用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反女子中學附屬小學 09/10 - P1 新生家長交流
go

09/10 - P1 新生家長交流 [複製鏈接]

大家好﹐好開心成為呢個版塊既一份子﹐希望大家交流交流﹗
Snoopy-008
, 多謝您既提議呀﹗
   0    0    0    0

seaseafamily,
我嚟報到啦! 好高興認識你! 好期待29/8 個小一迎新日, 你幾時會去買校服呀?

希望除左09/10 小一家長係呢度討論之外, 仲會有已就讀既家長, 例如 lingchibaba, 都嚟交流下, 等我地呢班新丁唔使乜都唔識.

snoopy008

您好啊﹗ 我都好開心認識您。 我打算八月初去買校服﹐您呢﹖
唔知我地女女會唔會同班呢﹖  
您係咪又係第二輪入選架﹖

原帖由 snoopy008 於 09-6-29 22:10 發表
我嚟報到啦! 好高興認識你! 好期待29/8 個小一迎新日, 你幾時會去買校服呀?

希望除左09/10 小一家長係呢度討論之外, 仲會有已就讀既家長, 例如 lingchibaba, 都嚟交流下, 等我地呢班新丁唔使乜都唔 ...

我大約會八月買校服, 金綸比較遠, 但上次見 lingchibaba 提過話金綸質地好.  如果天后豐昌順有小學校服賣, 我或者去天后算啦.
我是第一輪的. 你女女真幸運呀, 第二輪應該競爭很大吧!
希望我們的女女可以同一班呢!

原帖由 seaseafamily 於 09-6-29 23:27 發表
snoopy008

您好啊﹗ 我都好開心認識您。 我打算八月初去買校服﹐您呢﹖
唔知我地女女會唔會同班呢﹖  
您係咪又係第二輪入選架﹖

原帖由 snoopy008 於 09-7-2 11:48 發表
我大約會八月買校服, 金綸比較遠, 但上次見 lingchibaba 提過話金綸質地好.  如果天后豐昌順有小學校服賣, 我或者去天后算啦.
我是第一輪的. 你女女真幸運呀, 第二輪應該競爭很大吧!
希望我們的女女可 ...

嘩﹐第一輪入呀﹗
請問您是否介意告知您女女有幾多分呀﹖
您女女係唔係K3舊生呀﹖

我細女不是在 SSGKG 讀幼稚園. 她是因為家姐在中學部就讀, 所以在第一輪有 30分而入的. 我們不是住在西區, 家姐之前也不是在 SSGPS 讀書, 所以我對 SSGPS 所知不多呢!

原帖由 seaseafamily 於 09-7-2 16:55 發表

嘩﹐第一輪入呀﹗
請問您是否介意告知您女女有幾多分呀﹖
您女女係唔係K3舊生呀﹖

原帖由 snoopy008 於 09-7-3 09:22 發表
我細女不是在 SSGKG 讀幼稚園. 她是因為家姐在中學部就讀, 所以在第一輪有 30分而入的. 我們不是住在西區, 家姐之前也不是在 SSGPS 讀書, 所以我對 SSGPS 所知不多呢!

...

嘩﹐原來如此。
您既經驗肯定比我豐富﹐而且大女入到中學部﹐成積一定唔差。請您多多指教﹗

大女在他區小學的成績尚算不錯, 不過來到西區中學, 校裡人才濟濟, 目前是中游份子, 還須多多努力.
你女女也有幾個幼稚園同學一齊升上 SSGPS, 真好呢! 我細女到時一個同學也不認識, 希望她會好快適應.

原帖由 seaseafamily 於 09-7-3 15:10 發表

嘩﹐原來如此。
您既經驗肯定比我豐富﹐而且大女入到中學部﹐成積一定唔差。請您多多指教﹗

原帖由 snoopy008 於 09-7-3 22:56 發表
大女在他區小學的成績尚算不錯, 不過來到西區中學, 校裡人才濟濟, 目前是中游份子, 還須多多努力.
你女女也有幾個幼稚園同學一齊升上 SSGPS, 真好呢! 我細女到時一個同學也不認識, 希望她會好快適應.

