用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小二
樓主: irenec
go

2009/10 聖保祿天主教小學小二 [複製鏈接]

舊年小一都有家長日 (應該年年都有), 家長係禮堂聽校監 & 校長介紹間學校同課程, 跟住再分班入其他課室見班主任及前小一家長義工, 傾下 & 了解下小一學生返學後遇到既問題等.... 阿女就係集隊, 小息 & 課室模擬上課, 佢地都好開心, 可以認識下班新同學, 到9月1日淨係返2個鐘, 之後就正常返學時間, 又再無特別適應日, 應該係第一個星期六有 "小一至小六家長日" 。
candy_kent 放心啦, 小朋友適應力好強, 好快就融入到學校, 好似我女咁....提早放暑假就嗌悶, 佢話快d返學就好囉   

原帖由 candy_kent 於 09-8-10 16:10 發表
想問下小一生今年829有家長日, 家長聽talk, 小朋友上堂, 咁9月初是否一返就返足咁多小時 ? 上年頭幾日有無適應日架 ?  請分享 ?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我茅包書,剩係包0左本家課册,讚之頌同牙牙語。

包0左,咁個書包又會重0左好多;而且如果老師收作業0個時,成班同學既作業擺一棟,有包既作業就會好滑跣出來。

原帖由 candy_kent 於 09-8-11 16:18 發表

IRENE,
多謝回覆 !  

想知開學有乜野要準備 ?  需要留意地方 ? 可否提點下我 ? 謝謝 !

聽聞不用包書 ??

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

作業呢,我就真係聽過有老師要小朋友除返個膠套出來。

有两個小息:大既15分鐘,要出操場;細既5分鐘,留响班房,休息吓去吓洗手間。

一年班小朋友,一定未必記得小息去廁所,成日上堂先舉手去,通常老師都會比,同埋教小朋友下次要小息先去。

班大小姐通常小息都好忙,排隊買野食,玩,鬥吓氣,咁就15分鐘,所以個個都會善用時間,9秒9就去完洗手間。

你可以比個袋仔阿女,專門袋水壺,食物盒,手巾,洗手液,咁小息就咁力個袋仔一袋過就得。

原帖由 candy_kent 於 09-8-17 15:17 發表

Thank !

OIC, 咁又係, 包左又真係重d既, 但係之前學校好似無提過d家長, 會否好多家長都包左書呢 ??  要人地除晒出來咪花了別人心機lor ??

仲有乜野要留意呀 ?

小息幾耐時間 ?  小息活動範圍係邊 ?  是否需要留 ...

簽名被屏蔽

Hi ~ YongXin & candy_kent,

每日既時間表係: 頭三堂之後15mins大小息, 再上兩堂有5mins細小息, 再上兩堂放學。
大小息要離開課室, 可以落操場傾下, 玩下, 食下.... 我聽阿囡講好似逢 friday 大小息可以上台表演 (自願性質), 但細小息就留係課室, 好似有CD聽喎, 總知佢地好忙架, 會充份利用個兩個小息    

原帖由 candy_kent 於 09-8-18 14:41 發表
YongXin,
多謝資料, 你太好人啦, 現在我又知多d啦.
請問大小息先定係細小息先架 ?  
我只係同囡囡提過應該會有兩個小息, 我叫佢第一個小息一定要去廁所, 洗手及食茶點, 第二個小息才去玩.  因為我都怕佢玩得太開 ...

醒目開學勳章

我想講,消毒搓手0者0里

原帖由 candy_kent 於 09-8-18 10:41 發表

YongXin,
多謝資料, 你太好人啦, 現在我又知多d啦.

請問大小息先定係細小息先架 ?  

我只係同囡囡提過應該會有兩個小息, 我叫佢第一個小息一定要去廁所, 洗手及食茶點, 第二個小息才去玩.  因為我都怕佢玩得太開 ...

係呀, 我叫阿女自己帶消毒濕紙巾+ 口罩, 返學必備

原帖由 YongXin 於 09-8-18 15:01 發表
我想講,消毒搓手0者0里

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我見阿囡好少功課會係學校做, 差唔多全部帶返屋企至做, 況且小一功課量唔係太多, 上學期可能2-4樣, 多數1-2頁, 所以我估大部份學生小息會係一齊玩多o的。

我囡話: 小息時, 操揚有老師 & 風紀姐姐, 佢地好好人會幫o的小一學生喎

原帖由 candy_kent 於 09-8-19 15:21 發表
irenec & yongxin,
多謝資料 !
有無同學咁乖, 用小息時間來做功課架 ?  老師比唔比 ?
大小息要落操場玩, 是否小息完左就有打鐘聲提佢地, 跟手分班排隊上番課室咁架 ? ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

得9月1號個日放早, 2號開始就正式上課時間, 9月第一個星期六應該係家長日, 第二個星期六係上午班長週......

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 18:46 發表
irenec,
上年9月開學初頭有幾多日放早呀 ?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

媽咪,小一返下午呀!

如果第二個星期六係上午返先,咁小一係第三個星期六先返呀。

長短週係:上午班(2, 4, 6年班)返一次,跟住輪到下個禮拜6下午班(1, 3, 5年班)返。

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 16:00 發表

irenec,
多謝回覆 !  等我預留時間先.

第二個星期六我要返工添, 唔知daddy得唔得閒帶囡上堂.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題