用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問.....聖公會九龍灣基樂小學?
go

請問.....聖公會九龍灣基樂小學? [複製鏈接]

請問這問小學對於有自閉証傾向的小朋友是否識合呢? 老師是否ok? 請分享! Thanks.

如不,觀塘和藍田區有沒有好推介呢?
   0    0    0    0

好抱歉咁遲先睇到你的問題,唔知依家答對你有冇幫助,不過都答吓啦!

我個人認為這間學校對於有自閉症傾向的小朋友並不合適,因為上年都有一個類似小朋友,他們自稱找了教學助理協助,但這些所謂助理都是同學仔媽咪自己申請的,每星期兩天協助該同學作功課輔導,但內容由助理定的,多數只教了做功課便算,亦沒有監管!

若以老師來說的話,我囝囝當年同班有一位過度活躍症的同學,老師「忟憎」起上來更抽起他的衣領,用手「鍊」住佢個咀,當我問囝囝其他同學時,他們更報稱已多次拍打該同學的桌及常恐嚇他呢!

至於觀塘區其他的學校我也不清楚,所以你自己衡量是否要入這學校!因為一般老師並沒有受過特殊教育的訓練,未必明白或理解自閉小朋友的行為和心理。

原帖由 nkm 於 09-7-6 16:57 發表
請問這問小學對於有自閉証傾向的小朋友是否識合呢? 老師是否ok? 請分享! Thanks.

多謝你的回覆。我和我仔做Training的主任等談過,都覺得這校不太合適小兒。多謝分享!

原帖由 chungpo 於 09-9-2 01:01 發表
好抱歉咁遲先睇到你的問題,唔知依家答對你有冇幫助,不過都答吓啦!

我個人認為這間學校對於有自閉症傾向的小朋友並不合適,因為上年都有一個類似小朋友,他們自稱找了教學助理協助,但這些所謂助理都是同學仔媽咪自己申請的, ...

呢間小學係小兒個表哥讀緊, 佢有亞氐保加症, 因佢小一時在學校的社交很差, 所以學校REF左去評估, 但呢兩年聽佢媽咪講學校都無乜支援, 所以如沒有其他好的,你先諗, (有家長話, 牛頭角 官立小學 & 基樂牛頭角分校) 做融合都幾好, 你不妨問下....

Hello,

我听过有BK mami 提过仁济陈耀星 (在将军澳)。 你可以留意吓。

‹ 上一主題|下一主題