用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好開心,囡囡呈分試數學終於取得89分
go

好開心,囡囡呈分試數學終於取得89分 [複製鏈接]

囡囡考試回來,同我說份卷好淺,全部識,我起初都好懷疑,但今天我好開心,囡囡放學回家對我說呈分試的數學科有89分,而且錯都是自己不小心,大意.
我終於放下心頭大石了,  
四年級下學期囡囡數學都有73分,但五年級上學期測驗及考試囡囡派成績回來嚇咗我一跳考試數學科只有60分多分,但經過補習老師(聽說她是小學專科專教老師)補習後,成績突飛猛進,真是唔知點樣感謝佢,你哋有沒有好提議,我想送一份禮物給她,多謝她用心教導我小朋友!

0    0    0    0

醒目開學勳章

hard sell
想人問你補習老師 , 跟住就 pm

同感!

另外, 如果太淺既話, 其他人全部過90分的話, 個女仔既排位未必會升架, 問清楚有幾多人高分過佢先啦.....

原帖由 洛婷 於 09-7-2 15:42 發表
hard sell

Agreed!

原帖由 洛婷 於 09-7-2 15:42 發表
hard sell

我個女一考完數學, 就call 我, 想喊甘, 話我知數學今次好難, 50分鐘要做42題

好多同學做左一半已經吾夠時間做, 佢只係夠時間做, 但吾夠時間check 卷

今日返學校對卷, 得166分(200分滿分),

好難, + 吾夠時間做, 都有甘既分, 我係吾係應該更加開心?

講真, 我初初真係接受吾到佢甘低分(當然無係佢面前表露), 但d 同事同我講, 分數吾代表一切, 如果份卷真係難既話, 即係個個都會低分, 甘佢名次都吾會跌得去邊............

名次大於分數

醒目開學勳章 王國長老

我女今次數學都做唔晒, 不過我見佢真係醒左(俾我鬧得多 ), 係做左後面識果d, 再返轉頭做唔識果part.........雖然果一版最後都做唔晒扣左十幾分, 我都好開心佢真係記住我講既野, 同埋overall進步左

我無補習老師, 請唔好pm我
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-2 04:41 PM 發表
我個女一考完數學, 就call 我, 想喊甘, 話我知數學今次好難, 50分鐘要做42題

好多同學做左一半已經吾夠時間做, 佢只係夠時間做, 但吾夠時間check 卷

今日返學校對卷, 得166分(200分滿分),

好難, + 吾夠時間做,  ...

原帖由 fds 於 09-7-2 15:17 發表
囡囡考試回來,同我說份卷好淺,全部識,我起初都好懷疑,但今天我好開心,囡囡放學回家對我說呈分試的數學科有89分,而且錯都是自己不小心,大意.
我終於放下心頭大石了,  
四年級下學期囡囡數學都有73分,但五年級上學期測 ...

好好笑

又賣?

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

你哋真係小人之心.....
這是言論自由的地方,
如果唔鐘意就唔好進來睇,

我也只不過是一個普通的家長,
想同大家分享一下囡囡呈分試的喜悅
因為我真的是花了很多時間為她去準備
我想如果你是一個負責任的家長(尤其是小五家長),也應明白

我唔知其他人或所謂的補習老師如何去
hardsell自己,
你哋不要以小人之心....
請不要侮辱了自己,及濫用....
更請你們不要在此批評

我又沒有叫你們聘用哪個老師,又沒有買任何的廣告,點解你們要咁偏激,請尊重自己,及顧用別人的感受

p.s請不要叫我介紹哪個補習老師...
免得我被一群不知所謂的xx攻擊

我唔知份卷的深淺,只知她盡了力,(我也知道不應看分數做人,但至少成績表上顯示的是a級,將來自行報校成績表也較好)及這個分數排名也不一定太差,其實我最擔心是數學一科拖低她分數,現在我真的可以放心了.....因為她其他科有85-90分

原帖由 fds 於 09-7-3 12:52 發表
你哋真係小人之心.....
這是言論自由的地方,
如果唔鐘意就唔好進來睇,

我也只不過是一個普通的家長,
想同大家分享一下囡囡呈分試的喜悅
因為我真的是花了很多時間為她去準備
我想如果你是一個負責任的家長(尤其是小五家長),也 ...

你又有無諗過點解比人懷疑?
一註冊做新member 就係樹講個女數學叻 ,補習之後突飛猛進?

我自己個女都係小五, 都係要考呈分試
我吾係一個有責任的家長
因為讀書考試係個女的責任, 而吾係家長的責任
我要做的係provide 一個舒適安靜的家比佢專心溫習

還有, 我吾需要搵人幫個女補習
數學呢d 野, 只要明白箇中道理, 再做多d exercise, 就能熟能生巧
我以前自己中學時, 都係日做爛做
我都無補習架
依家都係甘教個女

其實一些駐守bk好耐的媽咪,大多識分那些是賣廣告、那些是真的因為仔女進步而高興。你估我地傻傻地咩....

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-3 13:36 發表

你又有無諗過點解比人懷疑?
一註冊做新member 就係樹講個女數學叻 ,補習之後突飛猛進?

