Mummysik,

Please check PM.

原帖由 BrianNMa 於 09-8-3 17:19 發表
Hi 2008 mun 2008,
小女也是中西區邊缘人, 也很担心, 請問是否介意告知你囡囡的總平均分多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? 可否pm给我([email protected])
萬分感激!!

...

HI BRIANNMA,

PLS CHECK EMAIL.

回覆 3# 2008mum2008 的文章

Hi 2008mum2008,

但我不懂開pm的郵件, 真蠢。

多謝你回覆!

原帖由 曲曲 於 09-8-5 11:53 發表
我囝將於9月入讀柴米小一
對於家長當然希望知道學校的情況

不過說實在升中派位
好大大大的掌握係小朋友手中
他們考呈分試考得好就會有機會得到band 1位
相反如果個小朋友成績唔理想
就算學校90%派入英中
小朋友都未 ...

妳的意見都有一部份是對,

但如果學校ranking 係差, 可能得全級頭二三十人派去 Band 1 中學, 相反, 如果間小學係 ranking 好, 可能有八九十人都可以派去 Band 1 中學~家長們到時又埋怨起來.

請問,假設一位小朋友係band 1, 是否該區全部的band 1生, 再按成績名次派位呢? 還是不計名次一齊大抽獎派位?
請指教!
thanks!

Hi 2008 mum 2008,

由於英中學額減少,形勢不妙,請send统計表给我。無限感激!
小女就讀英xxx小學,今年獲派英中學額不理想,巳包括有幾間直資。
想請教若小女是邊緣人在自行分配/统一應申請那幾所英中較安全?
朋友的兒子也想請教邊緣人在自行分配/統一申請那幾所英中?
原帖由 2008mum2008 於 09-8-3 22:52 發表

HI BRIANNMA,

PLS CHECK EMAIL.

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-5 11:58 發表
Hi 2008mum2008,

但我不懂開pm的郵件, 真蠢。

多謝你回覆!

HI MUMMYSIK,

查看pm郵件可按右下方"私人傳訊", 然後進入收件箱, 就可看到我給你的留言, 或留下e-mail address, 希望可以幫到你.

原帖由 BrianNMa 於 09-8-5 14:25 發表

由於英中學額減少,形勢不妙,請send统計表给我。無限感激!
小女就讀英xxx小學,今年獲派英中學額不理想,巳包括有幾間直資。
想請教若小女是邊緣人在自行分配/统一應申請那幾所英中較安全?
朋友的兒子也 ...

Please check e-mail, thanks!

非常感激妳的回覆及詳盡資料。有一些更深入的問題想再請教妳,請查看 email.
Thank you!

quote]原帖由 2008mum2008 於 09-8-5 23:16 發表

Please check e-mail, thanks! [/quote]

原帖由 chunheimama 於 09-8-1 18:28 發表

嘩, 好好成續喎!

請問從其他綱中, 有些負面消息, 實際情況是否這樣呢 ?

因為無論小學地點及中學聯系都是我 Net 16 首選, 唯一擔心外傳的行政及師資問題, 請 hkefai 多多指教。Thx. ...

我覺得男仔選此校會較有優勢,因愛秩灣官小與皇仁有聯繫位,我當年都是因此原因而選此校

原帖由 2008mum2008 於 09-7-27 01:54 發表

完全同意!d學校就係怕引起轉校潮,抹殺了家長的知情權。

好似我哋中西區,我囡囡間小學仲離譜,當家長問佢哋學生banding時,嗰主任竟然「老點」,亂講我囡囡嗰banding,其實佢哋係心知肚明間學校只有20名係BAND 1生,點解唔老實 ...

唔會卦....我唔系好信會差成甘 ...請問全級是否只有60~80人? 我相信調整極每組band點都離1/3唔會好遠...

原帖由 samuel89 於 09-8-8 14:40 發表

唔會卦....我唔系好信會差成甘 ...請問全級是否只有60~80人? 我相信調整極每組band點都離1/3唔會好遠...

我都以為頭1/3就係BAND1生,我囡囡呈分試係全級2x/9x,所以嗰主任話係BAND1尾,我咪博一線英中。據我所知大抽獎係無分BAND1頭/尾,只要係同一BANDING內,人人機會均等。其實佢哋係心知肚明,調整後BAND1生係無1/3咁多,結果已清楚反映出嚟只得20名係BAND 1今年區內最TOP嗰間津小都只得28%派一線英中。

其實中西區英中學額多於BAND1生,BAND2生都好大機會入讀二線英中,所以我囡囡小學舊年同今年都有約50%入到英中。

當初填表時如果嗰主任可以清楚講明呢個POINT俾家長知,放榜後我就唔洗叩門…..

原帖由 2008mum2008 於 09-8-8 23:06 發表

我都以為頭1/3就係BAND1生,我囡囡呈分試係全級2x/9x,所以嗰主任話係BAND1尾,我咪博一線英中。據我所知大抽獎係無分BAND1頭/尾,只要係同一BANDING內,人人機會均等。其實佢哋係心知肚明,調整後BAND1生係無1/3咁多,結果已清楚 ...

全級2x/9x ,所以嗰主任話係BAND1尾...其實無講錯....你既情況如果系2x頭名次, 相信好多學校都會好似嗰主任甘估計, 你囡囡派唔到一線英中....其實你都可能太進取了....講真,...我會系自行第一自願博一間有6~8成機會入到既英中...自行第2自願就半投降揀一間有9成以上機會入到既英中....大抽獎我會當系bonus甘揀...因為我覺得入中學揀一間門當戶對既....好過越級挑戰....因為就算真系好運升左班,都要小朋友發奮先唔使幫人墊底...唔好運降左班,就更加賠了夫人又折兵..以上純粹個人意見..給大家參考,始終各位家長各自有自己的算盤..:loveliness:

原帖由 samuel89 於 09-8-10 14:43 發表

全級2x/9x ,所以嗰主任話係BAND1尾...其實無講錯....你既情況如果系2x頭名次, 相信好多學校都會好似嗰主任甘估計, 你囡囡派唔到一線英中....其實你都可能太進取了....講真,...我會系自行第一自願博一間有6~8成機會 ...

就係教育局自行階段時又唔一齊公佈統一d學位大縮水,攪到我博咗一間一線英中,浪費咗一個機會,另一間原本係同LEVEL,不過囡囡小組討論好少發言,又失敗咗。到收到張抽獎表至知道除咗英華有102個位,其他英中學位不多過10個。當時真係博又死,唔博又死,又聽見嗰主任話係BAND1尾,咪博攞....

其實
‹ 上一主題|下一主題