用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 想了解更多開平學校
go

想了解更多開平學校

好多問題,想了解更多;

- 多功課嗎(P1 至 P6)?另外,多唔多抄寫功課?
- 開平的讀書模式是多背誦,死背死記,還是着重思考,分折呢?
- 校內工作紙是否足夠?學生普遍需要在外補習嗎?
- 讀書壓力大嗎?
- 老師的教學態度如何?
- 老師對能力稍遜的學生,關顧是否足夠?
- 老師對各學生有愛心嗎?
- 學術水平深唔深?

唔該晒!

Hi Winleg,

剛剛路過, 希望幫到你啦 !!

多功課嗎(P1 至 P6)?另外,多唔多抄寫功課?
** 到目前p.3 為止, 我覺得佢學校唔算太多功課 (除左fri 外), 平均5樣功課, 包括抄寫但個量唔多(個人覺得). 每日都可以好快完成晒功課.

開平的讀書模式是多背誦,死背死記,還是着重思考,分折呢?
** 佢無嘜背誦喎, 中文dict要背都只係一學期一次, eng 就未試過, unseen 都間中默下生字. eng dict 每星期默20句, eg: 每星期一默, 佢前一個星期既3,4,5 就分段同佢地試默.

校內工作紙是否足夠?學生普遍需要在外補習嗎?
** 我見佢主科學校有比唔少工作紙佢地, 我覺得都足夠. 當然小朋友有時間又願意做就最好啦. 我個囡囡就無補習 (除左普通話).

讀書壓力大嗎?
** 其實睇你嘜野要求啦, 我本身要求唔高. 佢p.3 前讀得好舒服, 佢測驗前幾日先開始溫習, 成績中上過得去啦.

老師的教學態度如何?
** 我囡囡話老師幾nice, 分group答中問題有糖食.

老師對能力稍遜的學生,關顧是否足夠?
** 成績唔好既學生, p.2起強制早上7:30 回校補課.

老師對各學生有愛心嗎?
** 嘻嘻, 有無愛心就唔知喎. 亞女只係話佢地幾nice.

學術水平深唔深?
** 中文要求比其他校高少少, 其他就一般.

Kittymummy,

Many many thanks ah!

原帖由 Kittymummy 於 09-7-3 15:07 發表
Hi Winleg,

剛剛路過, 希望幫到你啦 !!

多功課嗎(P1 至 P6)?另外,多唔多抄寫功課?
** 到目前p.3 為止, 我覺得佢學校唔算太多功課 (除左fri 外), 平均5樣功課, 包括抄寫但個量唔多(個人覺得). 每日都可以好快完成晒 ...

我要補充, 我看過他們高小數學工作紙, 都有一定難度!!! 可能係P1--P3和P4--P6的課程有所分別!

老實講,我個小朋友係基福讀..d工作紙淺過你地好多,考試你地d卷都好深...冇想過內容會"禁"高....d街坊都有話你地學校都好勁....派位又唔錯..8成都係頭三志願,熱門英中都派唔小學生...早知當年就揀你地,有人問我我都叫佢揀開平...搏Bank 1位都容易d..(因為d人個個都報基福聖紀文同荔天,每間學校Bank1位都差唔多,洗咩係埋同一間杜"箏"啫!

開平有獎學金,其他學校冇(基福聖紀文荔天),第一名700第二名650,1-10名都有,每年學菜成績優異者學校就免費請佢地去迪士尼玩包食包車包入場費,我隔離個師奶同我講佢兩個仔都係係開平讀升咗上英中現在大學畢業,一個係美國一個係加拿大個孫都話讀開平..相信40多年的校政和教學都不是那麼簡單,有人今年6月叩門都唔收,網頁寫住中英數80分以上先可考入學試和派表..門覽都好高,唔怪之得d學生成績會"禁"好...

um..... 我係早兩年睇過你既post 講基福.點解早兩年你已發覺果間學校唔適合你女兒, 點解一早唔轉校呀 ? 既然你女兒今年升左f.1 (叩到一間唔錯既英中). 咁過去左既野就由得佢過去啦. 我選擇開平係因為我同細佬係度畢業, 對學校有一定認識, 呢幾年做得比我地當年好. 依家個校長當年仲教過我細佬tim. 亞女剛剛升小四, 佢好鍾意呢間學校喎, 寧願早d 起身返學 (我地唔係住tsw) 都唔肯轉校喎 ~ 嘻嘻 !

原帖由 keifook2007 於 09-9-4 19:09 發表
老實講,我個小朋友係基福讀..d工作紙淺過你地好多,考試你地d卷都好深...冇想過內容會"禁"高....d街坊都有話你地學校都好勁....派位又唔錯..8成都係頭三志願,熱門英中都派唔小學生...早知當年就揀你地,有人問我我都叫 ...

Hi, kittymummy

Do you remember me?  I'm glad that my daughter is very enjoy her school life in Hoi Ping since 1 Sep 09 , she always share her school life with me everyday.  

Ah! We are also not living in Cheung Sha Wan district.  And there have no school bus to/from our home.  So, I need to wake up at 6:30am to pick up my daughter to go to school.

Where are you live?  Did your daughter take a school bus to go to school?

原帖由 Kittymummy 於 09-9-7 09:34 發表
um..... 我係早兩年睇過你既post 講基福.點解早兩年你已發覺果間學校唔適合你女兒, 點解一早唔轉校呀 ? 既然你女兒今年升左f.1 (叩到一間唔錯既英中). 咁過去左既野就由得佢過去啦. 我選擇開平係因為我同細佬係度畢 ...

Hi Winleg,

我記得你呀, 你囡囡讀得開心咪好lor, 我個女又係好鍾意share 佢係學校既生活, 返黎講下呢個講下果個. 我覺得小一至小三最緊要鍾意返學. 我仍然住緊屯門區, 所以係唔會有校bus 到. 所以我每朝都要早起帶亞女返學, 一時搭bus, 一時佢daddy 順路就車埋返學.  可能習慣左, 大家又唔覺話住得遠所以辛苦咁. 你同你囡囡要加油呀 :p

原帖由 WINLEG 於 09-9-21 14:17 發表
Hi, kittymummy

Do you remember me?  I'm glad that my daughter is very enjoy her school life in Hoi Ping since 1 Sep 09 , she always share her school life with me everyday.  

Ah! We are also n ...

I'm very enjoy to pick up my daughter to go to school everyday, we can talking more and more.  And I just feel too hard is need to pick up the bag, it's really too heavy!   

原帖由 Kittymummy 於 09-9-21 20:55 發表
Hi Winleg,

我記得你呀, 你囡囡讀得開心咪好lor, 我個女又係好鍾意share 佢係學校既生活, 返黎講下呢個講下果個. 我覺得小一至小三最緊要鍾意返學. 我仍然住緊屯門區, 所以係唔會有校bus 到. 所以我每朝都要早起帶 ...