我吾係一個有責任的家長
我要做的係provi ...
http://www.baby-kingdom.com/batch.download.php?aid=24871

每個人有每個人的教女方法及要求
每個人的想法也不同,你認為死做爛做囡就成績好
這是你個人認為可以幫到你囡囡的決定,也是你個人覺得對囡囡最好的選擇,好與唔好的結果也是你囡囡日後要承擔的我沒有質疑你的方法,

而我就選擇可以幫得幾多就幾多,她幸好的碰到了她現在的老師.(我知道可能她適合我囡囡,也不一定適合其他人)我post出來,只不過是分享我的喜悅.

我再重申,我同老師是沒有關係,我不是幫她買廣告,我只不過是想分享我的喜悅及想表示對老師的心意,及問如果是你,你會送甚麼禮物給她

至於新member 問題,每一個人也曾做過新member ,難道說你又是xxx,她又是hardsell她自已了嗎?做人不要太膚淺....

你囡囡將來派哪一間中學,與我何干?況且你才是她媽媽,關心她才是你的責任,

我吾係一個有責任的家長
你有沒有責任是你閣下的事,而我也沒有興趣知道,沒責任不是一個無知的藉口,你是成人,該為自己的行為負責

我要做的係provide 一個舒適安靜的家比佢專心溫習
環境是其中一個重要因素,讀書方法也是一個重要元素
我再重新,你是成人,你認為對的,是沒有人有資格去質疑你,但你要清楚知道日後囡囡要替你承受結果

還有, 我吾需要搵人幫個女補習

我又沒有叫你,也沒介紹人給你個女補習
搵唔搵人幫你個女補習
是你個人的問題
我絶沒興趣知道,

數學呢d 野, 只要明白箇中道理, 再做多d exercise, 就能熟能生巧
我以前自己中學時, 都係日做爛做
我都無補習
依家都係甘教個女

原帖由 fds 於 09-7-3 14:44 發表
每個人有每個人的教女方法及要求
每個人的想法也不同,你認為死做爛做囡就成績好
這是你個人認為可以幫到你囡囡的決定,也是你個人覺得對囡囡最好的選擇,好與唔好的結果也是你囡囡日後要承擔的我沒有質疑你的方法,

而我就 ...

wa, 新會員, 做乜甘激呀
做乜講到好似我女一定吾得
我將來一定後悔甘呀?

有d 野, 字上鬥氣無用既, 我女成績點, 亦都吾駛放上黎講

我係成人, 我有責任, 但佢自己無責任?
真係下下要靠補習?

sorry wor, 我從來吾會買禮物比老師, even 課外活動老師都無............

係bk 浦甘耐............唉...................

呀, 還有呀, 新會員, 係, 無錯個個都曾經係新會員
但吾會一註冊就上黎分享補習老師law

吾好比人識穿, 就係樹發惡先得架!

新會員,比些少時間大家

但吾會一註冊就上黎分享補習老師law

只不過是你自己推測的,還是你的技倆呢?如果你真是補習老師,唉.......

吾好比人識穿, 就係樹發惡先得架!

請你不要自以為是,又是憑空想像,可以嗎?你只不過是一個不負責任的人...
,我又怎會和你這樣人斤斤計較呢,我更不會是一個隨便發惡,做一個沒家教,沒修養的人呢?,我只不過是以事論事,說到偏激,不及你少許?

這是一個開放平台,每人都有發表的權利,你不喜歡,也用不着 潑婦罵街的方式去批判人,你也可不要看這篇發表

wa, 新會員, 做乜甘激呀

做乜講到好似我女一定吾得
我將來一定後悔甘呀?

請你不要對號入座,也不要自視過高,自以為別人一定在說你,我所說的只不過是我個人的看法,我沒有說過你囡將來的成就,我只會安排及關心囡囡的將來,我完全沒有想過你囡囡,ok!

有d 野, 字上鬥氣無用既, 我女成績點, 亦都吾駛放上黎講

我係成人, 我有責任, 但佢自己無責任?

我再重申,我只不過想分享個人的觀點,我不想跟你爭辯,我更不想這個平台變成互相責罵的一個平台,,我們就在這停止,可以嗎?

真係下下要靠補習?

sorry wor, 我從來吾會買禮物比老師, even 課外活動老師都無............

你買唔買禮物是你閣下的決定,請將心彼已,這個社會才會更加可愛,而且可以藉此教導囡囡感恩,不是一舉兩得嗎?一來老師又開心,二來也更用心的教導囡囡.

係bk 浦甘耐............唉...................

醒目開學勳章

Hi fds,

我都好明白您的感受,因為我囡囡都需要補數學來應付學校之呈分試。

我都想分享囡囡為何要出外補數學:-

1) 好多時, 我和老公都會用左好多專有名詞去解釋一條數而囡囡都未懂,變相囡囡日積月累更加不明白。

2) 學校老師又沒有哪麼多時間補底。

如果不想呈分試被數學一科拉低的話,我們會選擇請補習老師幫助。

題外話,我有點意外的消息,今次囡囡學校的數學科呈分試比例是 (X 7), 不是 (X 9)。

等我星期一問下學校先。

原帖由 fds 於 09-7-4 01:52 發表
但吾會一註冊就上黎分享補習http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=101&cb=12345627&n=aa30b528老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/ ...

你都識講
每個人係樹都可以自由發表佢的見解論點
點解我覺得係, 吾可以講?

還有
我有邊樹似潑婦鬧街呀?

我吾想幫D 無謂人再UP 呢個甘既TOPIC 啦

係樹浦過的BK 媽咪,都知乜野事啦

講多都無謂

還有, 呢樹好多補習老師上黎分享的

岩岩就有一個

但人地就無比人話

點解?