用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 畢業班比學校留難
go

畢業班比學校留難 [複製鏈接]

學校已收了政府學券, 還要脅家長唔交學費就不派發成績表、 畢業證 、 幼稚園學習檔案

簡直係教育界的羞恥
   0    0    0    0

邊間咁衰?

原帖由 fionall 於 09-7-4 22:08 發表
學校已收了政府學券, 還要脅家長唔交學費就不派發成績表、 畢業證 、 幼稚園學習檔案

簡直係教育界的羞恥
囝囝2006年出世

簡直係教育界的羞恥

差一個月就係差一個月畢業,咁你半路中途走,會唔會叫學校比返呢d野你?最小畢業證書比唔到你

me, too.....

好彩小兒只是n班, 攞唔到都無麥所謂, 如果係K3畢業證書既話, 咁就慘d....

簡直係教育界的羞恥

我小朋友都係讀n班, 明年轉校, 究竟, 用三千幾蚊換個學習檔案是否值得?  
學校一毫子學費都唔肯減!  膳食費都唔會減出來, 是一間極為牟利學校! 好在我仔九月返新校!

回覆 1# fionall 的文章

:cry: :cry:
如無幼稚園學習成績,小一學校會唔收嗎?

小一已註冊, 小學是不需要看成績表

用成千元買張證書,好唔值

我要額外花錢請人湊仔,邊到有甘錢

政府應該出來講清楚,唔好將個波拋比學校同家長

請問有什麼方法要學校交回學習成績、畢業證書?

原帖由 leemeifung 於 09-7-6 17:47 發表
:cry: :cry:
如無幼稚園學習成績,小一學校會唔收嗎?

我們也是K3 , 提前放暑假, 提前學期結束,即是已畢業了, 我不明還要交7月份學費, 7月份連學校都未踏進一步,  也要交, 6月份收過 2個電話, 回校取功課, 交功課, 問候也沒句. 教育局已津貼了, 雜費也沒退.

畢業禮後, 也扣起畢業證書, 待您交學費才給. 真的由
這件事看 是否一間 " 非牟利" 機構 或教學為先的學校呢 ?

教育局也沒有堅持要一定收, 只推卸責任.

簡直係教育界的羞恥

其實做得最錯都係政府,佢無妥善處理好呢一個因停課而產生既種種問題!
我個至愛[好]字 :-P

算數吧!!!我們的政府不知"閃"咗去邊度喇!!

我已經一早講過, 他們(政府)再不會為停課事宜出黎講野, 因為再講就會牽涉金錢 , 一講到 , 佢仲唔"閃"???!!!

原帖由 珈嵐 於 09-7-6 21:43 發表
其實做得最錯都係政府,佢無妥善處理好呢一個因停課而產生既種種問題!

我同意妳的見解,最錯都係教育局,佢無妥善處理好呢一個因停課而產生既種種問題!學校無端端要不停比人鬧,唔收學費,減老師薪金,比老師鬧,收學費又比家長勁鬧,唉!!!!!!!!!!!其實禽流感殺雞,政府都有得賠錢比雞農啦,其實政府都要負番吓停課的責任啦。
原帖由 珈嵐 於 09-7-6 21:43 發表
‹ 上一主題|下一主題