用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 如何叩門進軒官?謝謝!
go

如何叩門進軒官?謝謝! [複製鏈接]

各位家長好:
我囝囝只有15分,係跨區報軒官,今年都有2百幾份表,眼見希望幾眇茫,不知有沒有人係叩門入的?(謝謝)
請問:
1、幾時叩門?是否到學校拿叩門的表格?
2、需要準備profile嗎?
3、大約幾時interview?幾時知結果?(當場或隔幾天)
4、每年約有幾個叩門位?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

請問你是入上午校還是下午校呢?

因這是官校. 他們會按返政府的程序來做事的.

原帖由 small-hsi-ma 於 08-10-24 07:04 發表
各位家長好:
我囝囝只有15分,係跨區報軒官,今年都有2百幾份表,眼見希望幾眇茫,不知有沒有人係叩門入的?(謝謝)
請問:
3、大約幾時interview?幾時知結果?(當場 ...
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

原帖由 JoJo 於 08-10-24 09:29 發表
請問你是入上午校還是下午校呢?

因這是官校. 他們會按返政府的程序來做事的.

我係報口左上午校,謝謝!
很喜歡軒官,但因跨區,所以都預統一唔得。係唔係統一派位一出結果當日就要叩門?

原帖由 small-hsi-ma 於 08-10-24 07:04 發表
各位家長好:
請問:
3、大約幾時interview?幾時知結果?(當場 ...

我情況同你一樣。
今年15分跨區投表.
以前6月公布派位後,軒官網址會有公布方法。9月亦可能有挿班.
投表前同(軒官上)校長傾過,話不要profile.

醒目開學勳章 王國長老

small-hsi-ma,
正如樓下那位媽咪說. 校網是有公佈的. 你可留意. 他們會清楚公佈插班/叩門表何時派發的

如你真的心儀這間. 第一round 填了. 咁如touch wood 入不到. 第二round 甲部也要填這校. 而乙部就填返自己校網的學校.

好等去到叩門時已示誠意 (從一而終).

過往經驗. 在叩門時. 會見晒投表的同學再選 (我指上午校). 但舊年只有大約 15個叩門位.

今年的學額再減呢. 未知會否再少一點.

我所知只有這麼多 希望幫到你 (因我不是叩上午校)
原帖由 small-hsi-ma 於 08-10-24 10:30 發表

我係報口左上午校,謝謝!
很喜歡軒官,但因跨區,所以都預統一唔得。係唔係統一派位一出結果當日就要叩門?

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

I think PM school has spaces again for second term this year. You can check out here
http://www.hrgps.edu.hk/~pm/uploads/pdf/0809p101.pdf
You need to apply before Nov 19.

醒目開學勳章

原帖由 JoJo 於 08-10-25 09:14 發表
small-hsi-ma,
正如樓下那位媽咪說. 校網是有公佈的. 你可留意. 他們會清楚公佈插班/叩門表何時派發的

如你真的心儀這間. 第一round 填了. 咁如touch wood 入不到. 第二round 甲部也要填這校. 而乙部就填返自己校網 ...

小兒舊年成功叩門入左上午校,唔知幫唔幫到大家,
我印象中出左result後,兩三日先交叩門信,
佢地無收profile,(軒官上係第三志願)
聽人講一定要第一志願先有得in,
好彩阿囝都有份in,一星期度就知結果
要去政府派左位果間學校攞返註冊証然後重新註冊

原帖由 sandwichmum 於 08-11-27 23:18 發表

小兒舊年成功叩門入左上午校,唔知幫唔幫到大家,
我印象中出左result後,兩三日先交叩門信,
佢地無收profile,(軒官上係第三志願)
聽人講一定要第一志願先有得in,
好彩阿囝都有份in,一星期度就知結果
要去政府派左位 ...

JoJo, MountainView, Sandwichmum,

Thank for your share.

我第一輪都失敗了,但現在有直資收,不知交不交留位好?若交了就不能抽第二輪,但真的很喜歡軒官(跨區機率好微)。15、16呢!

Sandwichmum:
想請問軒上叩門in家長嗎?另外叩門信是自己寫的,定係網上download表格即可?真的不收profile呀?
謝謝!

醒目開學勳章

small-hsi-ma

若你都喜歡呢間直資的話,應該交留位費先,
等大抽獎後再到軒官叩門,跨區的機會真係好微,
要安全&買個保險,到時若成功叩門入軒官的話,
又何必計較$$$,咪豪比佢羅
最怕你兩頭唔到岸都唔知點好

原帖由 sandwichmum 於 08-12-1 13:43 發表
small-hsi-ma

若你都喜歡呢間直資的話,應該交留位費先,
等大抽獎後再到軒官叩門,跨區的機會真係好微,
要安全&買個保險,到時若成功叩門入軒官的話,
又何必計較$$$,咪豪比佢羅
最怕你兩頭唔到岸都唔知點好 ...

Sandwichmum:
謝謝你的建議,直資已去交留位費,
軒官是我最心儀的學校,
但就像你講的跨區機會好微,兩頭唔到岸更令人心驚!!

想知道當初軒官in家長嗎?若有的話還記得問什麼嗎?謝謝!

小一-INTERVIEW的小小tips

我曾問過一位家長,因為他的女兒是叩門成功的, 她說在面接時, 會給一幅圖畫小朋友填顏色, 她填得又正確又快,而且她的女兒很淡定,所以她被取 錄咁話喎.事實上她的女兒的成績又不錯, 相信老師們很有經驗如何挑選好的學生.

軒小扣門位

請問各位知唔知軒小上,下午扣門位入到的機會大不大呢?

我不是本區但跨網第一是選軒上的,可惜派不到。今天去軒小交了候補位form,連軒下候補也順便申請了,但之前我沒有選過軒下,可能連interview 也沒有機會呢。

有無過來人俾些advice呢? Thank you!

I want to know more too.  Please share!  Thank you!

原帖由 MorningAnt 於 09-6-11 23:39 發表

我不是本區但跨網第一是選軒上的,可惜派不到。今天去軒小交了候補位form,連軒下候補也順便申請了,但之前我沒有選過軒下,可能連interview 也沒有機會呢。

有無過來 ...

你現在派去那間小學?

軒小叩門問題!

各位,

請問軒小叩門位今年有幾多個?

每年大概有幾多人申請叩門?

面試通常會問哪些問題?

面試是否見校長,亦或見老師?

Thanks!

請問有無人已收到軒小(下午)的interview 通知? Interview 是在哪天舉行呢?

原帖由 MorningAnt 於 09-6-11 23:39 發表

有無過來 ...

今年 軒小上午 叩門位:
有兩班未滿(只有24人)。如果每班超收兩人(變成27人一班)或可有12 個位1X2 + 2X5去年30人一班,5班共超14人。再前年,每年都多二十人.今年小班.可能超少D.

Thank God, 成功插班讀小一

Thank you GOD, 今日收到(軒下)通知仔仔成功插班入讀小一,好開心

Congratulations

Did they interview your child? Can you share what  the interview is like and what questions they asked?
Did you submit any profile?

Thank you.

原帖由 SR16-MRE 於 09-6-29 20:57 發表
Thank you GOD, 今日收到(軒下)通知仔仔成功插班入讀小一,好開心

請問你仔仔係幾時interview 架? 軒下唔係今日interview 咩?
‹ 上一主題|下一主題