用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

HI Yau_Cheung

我在學校放假時, 一定要佢做完先可以玩, 所以通常都好壓迫..  一次過做晒, 冇休息...

如要返學, 又係一放學做完晒先玩, 其實對佢可能真是不太好,,,, 我都擔心佢不是狀態好..

主要係因為我本人急, 如佢未做完去玩, eg出街, 我會成日提住要做KUMON,(我都好煩)
“YOU SHOULD HAVE WORKED BEFORE YOU PLAYED”
是我們的格言同埋另一個原因沒有BREAK係因為佢一”START 著了就會好快, 如BREAK, 叫佢坐返埋位好難, 又要重新養情緒.. 因為佢好多野講, 同好”LUB”
HIHI

hi raycarbb,

其實每個小朋友都唔同 (unique),每個媽咪最清楚自己既小朋友。

由於囝囝學校無乜homework (每星期只有3張 worksheets),所以佢做功課習慣唔會好 rush,但又唔係發夢,我又唔想迫佢要快,我寧願佢小心啲無錯。

原帖由 raycarbb 於 09-7-6 13:57 發表
HI Yau_Cheung

我在學校放假時, 一定要佢做完先可以玩, 所以通常都好壓迫..  一次過做晒, 冇休息...

如要返學, 又係一放學做完晒先玩, 其實對佢可能真是不太好,,,, 我都擔心佢不是狀態好..

主要係因為我本人急,  ...

早晨呀, 各位公文媽媽!

Yau_ Cheung:

Hi!你囝囝多大?都是P.1?他讀國際學校嗎?我見個表填Y1.
我仔7歲。近日我多些時間理他,他才定性些。
你是FT mum/ working mum?多些share啦!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-6 13:13 發表
hi Ansonrubby,

Me too! --- "我prefer平日盡量不學野,因放學已3時許,有些孩子keep住每日不是學畫,就是swim、溜冰...之類,真的疲態盡露!"

Totally agree. --- "原來,孩子要學打發沒事做的時間,學下善用餘暇;讓 ...

hi Ansonrubby,

囝囝6歲,讀緊國際 year 1 (=K3),我是 working mom,所以每日放工即刻返屋企(約7:00pm返到屋企),返到屋企超忙,對公文功課,解釋下公文中,同囝囝聽多一次公文CD,同囝囝reading (30 mins to 1 hour),已經無曬時間 (學校功課逢星期五派,星期六or 日一定已完成),囝囝9:30 pm 至10:00 pm上床睡覺。

Year 2 開始如果功課多左,多數會cut Komun Eng。

你囝囝已上小學,你點分配時間呢?

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-7 12:06 發表
Yau_ Cheung:

Hi!你囝囝多大?都是P.1?他讀國際學校嗎?我見個表填Y1.
我仔7歲。近日我多些時間理他,他才定性些。
你是FT mum/ working mum?多些share啦!

...

MIHO.WAH,

我諗唔係間間有架,我post左出黎架係合十及雙子的教法,小朋友易記.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-7-5 23:08 發表

DEAR FYEUNG

請問以上的合十及雙子是公文教嗎 ? 我未聽過囡囡有? 妳可否PM給我?

阿十,

都係你心水清,夠細心,記得ansonrubby架囝囝cut左邊科kumon.

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-6 12:32 發表
阿十:
唔該晒您呀!
我cut左Kumon數之後,只keep英文,enopi在上個summer玩過,但開學就cut埋,因要讓孩子好好適應小學生活,唔想咁頻撲,所以只cut剩Kumon英同Friday的Piano同Cambridge;Sat.有上門的PTH同下學開始join小學的聯課活 ...

阿十,

午安呀! GH有消息未呀? 我都替你緊張,有消息第一時間上黎報喜呀!

宜家各樣課外活動如常,不過要戴口罩上堂。囝囝未學過樂器,除左琴,各位有冇好介紹?  媽咪可以一齊入班房學最好,如果唔係唔識點同佢練習;另外有冇媽咪分享下每星期最少要練習幾多次及每次練幾耐? Thanks!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 09:14 發表

Hi Yau Cheung

我準備俾仔仔試小提琴或中提琴,聽講學管樂運氣是好考功夫的,但先决條件都是小朋友的興趣。

仔仔現在學琴比以前積極一些,每天練到45-60分鐘,以佢嘅年紀我覺得ok了。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-7 13:39 發表
阿十,

午安呀! GH有消息未呀? 我都替你緊張,有消息第一時間上黎報喜呀!

宜家各樣課外活動如常,不過要戴口罩上堂。囝囝未學過樂器,除左琴,各位有冇好介紹?  媽咪可以一齊入班房學最好,如果唔係唔識點同佢練習;另外有冇媽 ...

Hi fyeung,

忙完準備小學嘅事未呀?

原帖由 fyeung 於 09-7-7 13:33 發表
阿十,

都係你心水清,夠細心,記得ansonrubby架囝囝cut左邊科kumon.

