用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 Any waitlist receive call?
樓主: LeiaT
go

Any waitlist receive call? [複製鏈接]

mabelzero

我跟你一樣, 但我在第一批已被TSL收了, 陳守仁入學過程很流水作業, 全電腦化, 很快便知收了, 之後比deposit, 沒有得去大抽獎.  而SMC只寫了一封很短的收謝信便算, 叫佢有位便通知我. 我老公同囡囡鐘意SMC, 我的TSL朋友就叫去TSL. TSL 6月尾已比了9月學費, 開了家長會.   

但我多謝這裡SMC家長, 過去一年有關我對SMC既問題, 有問有答, 十分helpful, thks again!

原帖由 mabelzero 於 09-7-21 00:31 發表
Hi Happrain, Chapmanma, G-Ma,

由始至終MY FAMILY 的首選都是1/ SMC 2/ TSL, 3/ 崇小 OR 仁立 , 4/ 基真 (大抽奬), 但是由於SMC要等到8月1日才有消息, 所以再次考次選的TSL, 囡囡在第二輪面試成功考入TSL, :excite ...

happyrain

其實Pui Kiu 係好好難考的, 你的小朋友真係叻先至考, 恭禧你先, 無耐每個家長要求唔同, 讀緊陳守仁p1既家長, 之前考Pui Kiu, 有一條問題問小朋友: 有條河要渡, 問d小朋友有mud方法, 佢答得好好, 連老師都說好, 點知又係考唔到.

G-MA

雖然SMC既位少過TSL, 但TSL第1rd 只收百多d人, 預番30個位放係第2nd放"磅"後既 knock door seat, 但考既人相當多(不過這數字有保留) TSL 考試既過程好留水作業, 好想去讀 or 想去碰運氣家長變相很多. 我覺得每間學校既老師,會選適合既小朋友, 都唔係叻5叻既問題.

我個女可能太多野講, 做亞媽有時候想用膠紙封著佢個口.
讀得書叻既小朋友係沈實同收.

佢考完SMC出來同我講, 有小朋友答一支叉, 佢說不是一支"叉", 係一支分開兩節既"叉", 係"難"左啦! 唔用得, 會弄傷手指..... 佢太"支渣",  SMC 唔收佢係 arm o既!

原帖由 happyrain 於 09-7-21 12:38 發表
That's true, very hard to chose! I have the same problem with most of the moms - our first choice is SMC and 2nd choice Pui Kiu. My girl like SMC more but as we did not recieve any call from SMC, so w ...

Pinky I / Mabelzero,

tsl/ pk/smc 都係好學校, pk 有朋友兩小朋友係度, 普通話好到不得了, 而英文就一般(可能朋友要求高).

我一直都喜歡tsl, 無想過smc, 但smc的parent不斷比comment, 所以就移情別戀, 因我想囡囡是考不到tsl.

我等到8月過後,就去做校服, 買書. 我老公就鍾意smc多d, 始終都係外籍老師既問題,傾向smc多d原因.

其實係有好多人放棄了學位, 因好多拿著幾間直資, 最後某些原因唔讀, tsl 都好多人唔讀+, 佢就立即call 番d 家長.  

唔需要擔心, 我相信這裡一定有家長最後又被通知後補.

Mabelzero返而想吓, 到smc通知你, 你會否唔讀陳守仁, 我同你case係一樣.

原帖由 mabelzero 於 09-7-24 00:03 發表
Hi G-MA,

係呀 !  考倒陳守仁,個心都定晒, 都好滿意,好開心, 若然 SMC 冇消息, 都唔會太失望, 平常心等8月1日. 取錄先算.  請問是即時取錄OR還要面試再選, 你知道嗎?

未考倒之前, 真係好担心, 因為好少聽到BK 家長 ...

Hi Mabelzero

其實係有些家長會放棄SMC唔讀, 不過有幾多位就唔知, 識得個媽咪個仔考st paul,英華, 都唔收, 第三間SMC收左, TSL 係second in 唔得, 但最近佢說佢唔讀SMC啦! 佢仲話比SMC個位我個女, 我話唔冼啦!我正選入TSL. 如果我唔讀TSL, 我又比個位佢個仔.不過TSL應該不是佢既first choice.

另外, 一位媽咪我不太熟, 某種原因都唔讀SMC, 去了好傳統既小學, 所以SMC一定有位release出來.

我o地果日交完deposit比TSL, 隔日即有家長收到TSL既電話, 叫家長後補入TSL.

我老公同我一樣, 暫時咩都唔會去O林, 返正我地全全安安, 過左大半年, 亞女有書讀,而且我同朋友講開亞女考了TSL, 所以唔冼抽, 朋友個個都話這間好難考, 入到都係叻仔叻女, 而再同佢地講, 我地仲睇埋SMC, d 朋友個個都唔識SMC, 好多識既, 都係記著以前果band5既女校, 但我老公仍然十分鍾意SMC.

過多幾日, 就去做校服,買書, 到時再contact 比你.      

原帖由 mabelzero 於 09-8-1 22:29 發表
Hi catcatmom,

未完成, 不小心按了ENTER,SENT 左,

ANYWAY, 有消息先算啦, 反正機會不大. 你呢 ?

8月3日啦, 應該有消息了, 各位WAITING LIST 家長, SHARING , keep in touch .  祝大家成功.

...

還有我寫了一封很短既thank信比smc, 只是一封, 還得4/5行, 內容很感謝比機會我地interview, 到8月有位通知我們吧! 比起d寫幾封信既媽咪, 我地既誠意係唔夠人地多, ,如 smc waiting既家長d小朋友, 都係同我個女同分既, 都選左d有誠意既家長, call番我地既機會會微+!

yv
原帖由 mabelzero 於 09-8-1 22:29 發表
Hi catcatmom,

未完成, 不小心按了ENTER,SENT 左,

ANYWAY, 有消息先算啦, 反正機會不大. 你呢 ?

8月3日啦, 應該有消息了, 各位WAITING LIST 家長, SHARING , keep in touch .  祝大家成功.

...

Hi Mabelzero

請收pm!
‹ 上一主題|下一主題