用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

如果我係後補生.我不會參加簡介會 .........無端端被拖落水又要到畢拉山咁遠...累死自己仔女呀!
原帖由 tungb 於 09-7-1 23:12 發表
大家仲要留意吓亞邊個邊個真係有特異工能o架, 佢連巳經邀請後補生出席7/3都知, 真係五體投地! 簡直係人肚裹面既蟲!

小心!!!!!!!!!!

其實幼稚園派專人係bk到反駁家長係成日都有,所以有d人根本就係校內人唔係媽咪,有內幕消息唔奇.不過學校係6:00就開會就似乎安排得唔係幾好,就算校方比我地k3家長返去簡介會,我係中環返工都趕唔切去啦!或者佢地根本唔想有咁多家長去

如果校方真係好似之前有個媽咪咁話,6個月前先知要拆, 點解唔盡早通知新生家長,等佢地唔使放棄其他學校的offer,而家真係覺得有d"迫上畢拉山"的感覺. 可能聖公會真係諗住佢地係名校,你地唔讀時大把人會讀, 所以先至會咁樣對d新生.

過去3年,我真係感覺到聖公會係一間對學生好關愛的幼稚園,處處為學生着想,點解突然會對新生同而家k2的學生咁漠視 .
聖公會係佢地的宣傳單張引用左箴言22章6節"教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離."如果這次事件是身教,請問梁校長/校方想教小朋友乜野呢?作為現在的家長, 我只能說"人在做, 天在看", 深信天父自有公理!

多謝各位家長支持, 呢幾日我為呢件事都好煩, 真係唔想小朋友咁辛苦, 問過其他已收佢而又放棄左既學校, 但係都係得個等字, 機會都好渺茫啦

王國長老

請大家討論時注意禮儀, 多謝合作.

版主
edea

我有愚見如下:
學校低估/忽視了家長感受,遲了通知是行政失當,這點學校要好好學這個教訓。
至於真正解決這問題,若如報料說是政府要收樓/地,教育局亦責毋旁貸,教育局一定是一早或同時被知會的,教育局應該跟幼稚園管理層商討,不合理應向政府提出反對,不能話收就收,家長與學校應聯手表達不滿,努力改變這事實,最少再延遲多一年都好。
回想我身邊3-4位朋友的兒女表現不錯也考不到這校,他們很羨慕我,希望事件美滿地解决,讓大家都為兒女在這裡讀書而自豪。
另外,聖公會幼稚園的學生和家長向來以有禮貌有良好修養見稱,希望大家冷靜討論。

可能佢就係後補生家長, 咁你地唔讀, 佢咪有機會law!唔好中計呀....

原帖由 tungb 於 09-7-1 23:12 發表
大家仲要留意吓亞邊個邊個真係有特異工能o架, 佢連巳經邀請後補生出席7/3都知, 真係五體投地! 簡直係人肚裹面既蟲!

小心!!!!!!!!!!

目前為止.我覺得這板的家長好有禮貌呀..除了呀邊個邊個個人啦!!所以 ..他/她 應該不是SKH家長

原帖由 rtam 於 09-7-2 13:30 發表
我有愚見如下:
學校低估/忽視了家長感受,遲了通知是行政失當,這點學校要好好學這個教訓。
至於真正解決這問題,若如報料說是政府要收樓/地,教育局亦責毋旁貸,教育局一定是一早或同時被知會的,教育局應該跟幼稚園管理層商討,不 ...

好慶!
我問了waiting的朋友, 他無收到開會的通知.仲俾佢笑, 話好在冇收佢做正選.

絕對同意ma90a31既講法,
我開呢個post都要想知道各位家長既意見同方便我地可以一致些同學校果邊傾, 我絕對係無惡意.
可能有些家長唔同意我既想法啦, 不過我相信大家都唔想學校出年搬, 係呢,你地會讀am/pm class?
大家可以溝通下...
因為係"全港幼稚園"果到都唔見有中環聖公會, 所以有好多野我地都無法溝通, 你地有無人知點開??

原帖由 ma90a31 於 09-7-2 15:44 發表
目前為止.我覺得這板的家長好有禮貌呀..除了呀邊個邊個個人啦!!所以 ..他/她 應該不是SKH家長

Dear BK parents,

I am SKH (Mount Butler) parent. There will be an parent's session on this Sat 2:00-3:00pm about the renovation work.

Actually, I am also called SKH but the answer is very official and asked us to wait until this Sat for more details. We are concerned about the impact of colocation of 120 students in morning session in such a small school.   Like some of you, I also rang up several times before about registration but they just said that they havne't yet sent out the letters. I also feel like the school has known that for long but just tried to find ways to resolve but without success and so finally decided to colocate two schools together and told we MB campus parents that our campus needs to renovate.  I am truely disappointed about their mgt and also their credibility.

