用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! [複製鏈接]

chan803,

講起eca,想同你分享中英劇團辦的戲劇訓練班,剛剛秋季課程開始收生,如果時間地點合適,我極力推介文文去玩下,負責果位導師帶班小朋友帶得好好,幾怕羞都可以玩到好投入

我囡暑假玩完一期,將會繼續報名秋季呢一班,昨日打去問餘額不多,想報真係要快

http://www.chungying.com//images/vps%20autumn/kt_vpsbooklet_autumn.pdf

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-9-8 12:39 發表

我囡以前都係好怕羞,把口撟都唔開,後來發覺出去上得課外活動多,去唔同地方見唔同既人,學芭蕾舞果d又有得表演下,會睇到佢有好明顯改善

文文有咩eca上緊? ...

暫時得返學琴 (仲係一對一 ), 合唱團

之前參加過芭蕾舞, 一聽見有得上台表演就......

黎緊睇下搵唔搵到小童軍比佢參加啦.

原帖由 chan803 於 09-9-8 14:26 發表

暫時得返學琴 (仲係一對一 ), 合唱團

之前參加過芭蕾舞, 一聽見有得上台表演就......

黎緊睇下搵唔搵到小童軍比佢參加啦.

聽落文文又幾似我朋友囡囡,明明好鍾意返學校的非洲鼓班,點知一聽到要表演就寧願唔學,細問下原來佢好怕表演要扮靚or化妝
無法啦! 每個孩子總有獨特一面,唯有慢慢觀察佢其他方面興趣加以培養,就自然會增加個人自信

chan803,

話時話,深天加入bk"小學一覽"應該差唔多夠數喎? 教育王國前後都出左好幾個topic...

http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=32288513&ptid=2149740

http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=32270543&ptid=2148064

http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=32295934&ptid=2138034

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-8 11:32 發表
我個仔搭校車所以睇唔到佢係咪掛住玩,不過我問佢佢就話一返入操場就同同學玩「狐狸先生幾點鐘」,
擔心佢未上堂就玩到一身大汗,上到課室吹冷氣好易病!
...

看到呢度,又令我想起囡囡KG時,學校對小朋友的細心...果陣佢地出戶外玩完,學校會叫家長準備毛巾仔放書包,咁姐姐就可以幫佢地出汗後攝背脊,預防小朋友玩完後入課室畀冷氣"攝親"

我見深天男仔裇衫都幾闊身,可以為囝囝在底衫下墊定毛巾仔返學,件裇衫一定冚到條毛巾唔怕礙眼

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-7 16:02 發表

當然講過啦, 不過佢係十分慢熱 ger, 同班已經有另外 5 個同一幼兒學校的同學仔, 全級都有成十幾個, 都仲係咁. 真係無計.

可唔可以叫你囡囡主動搵佢玩呀? ...

今日小息時, 晴晴和文文一起玩&交換小食(還有一位同學仔), 她們玩得很開心,

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-9-8 18:35 發表
chan803,

話時話,深天加入bk"小學一覽"應該差唔多夠數喎? 教育王國前後都出左好幾個topic...

http://forum.edu-kingdom.com/red ... 13&ptid=2149740

http://forum.edu-ki ...

I've already submitted the request on 5/9

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-8 20:02 發表

今日小息時, 晴晴和文文一起玩&交換小食(還有一位同學仔), 她們玩得很開心,

Thank you

Let me ask her how does she feel about that tomorrow.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-8 20:02 發表

今朝問文文, 佢好似唔識晴晴 , 只係記得排佢後面姓區的女同學

+3金熱血 貢獻勳章

唔知係因為已經係第三日, 定係因為要去雨天操場排隊, 囡囡今日一入校門就同我揮手 bye-bye :loveliness: 唔使罰企:loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-9 09:46 發表

今朝問文文, 佢好似唔識晴晴 , 只係記得排佢後面姓區的女同學

晴晴就排起區同學後面, 昨天小息時她們3個人一起玩喎.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-9 11:07 發表

一路都係呀? 咁我可能唔覺意影過佢 wor . 今晚返去睇下 d 相先

請問有冇一年班家長知道數學補充是那一本?謝謝!

剛剛見到"深天"瞬間轉移成功喇!

醒目開學勳章

原帖由 Hon 於 09-9-9 12:10 發表
請問有冇一年班家長知道數學補充是那一本?謝謝!

課室小學TSA數學科分類練習(小一)

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-9 12:05 發表

一路都係呀? 咁我可能唔覺意影過佢 wor . 今晚返去睇下 d 相先

9月1日時又調左位

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-9 18:39 發表

9月1日時又調左位

原來 2/9 已經係 陳區葉咁排啦.  多咗個排文文前面

(我真係影埋你囡囡排隊呀 )

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-9 11:07 發表

頭先再問 文文, 今次佢又講得出你囡囡的全名 wor.

囡囡昨日派左中文cd,要讀課文3次,今日手冊都係寫要讀課文3次,但就加左句"家長打分1-5".....想問有冇人知,係咪即話家長聽小朋友讀完評分? 寫在哪裡?

醒目開學勳章

今日返去學校開家長會, 剛巧是小息, 看見晴晴和文文坐在一起,
‹ 上一主題|下一主題