用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-10 21:59 發表
今日返去學校開家長會, 剛巧是小息, 看見晴晴和文文坐在一起,

For your son's class?

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-11 09:24 發表

For your son's class?

我參加了午飯姨姨, 所以返去開會安排下星期的運作過程

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-11 18:15 發表
真係多謝妳呢種有心有力嘅義工家長。

講開食飯,阿仔呢兩日發燒告病假,今日放學後班主任打電話來問候,提醒星期一要帶餐具吃午飯,之前聽深天家長講座時話要帶毛巾清潔餐塾,究竟駛唔駛帶?帶 ...

不要餐塾都得,  因有餐盆放飯盒, 自己蔕飯就一定要 蔕塾,我會蔕濕紙巾,不蔕毛巾, 小一學生的桌面家長義工會幫手清潔, 請放心, 他們也不用自己出來取飯盒 , 家長義工會放在他們的桌上, 而飯餸會分開為2盒, 還可以加飯 (只是白飯).

昨日返學校參加家長義工迎新日,感受到學校很積極及有系統地,營造親切和諧的學習環境,之前曾在網上search關於此校點滴時發現,普遍畢業生對學校有著很深的懷念和歸屬感,現在我也感受到了,的確很warm

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-9-13 15:21 發表
昨日返學校參加家長義工迎新日,感受到學校很積極及有系統地,營造親切和諧的學習環境,之前曾在網上search關於此校點滴時發現,普遍畢業生對學校有著很深的懷念和歸屬感,現在我也感受到了,的確很warm ...

昨天我都有去, 你參加那一part義工呢?
星期六回校幫手訓練童軍的哥哥姐姐, 多數是畢業生呢,

原帖由 peggy 於 09-9-13 21:46 發表

昨天我都有去, 你參加那一part義工呢?
星期六回校幫手訓練童軍的哥哥姐姐, 多數是畢業生呢,

Peggy,
遊戲時段已看到你廬山真面目 不過我也正忙於跟囡囡同班家長交換情報,所以未有機會跟你say hi,下次見面時一定自首

因我要返工,所以只能參加運動會或其他特備節日,好過無啦

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-11 12:39 發表

我參加了午飯姨姨, 所以返去開會安排下星期的運作過程

午飯見唔見到文文呀? 佢表現如何呀?

佢真係開始返全日又擔心過呀. 琴晚係咁話唔想返全日, 今朝又係咁講, 佢阿媽同佢傾咗一排, 好似好 d 咁. 去到學校門口又喊過.

搞到最後要帶埋佢入去排隊, 都係收唔到聲, 要袁姑娘出手先令佢唔喊.

唉.

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-14 13:55 發表

午飯見唔見到文文呀? 佢表現如何呀?

佢真係開始返全日又擔心過呀. 琴晚係咁話唔想返全日, 今朝又係咁講, 佢阿媽同佢傾咗一排, 好似好 d 咁. 去到學校門口又喊過.

搞到最後要帶埋佢入去排隊, 都係收唔到聲, 要袁 ...

原來做lunch義工不可以去自己囝囡那班的, 我被派去了1c.
不過我今日都沒回校, 因囝囝發燒沒有返學

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-9-14 18:36 發表

原來做lunch義工不可以去自己囝囡那班的, 我被派去了1c.
不過我今日都沒回校, 因囝囝發燒沒有返學

囝囝無乜事呀 ma?

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-15 12:25 發表

囝囝無乜事呀 ma?

星期六囝囝發燒&咳, 昨天已沒有燒了,但學校叫不要返學, 所以請假一天, 正好今天打風不用上學, 又可以休息多一日,現在囝囝已經沒事了,

今日出左冬季校服訂購通告,好貴呀! 校褸都要買兩款,駛唔駛呀?

學校網仲未見樣版,希望畀個靚樣黎睇下,買都買心甘命抵d

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-16 19:53 發表
有款校褸話係Optional,但又話有校外比賽時要著,咁即係點?無買就唔比參加比賽?
校網係咪有問題?今日連家課冊都無Update喎!

即係唔買:D

不過旅行竟然係一個家庭只可以一個家長參加, 文文要媽媽唔要爸爸呀

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-16 19:53 發表
有款校褸話係Optional,但又話有校外比賽時要著,咁即係點?無買就唔比參加比賽?
校網係咪有問題?今日連家課冊都無Update喎!

之前有家長問過 , 學校話可以唔買, 好似話學校會借校褸給學生

+3金熱血 貢獻勳章

你地囝囡有無同你地提過今日返到學校唔駛在操場集隊, 可以直接返課室呀

囡囡返到學校, 見操場無人, 嚇咗一驚 , 一陣之後, 自己先識返上課室.

點解無通知 ge:tongue:

1b & 1d 都要載口罩上堂呀, 我估應該有同學仔中咗豬流感

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-16 23:15 發表
想問下今日通告提及之「課堂中文、英語、數學網上提升課程」有無用,是否學校都recommend報讀?
完成八成課程都可退回80%學費,有D似纖體代言人嘅廣告,有D驚報名就係做咗傻佬! ...

daddy你好醒呀下

上年我也有同樣疑問,於是打去該公司問清楚,的確係有附帶條件,大概記得好似係"必須"要完成全部練習(每日做),並答對9成以上才有$退,我都爭d做左老襯:;pppp:

關於呢類要$$的網上練習,並非學校recommend,只是給家長廣告而已,同類東西將會陸續有來,不過又唔算搵笨,join左真係有恆心+時間日日做的話,小朋友總會有得益

如果深天沒例外的話,學校遲下應該會有免費網上練習ID & password給每位同學仔 (i.e. 中/英文八寶箱or每日一篇...etc)
‹ 上一主題|下一主題