Central campus parents, pls update us after your briefing on Friday night. We will attend Sat session and see what they said.

Thanks.
Bobowong

我仲有嘢擔心, 就係我個仔9月係讀中環上午班, 現在我哋咁多人搬去畢拉山, 佢哋會點安排。

畢拉山一直都只有上午班, 咁我哋轉過去會唔會叫我哋讀下午班? 如果唔係咁, 即有可能會o係今個學年大興土木, 其實對畢拉山的小朋友一樣都有好大的影響。

我聽學校講, 畢拉山學校會係今年擴建以容納中環學生, 所以正如我之前所講, 畢拉山學校學生可能要係工程環境中學習, 所以都希望畢拉山家長要留意.

原帖由 tungb 於 09-7-2 17:46 發表
我仲有嘢擔心, 就係我個仔9月係讀中環上午班, 現在我哋咁多人搬去畢拉山, 佢哋會點安排。

畢拉山一直都只有上午班, 咁我哋轉過去會唔會叫我哋讀下午班? 如果唔係咁, 即有可能會o係今個學年大興土木, 其實對畢拉山的 ...

.............................................

.......................................

............................................

其實 不只對中環校小朋友有影響.對分校都有..未來這一年如果起新樓擴建..都沙塵滾滾..尤其現在病菌多.咁多小朋友同一個校舍一起上堂都有問題啦..同埋咁細既小朋友舟車勞頓去到如此遠的地方..如果小朋友體質弱D 都易病啦..一個病..咁同一架校車D小朋友即係好容易中招
原帖由 bobo_wong2006 於 09-7-2 16:36 發表
Dear BK parents,

I am SKH (Mount Butler) parent. There will be an parent's session on this Sat 2:00-3:00pm about the renovation work.

Actually, I am also called SKH but the answer is very official a ...

听晚開會..wor!!

各位中環聖公會家長, 為咗小朋友, 希望你哋明天會出席簡介會。

原帖由 龍猫 於 09-7-2 15:59 發表
好慶!
我問了waiting的朋友, 他無收到開會的通知.仲俾佢笑, 話好在冇收佢做正選.

今日收到一個朋友電話問係究竟學校發生乜野事,佢話學校封信唔係寫得好清楚, 佢都唔知個簡介會係咪一定要去.  佢個仔係今年9月會讀中環校上午班.  本來佢除左聖公會外, 仲hold住左銅鑼灣維記,我同佢力薦聖公會, 又叫佢唔好hold住其他幼稚園offer,因為真係有媽咪等後補位等得好辛苦,咁佢就放左維記一心諗住入聖公會, 點知而家搞成咁....佢雖然無怨我,不過就講笑話好似買左雷曼, 當時interview時覺得學校好(如雷曼的宣傳單張),又見街坊(即我)大力推介,係被誤導(若證實有人隱瞞拆校一事)放棄一切(其他offer)訓身入聖公會, 但而家就真.....佢仲笑話要揾甘乃威議員幫幫手(其實甘議員係中西區人,揾佢幫手都合理:D )!我真係二十萬分唔好意思, 雖然係我真心覺得聖公會係好, 而且唔知件事(仲要係唔上bk都唔知),但係真係覺得"老點"左個朋友.  好彩佢兩公婆信我唔知件事,又明事理,唔係真係連朋友都無得做!本來覺得拆校一事唔關我事因小朋友已畢業, 只係覺得呢間歷史咁耐,口碑同成績都咁好的名校要"殺校"實在可惜,但今日呢個朋友的電話令我意識到呢次拆校,我差點連朋友都無埋. 於是我決定聽日遲d都要陪番個朋友去簡介會,希望校方真係拿出誠意同家長傾,真係比到家長見到聖公會幼稚園良好的家校溝通,同埋聖公會呢個辦學團學本著主基督的愛去培育小朋友!!!!

原帖由 karmen0411 於 09-7-2 18:09 發表
我聽學校講, 畢拉山學校會係今年擴建以容納中環學生, 所以正如我之前所講, 畢拉山學校學生可能要係工程環境中學習, 所以都希望畢拉山家長要留意.

...

My kid is now K2 at mt butler campus.  No wonder why the class mistress called me today to remind me about the briefing session this sat.   The notice was only saying that there will be expansion of the campus for better learning environment, but didn't mention about combining both campus.  I just knew this when I visited this thread.  So poor, the coming year will be a downgraded learning environment.  I will have to re-consider for my younger kid whom I will be applying K1 this coming school year.
‹ 上一主題|下一主題