用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田校網
go

沙田校網 [複製鏈接]

請問沙田那個校網較好 (89 or 91 )?
thanks
   0    0    0    0

應該91好d, 沙呂, 一呂, 朱小等, 都在91

咁如果係88 or 91呢?
因自己住88,阿媽住91,點揀好?

net 91 is better.
原帖由 yan321 於 09-6-26 22:02 發表
咁如果係88 or 91呢?
因自己住88,阿媽住91,點揀好?

但係"88"的沙宫及陳元喜都有聯繫中學。
但"91"除了沙呂、一呂、培基呢d咁難入既學校有聯繫中學之外,其他胡上、朱小呢d,與及再次少少既就好似無咩聯繫中學喎,唔知係未?

原帖由 asinai 於 09-6-26 22:15 發表
net 91 is better.

你可以 gum 講, 另培基那間secondary 是DSS, 不算是聯係.

我g前講 ge 係 comparatively net 91 is better 係 focus on 比较有質數 ge primary, e.g. 課程, 校風, 成績, 升英中%等, net 91 的確比沙田其他兩個net 多 choice而已.  btw, 既然你已有自己心儀 ge 校網/學校, 就按自己主意而行便是了!
原帖由 yan321 於 09-6-27 15:37 發表
但係"88"的沙宫及陳元喜都有聯繫中學。
但"91"除了沙呂、一呂、培基呢d咁難入既學校有聯繫中學之外,其他胡上、朱小呢d,與及再次少少既就好似無咩聯繫中學喎,唔知係未?

...

係囉.... 應該視乎妳心儀的小學是屬於88 or 91 網,咁就有 '答案' 啦!

乜唔係按你住邊面就屬邊個校網咩? 我就屬於 91 唔係你想揀邊區就邊區和....... 仲有如果你心義嘅學校唔屬於你住嗰區就係跨區和......... 機會比揀返屬該區細和???

其實我並未有自己心儀既學校,而家只係唸緊,兩個網我都有d鍾意,91就多d,而88只得兩間。所以希望聽吓大家的意見咁囉。因為我又無朋友住沙田,對沙田的學校唔係好熟,唯一只靠上嚟bk睇。
我自己唸"88只有沙官及陳元喜兩校,而次少少既選擇就好似唔多了,但優點這兩校都有聯繫中學。
而"91就有好多選擇,沙呂、胡上及梁鉅鏐聽人講都好,而且我鍾意佢地三間唔係响屋邨;但沙呂好難入,而另外呢兩校缺點就係好似無聯繫中學,所以我驚到時升中係未會蝕底d。

其實想問吓學校有無聯繫中學係重唔重要呢?
沙田還有邊間有口啤的好學校呢?我個囡係比較好動。

希望有經驗媽咪可以分享吓,比d意見

原帖由 asinai 於 09-6-27 19:31 發表
你可以 gum 講, 另培基那間secondary 是DSS, 不算是聯係.

我g前講 ge 係 comparatively net 91 is better 係 focus on 比较有質數 ge primary, e.g. 課程, 校風, 成績, 升英中%等, net 91 的確比沙田其他兩個net 多 ...

原帖由 yan321 於 09-6-28 17:55 發表
其實我並未有自己心儀既學校,而家只係唸緊,兩個網我都有d鍾意,91就多d,而88只得兩間。所以希望聽吓大家的意見咁囉。因為我又無朋友住沙田,對沙田的學校唔係好熟,唯一只靠上嚟bk睇。
我自己唸"88只有沙官及陳元喜兩校,而次少 ...

我女女今年派小一, 可以分享下一d經驗, 我認為91好過88.

我地住係88, 88區本身學校唔多, 得11間, 而且熱門既只有沙官,聖心, 這2間好難入, 陳元喜已經係第二線, 如果你選聖心而唔係天主教徒,第一輪自行一定唔得,如果你只得15分選沙官,亦只有小小機會

去到大抽獎, 你第一意願只可以係其中一間,第二三意願一定要填次一線,除非好彩, 如果唔係, 就好似我今年咁啦, 跌到好後,唔只我係咁, 我身邊好多家長都係, 但係只得沙官同陳元喜可以叩門, 聖心只收聖幼學生.所以選擇真係好小, 沙官同陳元喜今年百幾人叩門, 但只收10零個位, 除非你好突出,否則好難入, 我有叩門91既學校, 但因為跨區, 唔係唔收就係waiting list, 唉....

