用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖心附近o既補習社
go

聖心附近o既補習社 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我想問o下聖心附近係咪有補習社可以平日放學帶小朋友去做功課o家? 可唔可以俾佢地個電話我呢? Thanks!!
   0    0    0    0

隔壁明愛有補習, 7月頭收生, 你打電話問下.

原帖由 Geni 於 09-7-1 09:55 發表
我想問o下聖心附近係咪有補習社可以平日放學帶小朋友去做功課o家? 可唔可以俾佢地個電話我呢? Thanks!!

明愛好似一個月$1350,包午餐!
午餐唔係飯盒,係嬸嬸煮!
每星期都有學生評語,每學期都有家長日!
如果上午返明愛跟聖幼校車返學,
下午跟大隊一齊返學!

暑假返全日$3000,但冇校車!(唔知一個月定個半月費用)
但暑假有好多校外活動~

你唔好諗住會補到讀精英班!
但起碼自己放工返到屋企都可以唔駛點理佢工課!
我外甥女由小二開始補到而家升小五!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

醒目開學勳章

原帖由 tiffany_wong23 於 09-7-2 01:09 發表
下午跟大隊一齊返學!

但暑假有好多校外 ...

Thanks!! 我個小朋友唔係讀聖心, 不過我地就住得好近聖心, 所以想搵番附近o既補習社做托管, 我冇諗住要補習社d老師教到佢好叻, 我只係想搵一個地方安置佢幾個鐘咋!

i want to ask, will the kids be bored bcoz so many hours at the tutorial school?  and does it mean i don't need to do the homework at home after school in the evening?

i have considered to let my son go to Caritas beside IHMS, but i'm scared he might get so bored and lost interest in studies totally.

Can parents who have their children at Caritas give some comment. Thanks.

原帖由 tiffany_wong23 於 09-7-2 01:09 發表
下午跟大隊一齊返學!

但暑假有好多校外 ...

原帖由 myhoneys 於 09-7-4 15:04 發表
i want to ask, will the kids be bored bcoz so many hours at the tutorial school?  and does it mean i don't need to do the homework at home after school in the evening?

i have considered to let my son ...

唔會悶!我外甥女不知幾鍾意返明愛!
一唔駛返學,佢都會照返明愛!
而家冇校車搭,我奶奶3點幾去接佢,
佢都唔肯走,要玩多一陣!

小一就可以放左學去明愛做功課,
但小二因返下午,所以都係要返屋企做!
明愛會同佢地溫習功課、默書!

我姑拉話自從小二開始返明愛,
自己放工返屋企之後都唔駛點理佢功課同默書!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

醒目開學勳章

原帖由 myhoneys 於 09-7-4 15:04 發表

i have considered to let my son ...

我今日上O左去報名, 佢地話7月尾度會打電話O黎約面試. 你不如好打去問一問啦!

Thanks for sharing. I will call them to check.

回覆 3# tiffany_wong23 的文章

我都有興趣了解明愛多一點,請問是否返足5天?若學期中途離開可以嗎?因小朋友2年級要返下午,本人正煩惱溫習和功課安排,仲有現在正在讀緊的課外活動唔知點算

原帖由 yayachu 於 09-7-6 15:33 發表
我都有興趣了解明愛多一點,請問是否返足5天?若學期中途離開可以嗎?因小朋友2年級要返下午,本人正煩惱溫習和功課安排,仲有現在正在讀緊的課外活動唔知點算 ...

係返足5日!
如果聖小唔駛返學都可以照返全日明愛!
如果聖幼放假就冇校車搭返或離開明愛!

學期中途離開?即係讀讀下唔讀呀?呢層唔清楚喎~

你小朋友升1年班定2年班?

如果萬一我屋企附近搵唔到6:30pm之後的補習社,
我都會2年級俾佢返明愛!
因為阿仔而家都返緊補習社成年,
但呢間補習社只係3:30-5:30!
我仔一定要返補習社先迫到佢做功課架~
但我又唔想佢1年級一放學返明愛,怕佢累又眼訓!
始終幼稚園返3個鍾頭學!
如果返明愛,一下子變返全日驚佢難適應!
1年級要6:30am起身,K3時7:30起身都勁賴皮!

回覆 1# tiffany_wong23 的文章

tiffany,

謝謝你的回覆。我小朋友今年升2年級,要返下午的,所以頭痛。其實,除明愛外,有冇上午開的補習社呢?

醒目開學勳章

我有o係大圍火車站附近搵過其他補習社, 但多數時間短d又貴d.... 所以我都係諗住俾佢番明愛. 我知美林o個邊都有類似o既課餘托管服務, 睇o下你邊度方便d o羅!

原帖由 yayachu 於 09-7-7 09:20 發表
tiffany,

謝謝你的回覆。我小朋友今年升2年級,要返下午的,所以頭痛。其實,除明愛外,有冇上午開的補習社呢?

我唔知邊間仲有上午補習班喎?
就算有上午補習班都應該唔會有人幫你帶埋小朋友返學!

請問明愛的電話幾多號? 我報咗但唔見咗張單張......

醒目開學勳章

原帖由 my17223 於 09-7-28 19:16 發表
請問明愛的電話幾多號? 我報咗但唔見咗張單張......

香港明愛
沙田明愛幼苗培育計劃
沙田文禮路18-24號3樓  
Tel: 26917173

我都報o左, 但仲未收到中心打o黎約見, 你地有冇收到電話呢?

tks!! 未收到電話呀, 諗住明日打去問吓!

‹ 上一主題|下一主題