用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-5 10:04 發表
請問 22/10 的學校旅行, 初小的家長有份嗎?

p.1 - p.3 的家長可以一起去

+3金熱血 貢獻勳章

今日我要在學校門口罰企, 企到囡囡開始集隊先可以走 :'(

唔知要罰企幾多日呢:(

原帖由 chan803 於 09-9-7 12:24 發表
今日我要在學校門口罰企, 企到囡囡開始集隊先可以走 :'(

唔知要罰企幾多日呢:(

y? 亞囡唔畀你走?

原帖由 peggy 於 09-9-5 11:27 發表

p.1 - p.3 的家長可以一起去

又問~

想問深天p3係咪開始谷? 朋友囝囝今年插班p3,上星期開左學2-3日,已經要寫+默1-30英文串法,定係老師問題,佢班主任係miss leung...有d驚驚添~~~

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-9-7 13:00 發表

y? 亞囡唔畀你走?

係呀, 佢驚呀 ma. 講好數, 等到佢同我揮手 or 夠鐘排隊至走.

睇下過多一兩日會唔會好 d 啦.

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-9-7 13:09 發表

又問~

想問深天p3係咪開始谷? 朋友囝囝今年插班p3,上星期開左學2-3日,已經要寫+默1-30英文串法,定係老師問題,佢班主任係miss leung...有d驚驚添~~~

p.3未開始谷
MISS LEUNG 是囝囝p.3 時的class teacher & english teacher, miss leung是很嚴的, 比較緊張學生的成績, 但很有心機教 書, 著重紀律(可能是管開童軍吧), 有錯會被罵都飛起, 比較鍾意乘&文靜的學生 , 我囝囝很喜歡她的
我都很喜歡miss leung , 雖然她對學生很嚴, 但我覺得是好的, 因已是p.3了,

另外, 叫你朋友教囝囝寫英文潦草 , 因p.3下學期開始, 英文的test & exam 都要寫潦草

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-7 13:51 發表

係呀, 佢驚呀 ma. 講好數, 等到佢同我揮手 or 夠鐘排隊至走.

睇下過多一兩日會唔會好 d 啦.

叫佢去和同學仔傾下計&玩下, 會唔會好d呢? 我囡囡開始習慣了, 返到學校不理哥哥, 自己和同學仔去玩了

上星期六參觀完校社, 真係好大好靚呀.....
加上對老師的表現感覺亦ok,
所以我亦會選此校, 希望下年囝囝可以在此返學啦!!

另一題外話, 其實第一輪交表是否需要protfolio??

Thank you!!

醒目開學勳章

原帖由 ss_joanne 於 09-9-7 14:17 發表

Thank you!! ...

第一round 不用交profile

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 ss_joanne 於 09-9-7 14:17 發表

Thank you!! ...

rd 3 叩門先至需要, 不過我估幼稚園校長推薦信更加重要.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-7 14:15 發表

叫佢去和同學仔傾下計&玩下, 會唔會好d呢? 我囡囡開始習慣了, 返到學校不理哥哥, 自己和同學仔去玩了

當然講過啦, 不過佢係十分慢熱 ger, 同班已經有另外 5 個同一幼兒學校的同學仔, 全級都有成十幾個, 都仲係咁. 真係無計.

可唔可以叫你囡囡主動搵佢玩呀?

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-7 16:02 發表

當然講過啦, 不過佢係十分慢熱 ger, 同班已經有另外 5 個同一幼兒學校的同學仔, 全級都有成十幾個, 都仲係咁. 真係無計.

可唔可以叫你囡囡主動搵佢玩呀? ...

可以, 你囡囡叫咩名呀? 我囡囡叫葉傲晴

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-7 16:25 發表

可以, 你囡囡叫咩名呀? 我囡囡叫...

A 班得一個女同學 (3) 跟我姓之 ma :) 叫佢文文啦 :)

~求救~求救~

囡囡今日手冊中文科寫..."溫習《齊》韻母"

《齊》= ??? 因為書單唔見有呢本書,係咪小一教材?

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-9-7 20:32 發表
~求救~求救~

囡囡今日手冊中文科寫..."溫習《齊》韻母"

《齊》= ??? 因為書單唔見有呢本書,係咪小一教材?

不知道喎, 因p.1 - p.3 的普通話課程同p.4-p.6不同的

+3金熱血 貢獻勳章

報告, 今日唔使等到集會就同送佢 ge 人 bye bye.

希望明天可以一返到學校就 bye 啦

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-7 20:20 發表
文文就好啦,有成五個舊同學同班,我個仔KG啲同學六七個去哂B班,只得我個仔入C班,不過未集隊前無分班,一樣可以一齊玩。
小學D老師最鍾意文靜嘅女仔,你個女一定有著數,我個仔係頑皮頂心杉一族,老師實俾佢激奀。

...

好聽就係文靜, 我就話係怕羞/怕事 .

'文靜' 成咁, 都唔係幾好:(

睇怕你個仔都係一返到學校就一支箭咁去搵同學仔玩啦

原帖由 chan803 於 09-9-8 09:21 發表

好聽就係文靜, 我就話係怕羞/怕事 .

'文靜' 成咁, 都唔係幾好:(

睇怕你個仔都係一返到學校就一支箭咁去搵同學仔玩啦

我囡以前都係好怕羞,把口撟都唔開,後來發覺出去上得課外活動多,去唔同地方見唔同既人,學芭蕾舞果d又有得表演下,會睇到佢有好明顯改善

文文有咩eca上緊?
‹ 上一主題|下一主題