我認為91區真係好好多, 除了沙呂,一呂外, 重有朱小,蕭漢森,胡上,選擇多好多, 叩門機會亦會大d.

希望可以幫到你.

Yan 321,
我建議91網, 因選擇較多, 有沙呂, 一呂, 培基, 胡上等.

唔該哂你,你分析得好詳細呀,多謝你的分享。
但現在你小朋友在91叩門,唔係住果度會蝕底d咩?
叩門唔係唔會分地區嚟決定收生架咩?

因為我唸住就算揀91網,我都想去沙官叩門咁囉。

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-30 13:03 發表

我女女今年派小一, 可以分享下一d經驗, 我認為91好過88.

我地住係88, 88區本身學校唔多, 得11間, 而且熱門既只有沙官,聖心, 這2間好難入, 陳元喜已經係第二線, 如果你選聖心而唔係天主教徒,第一輪自行一定唔得,如 ...

醒目開學勳章

原帖由 yan321 於 09-7-1 11:57 發表

...

我去沙官叩門o既時候都聽到同一時段o既幾個小朋友係91網o既, 所以我諗叩門機會唔會因為唔係同一網而冇o左o既, 不過同網會唔會高分d我就唔肯定o勒!

得ga, 我大女當年 mic 係 gum lor! .....難d, 我估係因為你統一時甲乙部都冇choose 佢, 而好多學校都睇誠意ga ma!

...

係囉!咁係未如果無填過該校,真係好難會有機會呢?
因為甲部只可揀得一間。
而且91網有d又要人甲部乙部都揀佢先有得叩門(如沙呂),所以真係唔知點填。

另外唔知沙田有邊間學校可以有宗教分(5分)呢?咁係未有20分就容易入d呢?
因為都打算同阿女洗禮,不過唔係因為搵學校既原因,係我本身都想同佢洗禮。

原帖由 asinai 於 09-7-1 18:03 發表
得ga, 我大女當年 mic 係 gum lor! .....難d, 我估係因為你統一時甲乙部都冇choose 佢, 而好多學校都睇誠意ga ma!

原帖由 yan321 於 09-7-1 21:29 發表
係囉!咁係未如果無填過該校,真係好難會有機會呢?
因為甲部只可揀得一間。
而且91網有d又要人甲部乙部都揀佢先有得叩門(如沙呂),所以真係唔知點填。

另外唔知沙田有邊間學校可以有宗教分(5分)呢?咁係未有20分就容易入d ...

好似三至六歲的小朋友唔會幫佢洗禮~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

...

我係91叩門既學校, 有d連面試都無, 有得見既, 只得一間係waiting list, 其他全軍覆沒, 不過好奇怪, d人話好既梁鉅x, 佢唔需要面試, 只要留低名同電話, 有位便call, 佢都有打電話話收我女, 但我地最後決定唔讀, 因為我地有私校在手.

不過我識有同學都係88區, 但佢叩91蕭漢森得左.

我有叩門沙官, 係第2志願, 但佢要求好高, 面試時我女第一關要寫生字, 講故事, 問英文, 過到第一關, 家長先有得見校長, 校長好嚴肅, 好認真, 可惜我女見校長時到表現失準, 依家重等緊消息....

梁鉅X  & 蕭xx幾年前情況一様, 皆因net 91 選擇太多!

沙官...我覺得 (純粹個人意見la) 會拺一些乖巧而 kinder 時 academic result 好的小朋友....cos, 叩門成功的小朋友入學后成績大多都是好的一羣!
原帖由 fungpolly1234 於 09-7-2 11:05 發表

我係91叩門既學校, 有d連面試都無, 有得見既, 只得一間係waiting list, 其他全軍覆沒, 不過好奇怪, d人話好既梁鉅x, 佢唔需要面試, 只要留低名同電話, 有位便call, 佢都有打電話話收我女, 但我地最後決定唔讀, 因 ...

請問有邊幾間小學不是在屋村內?

Hi,
大家好!我都是思前想後用邊個?沙田定大圍?
阿仔本身讀聖心,但聖心真係好難入!我得基本分!
沙官我自己在那裡小學畢業,有多5分!
但沙田又好似選擇多我又幾喜歡培基,大家比下意見啦!
其實是否不用想,沙官就算啦!
‹ 上一主題|下一主題