十,

long time no chat, 有冇新消息呢?

各位,
阿女未有消息呀, 我見好多有得2ND IN既小朋友, 大多數來自九龍塘既幼稚園, e.g....ST. CAT, 所以...我諗有排都未輪到我地呢!

Yau_Cheung,
呢個暑假, 除左一直學開既琴之外, 仲畀佢試古箏&陶笛, 古箏已經開始左, 佢好鍾意呢, 至於陶笛, 下星期就會開始喇, 佢好期待呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-7 13:39 發表
阿十,

宜家各樣課外活動如常,不過要戴口罩上堂。囝囝未學過樂器,除左琴,各位有冇好介紹?  媽咪可以一齊入班房學最好,如果唔係唔識點同佢練習;另外有冇媽 ...

請問我想我小朋友去學公文式, 但剛剛打電話去問吓課程, 佢話要家長聽類似的講座, 要成4至5個鐘, 之後再叫小朋友去面試.
請問大家有無上講座個一堂, 因為太長時間, 同埋佢地通常講咩多.
謝謝各位回覆.

都 say hi 先.  

有無人知道, 謝謝!

原帖由 ykjovita 於 09-7-7 15:25 發表
請問我想我小朋友去學公文式, 但剛剛打電話去問吓課程, 佢話要家長聽類似的講座, 要成4至5個鐘, 之後再叫小朋友去面試.
請問大家有無上講座個一堂, 因為太長時間, 同埋佢地通常講咩多.
謝謝各位回覆. ...

ykjovita,

我個ctr有簡介會.我聽個日係2年前架7月2日,由晚上8:00 pm聽到11:00 pm.我走個時有家長仲未走.
主要係講公文式架理念,自學自習,小朋友自己聽CD(中文及英文科),在限時內完成,有video睇有關家長講小朋友學左公文之後有咩改變,公文功課形式.....
之後會安排小朋友上堂,我囡囡係7月16日join公文數到而家咯.

原帖由 ykjovita 於 09-7-7 15:25 發表
謝謝各位回覆. ...

carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練我已經好開心.

學校d野,未搞掂 .要等到8月先有簡介會,校服,書,lunch安排.....都未知呀?

阿十,

陶笛係咪細細個,好似手心咁大,我見電視有個特輯做過架,好好聽架.

仲有學校後來點安排畢業禮比你地?有無呀?之前你mention過,同小學一齊.

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 14:35 發表
各位,
阿女未有消息呀, 我見好多有得2ND IN既小朋友, 大多數來自九龍塘既幼稚園, e.g....ST. CAT, 所以...我諗有排都未輪到我地呢!

Yau_Cheung,
呢個暑假, 除左一直學開既琴之外, 仲畀佢試古箏&陶笛, 古箏已經開始 ...

fyeung,

只係近來佢乖左咋,佢初學彈琴時,唔好話15分鐘呀,有時1日練10分鐘都冇,小朋友初學係咁,要注意佢有冇flat fingers,老師話最好多啲揸網球練finger form!

原帖由 fyeung 於 09-7-7 18:36 發表
carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練 ...

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-7-2 23:19 發表
嘻嘻,我都覺得幾好記.
合十:
one & nine, two & eight, three & seven, four & six, five & five, we make ten together.跟住好似係攤大手叫ten, ten, ten....

雙子:
1+1=2呀, 2+2=4, 3+3=6咩, 4+4=8, 5+5=10呀, 6+6=12, 7+7=14, 8+8=16, 9+9=18, 10+10=20.

請問這兩隻歌仔的melody係點?

fyeung,

唔好再提我嗰間衰野既畢業禮, 諗起都火滾! 最後小學部有畢業禮兼謝師宴, 但幼稚園部最後只係響禮堂掛張banner, 家長鍾意既話, 可以帶小朋友返學校影張相留念, 真係...唉....nothing to say!

係呀, 陶笛就係嗰d細細舊既樂器, 唔知點解得幾個窿, 但都可以吹奏到唔同既樂曲, 阿女真係好期待的啊!

初學鋼琴, 隔日十五分鐘算唔錯架喇! 我女都學左一段時間喇...家中有琴, 所以幾時練都得, 通常一練, 就起碼一粒鐘架喇, 無辦法的, 又要練表演歌, 又要練上堂學既歌, 又要練scale, 又要練手指...每首彈5-7次, 眨下眼就一粒鐘了!

原帖由 fyeung 於 09-7-7 18:36 發表
carina246,

你囝囝咁勁,一日練45-60分鐘,我囡囡上JMC快完咯,而家join左Tom Lee內架老師學彈琴,好左好多,唔知係咪1:1,對佢有左要求呢.而家一日or隔日練15分鐘,講比人知我都驚比人笑.佢都係也也烏架啦,所以只要佢肯練 ...
‹ 上一主題|下一主題