用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今天買書記
go

今天買書記 [複製鏈接]

今天去小學幫小兒買一年級d書,因大女兒有書可以留給細老用,但去到書商買書時同佢哋講不要幾本書,他們話買書要一套買,唔可以散買,有冇人經歷過?
   0    0    0    0

間間學校的書商都不同,有些可以散買,有些可以在校買完一套後將不要的書去書商的鋪頭退回將錢買其他書OR練習(天利行上學期都可以),有些就好似你的情況禁...但應可去書商的鋪頭買散,但好似只有9折(光明就係)....重要地點係元朗添....

醒目開學勳章

應該唔會唔可以~雖然我大女間小學仲未到,但係我細嫂倆個仔都係冇買哂所有書,其實個書商個意思係咪冇左折扣呢﹖
[

醒目開學勳章

間間學校的書商都不同,有些可以散買,但我小朋友間學校就唔可以,情形同你一樣。

原帖由 ckwh 於 09-7-3 18:08 發表
今天去小學幫小兒買一年級d書,因大女兒有書可以留給細老用,但去到書商買書時同佢哋講不要幾本書,他們話買書要一套買,唔可以散買,有冇人經歷過?

你試吓,拿張書單,去其他書店問,
ok的,

找老師或校長幫助,我試過係咁.我話要環保.

我個仔o個間得,不過佢個朋友仔o個間就唔得.....奸商!再唔係出去買lor,你要邊幾本? 睇我o下o個仔我間供應商有冇,你去佢度買lor。

我問過偉發, 唔買full set都一樣會比9折.

車, 咁串, 咪唔好喺佢度買囉, 一般小學課本, 喺其他書店都有得賣架啦, 除左某 d 外國出的教科書外 .
:sm: Auntie_Winnie

我個仔學校好好, 以前搵SWINDON到校賣書, 比9折, 唔可以散買.  

近2年, 搵左"超泰" (做教科書既WHOLESALE, 冇門市), 佢OFFER 83折, 仲可以散買.

其後來我打電話問學校,個主任答我佢哋同書商講好咗,如果每個家長嚟到都咁様買書,書商就會好亂!其實書商嚟到d書已經袋好哂!只不過我哋唔要d書攞出嚟!再減錢好容易. 我其實唔想再買,只係環保用到唔好浪費.(書商最緊係錢錢錢錢)

原帖由 Teresa 於 09-7-4 22:52 發表
我個仔學校好好, 以前搵SWINDON到校賣書, 比9折, 唔可以散買.  

近2年, 搵左"超泰" (做教科書既WHOLESALE, 冇門市), 佢OFFER 83折, 仲可以散買.

WA, 83折好抵

我果間得85折咋
但就吾駛家長去撲, 每年書商會去學校賣書, 舊生之前就要去7-11交$, 之後拿單返去拿書, 可以散買, 都係甘多$

如果有d 書無貨, 就會開學之後先派返比學生

小一生就指定日子返學校買書......

Teresa, hinhinmummy,

你地d書商是否只供給校內學生購買?自己摸上門買會不會賣比街外人?例如到他們門市或營業地址?

thx,

補充一下.其實我細仔間學校初時都沒有散賣(散賣定義是只是一學期書不買其中三,四本).是我堅持找校長幫助問又話鼓吹環保,又要同學買齊一套新書.結果我才可以散買書籍.其他同學媽咪都不知道教科書可以散賣.

原帖由 KWT 於 09-7-6 09:27 發表
Teresa, hinhinmummy,

你地d書商是否只供給校內學生購買?自己摸上門買會不會賣比街外人?例如到他們門市或營業地址?

thx,

上門買無折
同埋每個學生只可以買一套

我嗰間咪係偉發lor

原帖由 overview 於 09-7-4 22:03 發表
我問過偉發, 唔買full set都一樣會比9折.

請問齡記or油尖旺有冇小學書賣?有冇折?
8-)

醒目開學勳章

而家進步到可以去7-11交$...?

**

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 09:18 發表

WA, 83折好抵

我果間得85折咋
但就吾駛家長去撲, 每年書商會去學校賣書, 舊生之前就要去7-11交$, 之後拿單返去拿書, 可以散買, 都係甘多$

如果有d 書無貨, 就會開學之後先派返比學生

小一生就指定日子返學校買 ...

原帖由 phyonna 於 09-7-8 12:59 發表

有,9折價(去年)

thanks
8-)
‹ 上一主題|下一主題