用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+peggy+於+13-6-22+13:42+編輯+

原帖由 peggy 於 13-06-22 發表
咁星期一要麻煩你 update 吓啦

醒目開學勳章

chan803 發表於 13-6-22 18:16
咁星期一要麻煩你 update 吓啦
你唔返去Check 卷咩?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+13-6-22+18:16+咁星

My wife will.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+13-6-22+18:16+咁星

Besides we haven't seen past years' papers.

醒目開學勳章

chan803 發表於 13-6-23 10:53
Besides we haven't seen past years' papers.
ic

引用:+本帖最後由+peggy+於+13-6-22+13:42+編輯+

阿仔考完數之後喊咁口話有一兩題一時醒唔起唔識做,最多得90分左右,阿仔以往好多時都係靠數學呢科追分,從來無聽過佢話會有唔識做,心諗今次都好大鑊。試後其他同學仔來我家玩,我問佢地數學卷是否好深,大部份都話唔係,反而人人話英文卷好深做唔晒,所以我只以為數學科是阿仔一時失手。派卷後阿仔無哂心機,話得返8x分,不過已是全班第四高分。
教淺考深在D名校好常見,莫非深天又想試玩這一套?

醒目開學勳章

pcy307 發表於 13-6-23 21:04
阿仔考完數之後喊咁口話有一兩題一時醒唔起唔識做,最多得90分左右,阿仔以往好多時都係靠數學呢科追分,從 ...

佢地話數學唔深, 但係好多人都好低分 , 以前有7X - 8X 個批同學重FAIL 埋 , 真唔知佢地做咩!
現在不只是名校教淺考深嫁 ,好多普通津官校都係咁, 學校想家長同小朋友增值

今次英文卷比上年多了3版 , 上年P4考試卷得9版 , 今年有12版 , 大部分同學都做唔晒份卷 , 所以後來加多了5分鐘,
阿女話加了時先可以作完篇文

P5既家長都話好多同學做唔晒英文卷 喎!

引用:+本帖最後由+peggy+於+13-6-23+21:35+編輯+

原帖由 peggy 於 13-06-23 發表
教淺考深通常係學校想趕走D無家庭支援或無錢補習既學生,目的在騰出學位來吸納D優異插班生,一般學校犯不著用呢個方法掛。
學校要教深D提升學生質素我無咩異議,但若是想將個波交給家長,似乎對我呢D working parents 及低下家庭唔多公平!
我諗,今次班小朋友只係白老鼠,以後何去何從,應該未有定案,明天要同葉副了解下先得。

醒目開學勳章

pcy307 發表於 13-6-23 22:02
教淺考深通常係學校想趕走D無家庭支援或無錢補習既學生,目的在騰出學位來吸納D優異插班生,一般學校犯不著 ...

就算學校唔教深D, 自已都要同小朋友增值下 , 想考到好既中學都係要靠自己 , 不能單靠學校

同埋增值唔一定要出去補習 , 睇多些課外書、睇英文電視節目都有一定既幫助 , 而且有些知識教科書裡搵不到的

引用:+本帖最後由+peggy+於+13-6-24+00:45+編輯+

原帖由 peggy 於 13-06-23 發表
妳講的都很有道理,中英文科要浸大家都明,問題係數學科是一門比較特别的科目,不是可以催谷得來,而係要有老師適當的啟發引導,一理通,百理明,而呢種啟發引導係專業的,不是一般家長做得來,亦不是可以用補充教材去惡補的。

醒目開學勳章

pcy307 發表於 13-6-24 08:43
妳講的都很有道理,中英文科要浸大家都明,問題係數學科是一門比較特别的科目,不是可以催谷得來,而係要有 ...
我老公以前幫小學生、中學生補習既 , 佢話數學要多做先會熟練 ,

大仔既數一向麻麻 , p4開始盡量每日都要佢做3-5題數, 主要做一些他不理解既題目, 成績明顯有進步 , 現在升上中學後都keep 住咁做

引用:Quote:pcy307+發表於+13-6-24+08:43+妳講的

原帖由 peggy 於 13-06-24 發表
我老公以前幫小學生、中學生補習既 , 佢話數學要多做先會熟練 ,

大仔既數一向麻麻 , p4開始盡量每日都要 ...
睇過份数卷,不是特别深,只係小朋友掌握唔好時間無覆卷,变咗唔小心嘅錯誤多咗。
同葉副傾咗一陣,學校確實意欲提升學生質素,轉新校坐定定咗幾年,係時候進取D既。

醒目開學勳章

pcy307 發表於 13-6-25 13:42
睇過份数卷,不是特别深,只係小朋友掌握唔好時間無覆卷,变咗唔小心嘅錯誤多咗。
同葉副傾咗一陣,學校確 ...
數學卷唔深, 是有幾題難小小 , 阿女都係衰唔小心
英文卷都唔算深 , 係第一篇comprehension有2-3個生字未必識, 其他都是衰唔小心 , 同埋份卷多了版數 , 上年有9版, 今年有12版 , 所以小朋友係唔識掌握時間而做唔晒

引用:Quote:pcy307+發表於+13-6-24+08:43+妳講的

原帖由 peggy 於 13-06-24 發表

大仔既數一向麻麻 , p4開始盡量每日都要 ...
我女分數一直不是太標青,升小五入到A班都只係僅僅掹車邊

面對今年呈分,溫習上比往時勤力幾倍,係好辛苦㗎 !但我同阿女分析佢弱點晌邊,再訂立目標主科最好全A (自行b1中學的指標) , 努力後成績確有大進步,回顧往時分數低都有好處,就係可以睇到弱點所在加以改善。

回覆:丸媽媽 的帖子

我承認,小一至四對阿女成績不太緊張,只要不太差就算,我只是對阿女的期望係,要對自己課業著緊…交齊功課與否,分數進步或退步,全是要向自己交待

醒目開學勳章

回復 丸媽媽 的帖子

add oil

丸媽媽  多謝!阿女終於明白一分耕耘一分收獲,近期課堂比較清閒,佢都帶練習返學校趁空閒做  發表於 13-6-28 23:36

回復 丸媽媽 的帖子

丸媽媽, 你所說的主科全A, 係指中,英, 數 ?? 那常識是否都須要A? 另, 英文/中文, 係唔係睇總分, 即加埋默書, 作文, 口試同聆聽既分, OVER 85分就係A??

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 13-6-28 08:33
回復 丸媽媽 的帖子

丸媽媽, 你所說的主科全A, 係指中,英, 數 ?? 那常識是否都須要A? 另, 英文/中文, 係唔 ...
全A 是指中英數常 , 英文係將讀本、Listening、dictation 、oral加埋有85分便是A, (75- 84分 是B)中文是分開計讀本、聆聽、默書、口試 & 作文

B1中學既入場卷要中英數常都是A, 操行要B或以上 , B- 冇得 INTERVIEW

回復 peggy 的帖子

清楚, 但為何英文就加埋個總分去計grade, 中文就分開去計grade? 多事一問, 我果個只係升小二.

回覆:妹妹頭 的帖子

中文都係一樣, 會按比例計算該科目總成績,分別為讀本40%、作文30%、聆聽10%、默書10%、口試10%
阿女以往最弱係中文,今次經過一番努力,讀本份卷首次攞A, 但可惜作文理解錯題目,總分被拖垮了,只得B

期望下兩次呈分再加把勁,少了一個A在自行可能比較蝕底,惟有繼續努力寄望攪珠有運行

‹ 上一主題|下一主題