用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 我懷疑迦南考小一升普普通通...是嗎?
go

我懷疑迦南考小一升普普通通...是嗎?

在d明校bk無什麼見到有迦南d小朋友, 這裡有無家長提...好叫人憂心...

原帖由 momochiu 於 09-7-6 14:35 發表
在d明校bk無什麼見到有迦南d小朋友, 這裡有無家長提...好叫人憂心...

今日返九龍塘迦南k1家長會. 學校方面稱今年k3派小一有9成多派頭3個志願. 亦有喇沙, 拔萃等所謂名校.

明校與否是很主觀, 最重要是小朋友能應付和開心.

其實升小一係睇你住邊區, 而唔係讀邊間幼稚園, 不過兩年前我囝囝畢業, 考幾間直資同私校都收晒, 亦見過佢d 同學仔入到九龍塘名校, 不過o個d 學生本身係住九龍塘區!

原帖由 momochiu 於 09-7-6 14:35 發表

原帖由 BB成長期 於 09-7-14 00:20 發表
我忘記了出席家長會 , 今天打了給學校, 他們叫我回校取資料包....請問有沒有特別的0野說過或者個資料包沒有提及?    . thanks. 我星期五會接阿仔放學才取資料包.
...

舊生係冇資料包的.  當日亦只係講 K1-K3 大約學啲咩, 工作紙會 COVER 啲咩, 冇咩特別.  你可以再問清楚, 唔洗白行一趙.

原帖由 BB成長期 於 09-7-14 13:35 發表
沒有? 但都不要緊, 因當天已請了假, 一早已決定同他放學(最後一天"n"班畢業ma...)

那麼課程有什麼呢?  希望你簡單告知.

我只知k1 有國語, k3要返下午.
不過昨天同老師說開...他tell me 七月份有 ...

冇講得好詳細, 只係話工作紙分咩顏色, k1就多數係連線, "cup" 印仔學筆畫, k2 先正式寫生字, 又 show 下啲識字卡, 用咩書咁囉.  同埋話 k3 會好多參觀, 一年好似 6 次, k1 都仲會有親子旅行.

另外唱普通話歌, 其實之前都有架喇.  有一次咁啱電視播范曉箮的健康歌, 亞囡係識得跟住唱架, 我問佢佢話係老師教佢唱的.

另外, 想問你知唔知星期五係著返校服而唔係著運動衫呀, 因為上星期五係 k1-k3 散學禮, 我見人地係著校服裙的.

其實我同其他大部分家長一樣, 除左校園學習外, 當然會在外學習一些課外活動, 我囝囝當年有學畫畫, 溜冰, 鋼琴 同話劇, 不過升上小一後就冇再學話劇同鋼琴了.

其實我覺得考直資同私校, 除左睇成績外, 都好講運氣, 講真.., o甘多學生考一間小學, 分分鐘個個小朋友都差唔多水準, 不過可能囝囝屬於唔怕羞, 所以interview 會比較有著數啩, 加上interview 家長時, 我覺得自己答得都唔錯, 加上profile 我都交齊晒. 所以ok 啩, 不過每次帶囝囝interview, 我都只係同佢講話帶佢去一個地方玩, 入面有好多玩具, 而且有好多姐姐同小朋友同佢玩, 等佢輕輕鬆鬆o甘去interview, 唔知係咪因為o甘, 所以囝囝完全無驚嘅感覺, (以為自己真係去玩), 所以全部過關呢!

原帖由 BB成長期 於 09-7-14 00:15 發表
你仔仔在這三年校園學習外, 還有沒有上過其他課外活動?
而你又覺得對你小兒有得著的學府/學科, 可以提供一0下ma?  thanks.

簽名被屏蔽

我小朋友而家讀緊播道, 今年升3年級啦! 而細囡今年k.2, 都係o向迦南讀!

原帖由 BB成長期 於 09-7-16 13:49 發表
我都相信講運氣, 同當天他的心情, 而我就心儀華仁.  不知有沒有學生考入...thanks 你資料.
請問你小兒現讀那小學, 有沒有問題出現?  thanks.