用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

原帖由 HIN2003 於 09-9-1 09:33 發表

可能遲d會找到回程車, 不過兩程分開就真係好貴!
我今早都係藍田mtr見到你地幼稚園同學仔 kai hin ge mami, (即係我妹妹) 佢都係自己帶返學, 坐校車回家. ...

HUN2003
    你好!你係mandy哥哥or姊姊.

HIN2003,

你係咪全職媽咪黎架?? 咁好?!?!....諗住自己帶飯or工人姐姐幫手呀?

原帖由 HIN2003 於 09-9-1 09:36 發表

我地都決定帶飯. 你唔係一向都喜歡lee間學校 ge 咩
珍惜眼前人[/url]

原帖由 ponysee 於 09-9-3 01:20 發表

HUN2003
    你好!你係mandy哥哥or姊姊.

我係mandy家姐.

原帖由 仙姐 於 09-9-3 08:48 發表
HIN2003,

你係咪全職媽咪黎架?? 咁好?!?!....諗住自己帶飯or工人姐姐幫手呀?

我要返工, 我本來都想訂飯, 但d朋友話工人姐姐在家都無野做, 出面d飯又有味精, 不如帶飯. 我囝囝都想帶飯, 因為佢擔心食唔晒個飯盒, 但最終爸爸反對話麻煩. 因要坐兩程車(九龍塘會落車) or由九龍塘mtr行去學校. 所以試下訂飯是否ok! 遲d再算!

原帖由 HIN2003 於 09-9-3 09:36 發表

我要返工, 我本來都想訂飯, 但d朋友話工人姐姐在家都無野做, 出面d飯又有味精, 不如帶飯. 我囝囝都想帶飯, 因為佢擔心食唔晒個飯盒, 但最終爸爸反對話麻煩. 因要坐兩程車(九龍塘會落車) or由九龍塘mtr行去學校.:si ...

HIN2003
   之前係創價聽咗個小一入学講座,心理学家話,小朋友最
好在学校訂飯,個個小朋友食D野一樣,無吟容易偏食
  你小朋友讀边間kg?

原帖由 ponysee 於 09-9-4 01:10 發表

HIN2003
   之前係創價聽咗個小一入学講座,心理学家話,小朋友最
好在学校訂飯,個個小朋友食D野一樣,無吟容易偏食
  你小朋友讀边間kg?

我當初都打算訂飯, 係諗住:每個小朋友都是這樣安排, 唔想囝囝覺得有工人就可以每樣野都照顧周到. 養成依賴習慣.不過有朋友話擔心多味精所以先至打算帶飯.
之前我都有報創價(係我介紹mandy試下interview ), 九龍靈糧堂&創價都係waiting list, 九龍靈糧堂confirm有位先,跟著知道表弟都考到創價 , 創價之後都通知我地有位, 不過我囝囝細個時情緒有d問題(只係我覺得, 去做評估就話正常) 佢非常固執+非常堅持+慢熱, 我擔心同表弟一間幼稚園可能無動力去識新朋友, 而有朋友囝囝都讀過靈糧堂, 口碑都非常好, 尤其是愛心方面(基督教學校), 所以都決定讀靈糧堂. 係靈糧堂lee3年囝囝ge情緒問題已有很大的改善.仲要求升讀教會小學, 我自行係選九龍塘官立, 見佢有咁ge決定先立即資料搜集, 最終甲一選了基華, 當然唔得   好在最后叩門成功.
係晚晚都咁夜上bk, 你有無返工? 頂唔頂得順?

原帖由 HIN2003 於 09-9-4 09:29 發表

我當初都打算訂飯, 係諗住:每個小朋友都是這樣安排, 唔想囝囝覺得有工人就可以每樣野都照顧周到. 養成依賴習慣.不過有朋友話擔心多味精所以先至打算帶飯.
之前我都有報創價(係我介紹mandy試下interview ), ...

HIN2003
   剛收工,訓覺前先上一陣bk.

原帖由 HIN2003 於 09-9-3 09:24 發表

我係mandy家姐.

你係宇軒的媽咪,我都是mandy仔仔創價同學,我個女是1B班,現在有1A, 1B, 1C, 1D的家長,我地可以在這交流一下啦!

Hi, 囝囝係1C班, 大家好!
今日開始返全日同lunch, 好担心囝囝食唔飽, 因為佢食野好慢!!!!

原帖由 WATHT 於 09-9-8 01:53 發表

你係宇軒的媽咪,我都是mandy仔仔創價同學,我個女是1B班,現在有1A, 1B, 1C, 1D的家長,我地可以在這交流一下啦!

你咁叻知道我囝囝叫宇軒?
你地住沙田d mami 校車安排成點?

