用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 愛秩序灣官立小學vs天主教明德小學
go

愛秩序灣官立小學vs天主教明德小學 [複製鏈接]

以上兩間小學小女都叩門成功, 請問有冇人可比些意見, 哪間比較好?  要註冊了, 十分急!

謝謝!
   1    0    0    0

請問有冇過來人可比些意見, 好擔心驚揀錯.

醒目開學勳章

明德

What is the standard of 愛官?  Any parents who's child is studying at 愛官. pls help.

原帖由 ying-yee 於 09-6-29 16:53 發表
What is the standard of 愛官?  Any parents who's child is studying at 愛官. pls help.

睇呢個 topic 參考吓 (媽媽會所>>東區)
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2313863-1-1.html

請問你將這兩間放在第幾志願? 我也是 net 16, 仔仔出年升小學.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

明德
校風好,校舍又大又靓(得設計獎)
原帖由 wwwgmail 於 09-6-29 08:47 發表
以上兩間小學小女都叩門成功, 請問有冇人可比些意見, 哪間比較好?  要註冊了, 十分急!

謝謝!

点解話明德好, 我見佢張書單好平, 一年級七佰幾, 一般其他小學小一書本都會過千元. 好似冇電腦書, 好似好多書都冇, 是否學校程度比愛官淺呢?

校舍又大又靓(得設計獎) - So what?  The most important is their academic level?  Anyone know?

如果要2選1,明德校風比較好.

阿囝的同學派愛官,第四志願,說不滿意.
叩門崇真,筲官小都收.
後來去咗叩(打電話)net14嘉諾撒, in咗, 都收.

原帖由 wwwgmail 於 09-6-29 08:47 發表

謝謝!

真唔真的, 我之前問過Canossa幾次, 都話要寫信叩門, 真唔明?

明德張書單好平, 一年級七佰幾,好似冇電腦書, 好似好多書都冇, 真有D驚!

有冇人有多d明德資料或愛官資料?

Canossa Hong Kong 是要帶父母叩門信, 小一申請表,成績表copy,........做成個profile 咁 send 去. 我連佢新學校的information 都睇過,當然真。

原帖由 wwwgmail 於 09-7-6 08:38 發表
真唔真的, 我之前問過Canossa幾次, 都話要寫信叩門, 真唔明?

明德張書單好平, 一年級七佰幾,好似冇電腦書, 好似好多書都冇, 真有D驚!

有冇人有多d明德資料或愛官資料? ...

Hi Justin,

Thanks your reply regarding the application of Canossa.  Anyway, there is no chance now.

May I know why you prefer 明德 since their 教科書單 is very simple and their teaching method seems very creative (mind map, 腦神經學).

愛官 is very bad?

Very difficult to choose.

Any suggestion again, thanks.

對!
明德有d課程係自己編,所以無教科書,到唔出奇,
我個小朋友個間都教得深(非東區),英文都係無教科書,但都有大吧人選喎!
much跟住教科書教就叫好,買書多就叫勁,
似乎太膚淺。
如果你問聖米嘉勒vs明德,就不用說是前者,
你現在問愛官vs明德,就緊係明德啦!
通常官校變化比較少,因為做又36,唔做又36,
一般津校要面臨剎校危機,教學質素一定會改善才會有生存空間.....
樓主似乎心目中比較喜歡愛官,就按自己意願選,若懷著異心去選,就一定會後悔,你要想清楚!

原帖由 曲曲 於 09-7-7 12:10 發表
二選一
我會揀明德
教科書單小錢唔等於唔好,或者學校老師自製很多教材呢
唔一定貴就係好架嘛

我的兒子被天主教明德和救世軍韋理取錄, 那一間升中派位比較好和老師好些呢?

醒目開學勳章

2選1, 我會選 "救世軍韋理夫人"

原帖由 starwise 於 09-7-8 22:19 發表
我的兒子被天主教明德和救世軍韋理取錄, 那一間升中派位比較好和老師好些呢?

請問是否救世軍韋理升中派位比明德好,又或是老師較好, 又或是程度較高呢?

請給多點資料, 謝謝!

我仔仔派了明德,我覺都ok!
‹ 上一主題|下一主題