...

不用擔心﹐小朋友好容易識朋友。聽講分班時﹐舊生會編埋同班﹐外來生又編埋一班﹐希望我地女女到時有緣同班。

無呢支歌仔唱了,我囡囡的幼稚園同學都打散晒去三班, 可能想佢地認識多D新朋友.

原帖由 seaseafamily 於 09-7-4 00:34 發表

不用擔心﹐小朋友好容易識朋友。聽講分班時﹐舊生會編埋同班﹐外來生又編埋一班﹐希望我地女女到時有緣同班。

原帖由 totochu 於 09-7-4 20:15 發表
無呢支歌仔唱了,我囡囡的幼稚園同學都打散晒去三班, 可能想佢地認識多D新朋友.

多謝您既  Update  

totochu,
你的女兒現在讀幾年級呀? 有沒有參加學校的樂器班呢? 我在 SSGPS 的 website 看見樂器班好像是 1:1 或 1:2 (初班), 但學費很貴, 不知道師資如何, 有沒有中樂樂器呢?

我囡升二年班. 一年班沒有樂器班的,升二年班先有.因我囡囡幼稚園時已在外面學開piano and violin,所以唔打算上學校的興趣班, 不清楚師資. 另,好似得管絃樂和聲樂,唔覺有中樂噃.

原帖由 snoopy008 於 09-7-6 09:19 發表
totochu,
你的女兒現在讀幾年級呀? 有沒有參加學校的樂器班呢? 我在 SSGPS 的 website 看見樂器班好像是 1:1 或 1:2 (初班), 但學費很貴, 不知道師資如何, 有沒有中樂樂器呢? ...

totochu,
請問你的女兒小一時有沒有參加視藝創作班呢? 一班名額只有 12 人, 不過學費也不便宜, 一次過要付 $4,000 呢!

原帖由 totochu 於 09-7-6 16:38 發表
我囡升二年班. 一年班沒有樂器班的,升二年班先有.因我囡囡幼稚園時已在外面學開piano and violin,所以唔打算上學校的興趣班, 不清楚師資. 另,好似得管絃樂和聲樂,唔覺有中樂噃.

...

沒有啊,因她在出面學開,有自己的導師,唔想轉來轉去,而且自己在出面學時間flexible一D,又唔怕中途quit 要嘥錢.

原帖由 snoopy008 於 09-7-6 18:04 發表
totochu,
請問你的女兒小一時有沒有參加視藝創作班呢? 一班名額只有 12 人, 不過學費也不便宜, 一次過要付 $4,000 呢!

原帖由 snoopy008 於 09-7-6 18:04 發表
totochu,

Hi snoopy008,

舊年都有好多人報名,我幫囡囡報名都抽唔中。

LingChiBaBa

totochu,
我是貪方便, 才想讓女兒在學校上視藝課程呢!

LingChiBaBa,
我應該也會幫女兒報, 要看看她有沒有運氣啦! 若星期五課餘在學校上興趣班的話, 午膳該怎樣安排呢? 是否由 12:30 - 1:30 可以離校午膳呢?

原帖由 LingChiBaBa 於 09-7-6 23:30 發表

Hi snoopy008,

舊年都有好多人報名,我幫囡囡報名都抽唔中。

LingChiBaBa

原帖由 snoopy008 於 09-7-7 09:51 發表
totochu,
我是貪方便, 才想讓女兒在學校上視藝課程呢!

我應該也會幫女兒報, 要看看她有沒有運氣啦! 若星期五課餘在學校上興趣班的話, 午膳該怎樣安排呢? 是否由 12:30 - 1:30 可以離校午膳呢?

...

snoopy008,
請看校網 :學校資料 --> 學生須知 --> 午膳須知

是需自攜午膳的。

LingChiBaBa

Noted with thanks.

原帖由 LingChiBaBa 於 09-7-7 23:07 發表

snoopy008,
請看校網 :學校資料 --> 學生須知 --> 午膳須知

是需自攜午膳的。

LingChiBaBa
‹ 上一主題|下一主題