UPDATE吓 D資料先!
仙姐..........(1C)Boy....Shatin..........Blue
HIN2003...(1D)Boy.....Lam Tin......Red
yanhomn.....Boy.........................Yellow
Lovely_pc.....(1C)Boy...................Red
ladybug..............Boy..................Yellow
ansonwei...........Boy......................Red
WATHT.....(1B)Girl.....Shatin........Green
ponysee....(1A)Boy....TST............Red
Patsy2009......Boy...Tung Tau Est...Blue

真係好似校長咁講, 男仔多好多!
(1D)囝囝話- 18 BOYS & 9 GIRLS.

1D 班報料:
我囝囝話昨天有4個小朋友(包括我囝囝)發燒/喉嚨痛請假無返學.

1A班昨天巳有功課,須然得一樣功課,但已經比幼稚園多咗
一部,寫70個生字,今天A-Z每樣6個.
請問幾時會有課外活動通告?
英文科是否英文教?幾年級,先有外藉老師堂?

1C報告
都係男多女少,女仔唔夠10個!!

星期一已經開始有功課但唔多,一版中文(7行字),一版英文(A-F)寫三次而已!!

星期二就開始多左少少
一版中文(7行字),一版英文(A-F)寫三次,數學書一版數數目填寫,一張英文工作紙!!

我都想知d課外活動幾時有得安排

我開學時回通告話想用e-class收通告,唔知幾時實行呢?!?!

尋日第一日食學校訂d飯,仔仔話自己食得一半但話好好味
珍惜眼前人[/url]

Hi Lovely_PC

我囝囝同你一班架!! 大家要交流交流下

你囝囝叫咩名呀? 我囝囝話識到兩個新朋友叫葉東雲&何子卓喎...有冇你囝囝份呀?

放心啦...你囝囝食得慢...我囝柏謙佢仲姿"油"呀!! 有佢墊底你唔駛慌....wakaka

原帖由 Lovely_PC 於 09-9-8 10:05 發表
Hi, 囝囝係1C班, 大家好!
今日開始返全日同lunch, 好担心囝囝食唔飽, 因為佢食野好慢!!!!
珍惜眼前人[/url]

Morning WATHT,

我係學校網站本相薄見到你呀!! 你去睇下
你可唔可以講下個日你跟車既路線係點行呀??
我想知after顯徑體育館後仲有冇站要停呀?

原帖由 WATHT 於 09-9-8 01:53 發表

珍惜眼前人[/url]

原帖由 ponysee 於 09-9-9 01:11 發表
1A班昨天巳有功課,須然得一樣功課,但已經比幼稚園多咗
一部,寫70個生字,今天A-Z每樣6個.
請問幾時會有課外活動通告?
英文科是否英文教?幾年級,先有外藉老師堂? ...

我個仔係學校做哂A-Z 2次 & 一頁中文生字.
70個生字即係幾多頁?
上次家長會講過好似係用英文教 & 高班先有外籍老師.
我剛剛問過囝囝, 話英文老師而家會講多D中文(我諗遲D就會用英文上).

原帖由 HIN2003 於 09-9-9 17:03 發表

我個仔係學校做哂A-Z 2次 & 一頁中文生字.
70個生字即係幾多頁?
上次家長會講過好似係用英文教 & 高班先有外籍老師.
我剛剛問過囝囝, 話英文老師而家會講多D中文(我諗遲D就會用英文上). ...

70個生字(7行)一頁,A-Z點簡1A班寫6次吟多.
  今日生字寫8行,但寫咗一個半鐘
但今日D字都幾深,(身體.軀幹).

原帖由 ponysee 於 09-9-10 01:05 發表

70個生字(7行)一頁,A-Z點簡1A班寫6次吟多.
  今日生字寫8行,但寫咗一個半鐘
但今日D字都幾深,(身體.軀幹).

係常識生字約6行, 無寫身體,有寫軀幹. OK啦, 囝囝都適應到.

HI 仙姐
你好.. 我個囝叫卓軒呀...
亞囝話佢呢2日都食得好快, 15分鐘only, 又話d 飯好少喎???!! 所以佢次次食哂???
等我今晚問下亞囝識唔識你個囝

原帖由 仙姐 於 09-9-9 09:03 發表
Hi Lovely_PC

我囝囝同你一班架!! 大家要交流交流下

你囝囝叫咩名呀? 我囝囝話識到兩個新朋友叫葉東雲&何子卓喎...有冇你囝囝份呀?

放心啦...你囝囝食得慢...我囝柏謙佢仲姿"油"呀!! 有佢墊底你唔駛慌....wakaka ...
‹ 上一主題|下一主題