用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 (2009-2010 ) - P.2D 家長物流(勿留)會
樓主: cheukue
go

(2009-2010 ) - P.2D 家長物流(勿留)會 [複製鏈接]

心心,

初時我都考慮唔join,但想深一層,佢地一個星期得一堂普通話,是不足夠,如果每天可在網上的不同內容聽一次,確實會加深他們對普通話或中文聆聽技巧,所以我join噃.

明白長遠來講,將來普通話是普及語言之一.

Cheukue

HI chuekue,

係既, 不過我無時間所以...放棄了

Hi all :

朱仔終於病倒了, 可能暑假太長, 玩得太多, 一返學又要再放病假, 各位 同學 / 家長 要有足夠休息, 注意身體健康。

remark : 今早班主任來電問侯 及 原來可安排取回今天功課, 使孩子不用掛心, 看來學校各方面都在成長 / 進步中。

chinfung

Chinfung,
開心果點呀, 係咪感冒呀, 飲多d水, 訓多d, 聽日仲生猛過老虎.

請問各位, 除左中文網上功課外,
今年係咪冇左smart abc & smart 123?

chinfung
小心身體, 好好休息.

kongsou
真係好耐冇見你
下次gathering要出來呀.

原帖由 bignose 於 09-9-9 11:39 發表
請問各位, 除左中文網上功課外,
今年係咪冇左smart abc & smart 123?

chinfung
小心身體, 好好休息.

kongsou
真係好耐冇見你
下次gathering要出來呀.

bignose,

smart abc 仲有, same ID  same password, 但 smart 123 就好似冇左!

心心&bignose,
真係好耐冇見你哋啦!下次有聚會出黎我要傾返夠本先~ 時間過得好快,咁又生產原第二個B 不過生左第二個好似愈來愈冇記性咁吖!吾知係咪心理用呢!禽晚亞仔有兩張通告,你哋參吾參加學校嗰個講座?

chinfung,
吾怪豬得吾見你個囝囝等校車啦!希望你囝囝早日康復,記得叫佢飲多d水吖!我個囝吾飲水架!我話你再吾飲水,我叫醫生打針打水比你,佢話有架咩,我吾怕打針喎..我話~要打好大支架!!佢話..做戲咩!

koho :

正是喉嚨痛+咳+發熱,= 感冒

原帖由 koho 於 09-9-9 11:20 發表
Chinfung,
開心果點呀, 係咪感冒呀, 飲多d水, 訓多d, 聽日仲生猛過老虎.

各位大人及小朋友:

請保重身體,豬流感肆虐,多飲水,多補充營養及勤洗手,
勤清潔.

CHEUKUE

今日輪到Tiffany病了
發燒+喉嚨痛
醫生話是感冒
如她明天無咩野可否返學?
or規定要抖多兩日才可返?
在家怕她野到妹妹.
返學又怕野到同學
點算好?

Tatatac,

唯有做定防病措施,在家帶口罩,暫不要接近BB,保持距離.
Tiffany 多飲水,用鹽水潄口會快些好.Chingfung 同樣地可用這方法,好見效.

Cheukue

原帖由 tatacat 於 09-9-9 18:49 發表
今日輪到Tiffany病了
發燒+喉嚨痛
醫生話是感冒
如她明天無咩野可否返學?
or規定要抖多兩日才可返?
在家怕她野到妹妹.
返學又怕野到同學
點算好?

梗係返學啦, 同學仔都咁大個, 有抵抗力嘛, 最多戴夠兩個口罩, 妹妹咁細個梗係要小心d

今日ansel都病了,
少少燒, e生話感冒.

大家要小心

Bignose,

聽到幾個小朋友病咗,真的要搞個運動大聯盟,做多啲運動,會小病d,不如逢星期五晚,吃過飯,相約在東亞運動場跑幾
個圈!

Cheukue

午安 隊長 / 各隊員 :

今早再帶 開心果 及 小弟 ( 不幸中咗小小蕉 ) , 再看醫生, 病情開始好轉, 如冇意外明天可上學去, Maths 老師吾知好返未, 因他們 很久沒上課了。

隊長搞跑步, 都幾好, 不過星期五晚放工後再跑, 我怕 ( 小弟 ), 有心冇力, 因人老體力有限, 會否 Sat / Sun 晚好D 呢?

chinfung

原帖由 cheukue 於 09-9-10 11:35 發表
Bignose,

聽到幾個小朋友病咗,真的要搞個運動大聯盟,做多啲運動,會小病d,不如逢星期五晚,吃過飯,相約在東亞運動場跑幾
個圈!

Cheukue

會長,

你也保重身體,多休息,星期六日跑步都是好提議,但是各方好友都好忙碌,是否能抽空做運動.不過可以在這裏統計一下及報名,看看多不多人有空參加.

另十月一日想不想搞個中秋節目?

Cheukue

Hi 島主 / 各老友 :

星期六日跑步都是好提議, ---- 兩晚我可參加。

十月一日想不想搞個中秋節目? ----- 病到死死吓, 妳竟搞活動刺激我, 立刻生猛晒。

今次有什麽新攪作, 會否再去桃花島玩 / 郊遊吓 / 帶我們去卡拉 OK 威吓先?

病長上

原帖由 cheukue 於 09-9-10 13:24 發表
會長,

你也保重身體,多休息,星期六日跑步都是好提議,但是各方好友都好忙碌,是否能抽空做運動.不過可以在這裏統計一下及報名,看看多不多人有空參加.

另十月一日想不想搞個中秋節目?

Cheukue ...

對不起, 打擾各位, 我是一年班的家長, 有些野不明, 想請教各位前輩.  謝謝.

請問什麼是WORDS FOR SPELLING - PART A - LETTER SOUNDS是做什麼的, 是否要自己找那個發音的字來讀.
PART B - VOCABULARY是否要讀寫的

Words for Spelling Part A 是老師會教一些letter sounds, 即係phonics,例如話s,咁到時老師會話一D words 係有s呢個發音的,小朋友要寫出個s音係個字的開頭定定結尾,例如老師讀 "Sam",咁小朋友就應該寫
"s _ _",如果老師讀 "Apples",咁就應該係 "_ _ _ s",唔係s嗰幾個字母,唔駛真係要啱啱好咁多個,老師只係要睇小朋友分唔分得到個音。

至於Part B,其實即係默書,張紙列出嗰d要串的,到時老師會讀默。最後的Bonus Part,張紙會寫左嗰次的topic,咁小朋友可以係屋企學同串有關的字,到時寫到幾多個啱的,就會加分,一個都唔寫都唔會扣分。

原帖由 BRENDALAM 於 09-9-11 09:18 發表
對不起, 打擾各位, 我是一年班的家長, 有些野不明, 想請教各位前輩.  謝謝.

請問什麼是WORDS FOR SPELLING - PART A - LETTER SOUNDS是做什麼的, 是否要自己找那個發音的字來讀.
PART B - VOCABULARY是否要讀寫的 ...

Hi brendalam :

簡單來說 ;

WORDS FOR SPELLING - PART A - LETTER SOUNDS是 -- 如默有關 sl, se, sh.

咁老師讀 -- slope

1.    ope ( 在空格填上 sl )

--  reset

2.  re   t  ( 在空格填上 se )

about 5 - 10 個生字左右

PART B - VOCABULARY是否要讀寫的 ---- 老師讀已給的生字, 學生默寫出來。

原帖由 BRENDALAM 於 09-9-11 09:18 發表

PART B - VOCABULARY是否要讀寫的 ...
‹ 上一主題|下一主題