用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 請問普通話教中文每一級有幾多班?
go

請問普通話教中文每一級有幾多班? [複製鏈接]

請問普通話教中文每一級有幾多班?
我是09年9月新生想多了解,謝謝各位.
   0    0    0    0

I want to know too.  Thanks a lot.

hi,我都想問普通話班其實是唔是精英班,只有叻小朋友先有得讀,定是大陸新移民家庭講普通話!

tommy
其實不要一開始就話精英班,只有叻小朋友先有得讀.我相信校方只是想,在配對上好些.如果小朋友真是應付不來,對小朋友來說都是不好.家長一開始就放精英兩字在眼前,小朋友就不好過了.
原帖由 tommy6701055 於 09-6-26 21:04 發表
hi,我都想問普通話班其實是唔是精英班,只有叻小朋友先有得讀,定是大陸新移民家庭講普通話!

只有一班

原帖由 video_ming 於 09-6-26 13:11 發表
請問普通話教中文每一級有幾多班?
我是09年9月新生想多了解,謝謝各位.

szelamma
請問是否每級一班,其他班有沒有普通課堂上?
原帖由 szelamma 於 09-6-29 19:30 發表
只有一班

每級一班,另外有普通話課堂上,去年才開始,現在的二至六年級沒有中普班.

原帖由 video_ming 於 09-6-30 00:33 發表
szelamma
請問是否每級一班,其他班有沒有普通課堂上?

szelamma
明白.謝謝你 .
原帖由 szelamma 於 09-6-30 20:44 發表
每級一班,另外有普通話課堂上,去年才開始,現在的二至六年級沒有中普班.

video_ming,

你有無選中普班呢? 我有幫囡囡選, 但要面試, 而且今日看到其中一班都成18人呀, 好多人爭!  我忘了問老師幾時面試? 你知嗎? 我現正頭痛找保母車, 校車不經九龍區呀!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree
我有報中普班,但我估囡囡不ok,不防一試,我記得面試日是10/7(星期五)上午8:30.不知有沒有記錯呀.
沒有校車真是很頭痛.可唔可以在綱上問人呀?
原帖由 Crabtree 於 09-7-3 21:56 發表
video_ming,

你有無選中普班呢? 我有幫囡囡選, 但要面試, 而且今日看到其中一班都成18人呀, 好多人爭!  我忘了問老師幾時面試? 你知嗎? 我現正頭痛找保母車, 校車不經九龍區呀! ...

全部人都係呢個時間in? 定抑或會寄信分段in呢? 我有個朋友的囝囝也是讀這間小一中普班, 她常說中普班=精英班, 真唔明點解要咁標籤?  出面好多學校都係用普通話教中文, 都無人說係精英班!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree
我估計會有信通知,分時段in,因為我們給了兩個信封.
標籤好多時都在家長身上,我們要學得欣賞小朋友,小朋友盡了力就ok,每個小朋友都有優點和差點.成績好不=成就好.有好成績只是多幾張入場券,入場后要有很多其他事.
我覺得要教導小朋友,欣賞自己,欣賞別人,有童理心.不自大.多些幫助別人的心....比起什麼精英班,不重要.
我囡囡時常在學業成績上在很前位置,但我不會說精英兩字.

原帖由 Crabtree 於 09-7-4 19:33 發表
全部人都係呢個時間in? 定抑或會寄信分段in呢? 我有個朋友的囝囝也是讀這間小一中普班, 她常說中普班=精英班, 真唔明點解要咁標籤?  出面好多學校都係用普通話教中文, 都無人說係精英班! ...

咁我想下星期初, 應該會收到信面試, 我會以平常心去睇, 因為入唔到中普班, 又唔係無得讀普通話, 只係比別人少啲接觸啫, 更可況如果囡囡能力不及, 入到亦未必係好事.

原帖由 video_ming 於 09-7-5 11:22 發表
Crabtree
我估計會有信通知,分時段in,因為我們給了兩個信封.
標籤好多時都在家長身上,我們要學得欣賞小朋友,小朋友盡了力就ok,每個小朋友都有優點和差點.成績好不=成就好.有好成績只是多幾張入場券,入場后要有很多其 ...

Crabtree
說得好,一起以平常心去面對.又唔係無普通話讀.
原帖由 Crabtree 於 09-7-5 18:16 發表
咁我想下星期初, 應該會收到信面試, 我會以平常心去睇, 因為入唔到中普班, 又唔係無得讀普通話, 只係比別人少啲接觸啫, 更可況如果囡囡能力不及, 入到亦未必係好事.

...

請問其實是否好多家長都會同小朋友揀讀中普班呢?

Crabtree
我今天收到電話,說in的時間,你有沒有收電話呀.
原帖由 Crabtree 於 09-7-5 18:16 發表

...

I also received the call yesterday, they said my daughter should come to school on 7:45am for registration and will start from 8:00am.  But I don't know is it  the PTH interview time of my daughter?  How about u?

原來今日都好多人in, 我囡個no. 不知是否最後呢095, 毫不簡單的普通話面試, 要入3個課室, 但好奇怪囡囡話有一張英文紙要讀  

我回家後, 才收到學校寄嚟的信咋.

原帖由 Crabtree 於 09-7-10 20:06 發表
原來今日都好多人in, 我囡個no. 不知是否最後呢095, 毫不簡單的普通話面試, 要入3個課室, 但好奇怪囡囡話有一張英文紙要讀  

我回家後, 才收到學校寄嚟的信咋. ...

我都係回家後才收到學校信,我個囡No.086可能同你個女同一課室,我個囡話有兩張英文紙讀

回覆 19# video_ming 的文章

please check pm
‹ 上一主題|下一主題